Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: xC FAQ#6 Jak moc je u xComfortu důležitý odborník? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.11.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

xC FAQ#6 Jak moc je u xComfortu důležitý odborník?


xC FAQ#6 Jak moc je u xComfortu důležitý odborník?
Ovládání spotřebičů chytrých instalací prostřednictvím určených prvků je pro spotřebitele bezpečné. To samé se nedá vždy říct pro všechny prvky systému. Jak je na tom xComfort? Do jaké míry je pro uvedení do provozu nutný odborník a naopak nakolik se bez něj provozovatel obejde? Ačkoliv to málokoho napadne, jde o docela zásadní zvrat v používání elektroinstalací. Možnost změny konfigurace systému je vítaným komfortem, ale také i snižuje riziko neodborných zásahů spotřebitelů.
Tým portálu Elektrika, Miroslav Minařík, ze dne: 8.11.2020





Přepis mluveného slova reportáže ...


Jak důležitý je odborník (systémový integrátor), který xComfort instaluje. Mohu konfiguraci později měnit sám nebo jsem na něm závislý?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Je potřeba si uvědomit, jaké znalosti uživatel má, nebo co všechno by výhledově chtěl změnit, ovládat. Pokud se zaměříme jen na ovládací uživatelskou hladinu. Tzn., měl by si někde umět nastavit časy vytápění, teploty topných režimů.

Napadá mě ještě vytváření vlastních světelných scén, když měníte dispozici nábytku, třeba v obýváku, nebo dokupujete vybavení v kuchyni, např. spotřebiče, atd., tak v tomto případě se skutečně jedná o to, vybavit plán, přidat ubrat scénu, smazat, nahradit ji novou. Tak to samozřejmě každý zvládne sám, je to velmi intuitivní a takovou změnu provedete lehce na mobilu, nebo tabletu.

Pokud se na to ale dívám z pohledu rozšiřování systému, např. po 5 letech by měla přijít změna, např. rekonstrukce části domu, dětský pokoj se má stát pokojem pro hosty, potřebujete v pokoji vytvořit místo pro rodiče, o které se chcete v budoucnu postarat ... to bych doporučoval odborný zásah, kdy budete potřebovat namontovat konkrétní aktory, ať to budou aktory pro spínání osvětlení v jiných místech, např. spínání spotřebičů apod.

V tomto případě musí instalaci udělat odborník, bez elektrikáře se nehneme. Ten rovnou udělá změnu konfigurace, pokud jste technikem, předá vám ji do používání a sami si můžete ladit změnu názvů, konfigurace, přidávat logické vazby, skutečně to záleží na vaší odbornosti. Pokud jste technik, vystudoval jste odbornější školu, tak bez problému toto zvládnete. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON - Třebovská 480 , Ústí nad Orlicí - - JaromirPavek@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.