Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

xC FAQ#7 Výdrž baterií u xComfortu, jejich počet, cena a pracnost výměny


Document Actions
xC FAQ#7 Výdrž baterií u xComfortu, jejich počet, cena a pracnost výměny
U bezdrátové systémové instalace, která se obejde bez metalické sběrnice, po které jednotlivé přístroje spolu komunikují, se bateriím nevyhneme. A při zkušenostech s low-end zařízeními se vůbec nikomu nedivím, že má z bateriového napájení určité obavy. Jaká je reálná životnost baterií? Jaká je životnost v termostatu, termohlavici, v bezdrátovém tlačítku. Když je budu všechny měnit, jak dlouho mi to bude trvat? Jak se dozvíme o slábnoucích bateriích nebo přímo nitnosti výměny? Kolik baterií potřebuje taková propracovaná systémová instalace na xComfortu? Jakou značku baterií koupit? Nebo jak poznat dobrou baterii, která vydrží? O tom jsme hovořili v této části otázek xComfortu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.11.2020




Přepis mluveného slova reportáže ...


Jaká je reálná životnost baterií? Jaká je životnost v termostatu, termohlavici, v bezdrátovém tlačítku. Když je budu všechny měnit, jak dlouho mi to bude trvat?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Začnu od konce, určitě nebudete měnit baterie v tlačítkách den, dva. Je to záležitost, že se vyjme rámeček, tlačítko se vyjme ze základny, která je nalepená na zdi, nebo na kachlíkách v koupelně, to tlačítko se vyjme, třeba šroubovákem a zezadu máte baterii. Pokud budete mít baterii, tak vám tento úkon nezabere více než 30 sekund. Když bude potřeba měnit, tak ji vyměníte, když si osvětlení o výměnu řekne. Mirku, rozumíš tomu, jak si světlo může říct o výměnu baterie?

Bude blikat?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Přesně tak. Na druhou stranu, nebude blikat hodně. Nebude vás obtěžovat to blikání, kdy baterie v tlačítku, kde se blíží životnost baterie, což je pořád zhruba 4 měsíce, tak v tomto čase, nedávno mi někdo říkal, že je to i 6 měsíců. Že takto dlouhou dobu, když stlačíte tlačítko při vstupu do místnosti, tak světlo se rozsvítí, zhasne a pak dále trvale svítí, tzn., neříkejme, že bude světlo blikat, spíš problikne. Takže máte poměrně dlouhý čas, aby byla baterie včas vyměněna.

A životnost baterií? V RF tlačítku je skutečně vysoká, životnost baterie je až 10 let, známe případy, kdy je to 12-14 let. Vždycky to závisí od četnosti používání. Když dám reálnější příklad, pokud každý den 20x zapnu vypnu tlačítko, nebo stmívám, tlačítko držím dlouho, tak životnost může být 5-6 let, pokud za den 10x zapnu vypnu, tak to bude skutečně klidně 10 let. Byl tam dotaz i na termostat, tam je životnost baterie až 5 let, pokud se jedná o termostat s kolečkem, co nemá displej, takže nemá velký nárok na napájení.

Pokud je to dotykový termostat, má displej a samozřejmě daleko více komunikace při informaci o vlhkosti, dálce, atd., má možnost ovládání, takže přímo na displeji můžu rozsvítit světlo, vytáhnout roletu apod. komunikačně je na tom, odesílá více dat, takže životnost bude menší mezi 10-12 měsíci, to je průměrná doba, jak dlouho vydrží baterie. Má možnost externího napájení, takže dám k tomu napáječ a všechny termostaty na patro napájíme z něj …

Když jsi nakousl světlo, jak se hlásí. Termostat se bude hlásit jak?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Termostat je obvykle naprogramován na vytápěcí aktor. Může to být spínací aktor, který spíná elektrický ventil 230V, nebo PVM vytápěcí aktor, naše novinka, který plynule reguluje podlahové elektrické topení, nebo třeba vodní podlahovku. Tam je to tak, že přímo v aplikaci hlídá všechny stavy baterií, takže čas od času, doporučuji jednou za půl roku, podívat se v aplikaci na systémové informace, tam uvidíte životnosti baterií po jednotlivých zařízeních. V obýváku třeba termostat, při vstupu do místnosti okenní senzor, senzor kouře, senzor zaplavení a další.

Mně by se líbilo, kdyby mi systém poslal např. dvouměsíční report mailem, stav baterií.
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Tohle nastavit nejde, my posíláme report v případě, kdy dojde k tomu, že baterie v termostatu je vybitá. Pokud by systém dlouhodobě pracoval se starou hodnotou, neaktuální, v tomto případě je hodnota vymazána a zákazník nebo servisní firma může dostat email s upozorněním na vybitou baterii. Ale popravdě já sám jsem zkoušel vydržet dobu 3-4 až 6 měsíců, my stupňujeme výzvu k výměně tak, v mobilní aplikaci získává uživatel některé ikonky, jsou vyznačeny žlutě, až červenou, je to pěkná modrošedá aplikace a najednou vidíte červenou, tak to už je signál, že musíte něco dělat, věnovat pozornost tomu prvku. Důležité je, že se nikdy nestane, že chci něco zapnout a najednou zjistím, že jsem bez baterie.

Ty sám máš doma tuto instalaci a poměrně rozsáhlou, kolik máš baterií?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
To bych musel zprůměrovat. Reálně třeba na 10 místností, tak jak jsem říkal, nejsem zastáncem bezdrátových tlačítek, takže nemám v obýváku 4 tlačítka, mám jedno na stolku, jedno při vstupu a jedno pro ovládání rolet. To jsou 3 menší, místnosti typu koupelna, ložnice, mají jedno. Jedno čtyřbodové. Reálně počet senzorů můžu mít maximálně 15 vypínačů, 15 RF tlačítek, k tomu na každou místnost potřebuji jeden termostat, tím, že můj dům je starší a systémovou instalaci jsem integroval do již hotového domu někdy před 20 lety, takže jsem klasické vypínače nahrazoval těmi bezdrátovými, tak počet není takový. Takže 15 tlačítek a na 10 místností 10 termostatů, plus okenní senzory, takže takových 20, 30 ... Kdybych to chtěl všechno vyměnit, budu to dělat tak hodinu a ještě si u toho stihnu uvařit kafe.

Řekni číslo baterií. 70?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Ne, v žádném případě, 10 termostatů po dvou bateriích, 4 bezdrátové hlavice, tak jsou 4x2 kusů a 15 tlačítek, tam je jedna placatá a pak už tam mám jen okenní a dveřní kontakty, tam se mění baterie jednou za 5 let. Takže dohromady 30, ...40 baterií?

Jakou značku baterií koupit? Nebo jak poznat dobrou baterii, která vydrží..
Jaromír Pávek, xComfort EATON
S tímto jsem se setkal mockrát, od samého počátku jsme zavedli do katalogu náhradní díl, to je i ta baterie. Společnost EATON dodává baterie C 2430, to je lithiová baterie do tlačítka, je to typ Panasonic. Já bych doporučil objednávat baterie u renomovaných výrobců, i hodináři co prodávají, jsou kvalitní. Orientovat se podle ceny, ne 5,-Kč, naše stojí cca 30, 40,-Kč. Nekupovat ty u asijských prodejců za 5Kč, ty vydrží třeba rok. Já vždy říkám zákazníkovi, pokud je problém s RF tlačítkem, kde měníte baterii po roce, je to vždy problém baterie a ne tlačítka. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933