Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: xC FAQ#5 Pro jaké ovládání xComfortu se rozhodnout? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.11.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

xC FAQ#5 Pro jaké ovládání xComfortu se rozhodnout?


xC FAQ#5 Pro jaké ovládání xComfortu se rozhodnout?
S rostoucí spotřebou elektroniky vzrůstá i počet různých druhů ovladačů a možností, jak své spotřebiče řídit. Poslední trendy vnucují spotřebitelům především mobilní telefony jako ten hlavní prvek řízení. Kdo si však v praxi vyzkouší tuto alternativu, například v noci hledat někde zapadený telefon, abychom si rozsvítili cestu do koupelny, rád se vrací ke konvenční metodě vypínače umístěného na pevném místě v okolí dveří. Jak přistupovat k návrhu ovládání své systémove instalace domu? Podlehnout lákavým trendům nebo se držet klasiky?
Tým portálu Elektrika, Miroslav Minařík, ze dne: 1.11.2020



O tom, co doporučuje EATON jako výrobce hovoříme s Jaromírem Pávkem ...



Přepis mluveného slova reportáže ...


Co doporučuješ ty, jako dodavatel tohoto systému? Jak využívat ovladače, aby člověk věděl intuitivně, na co má sáhnout, nebo který vůbec nepoužívat?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Na začátku, když se instalace realizuje, tak já jako uživatel bych si měl říct, jestli jsem spíš fanda na mobilní telefon, v tom případě budu na zdi volit minimum RS tlačítek, nebudu určitě používat nějaké troj-, čtyř-, pětinásobné rámečky, kterých jsem tedy absolutní nepřítel. Budu volit instalaci tak, navrhnu ji, že u vchodu do místnosti použiji jedno čtyřbodové tlačítko, které například vlevo ovládá všechny světla, vlevo dole centrálně vypne všechno osvětlení, vpravo bude místo pro skupinové ovládání rolet.

Pokud mi nedělá problém ovládání s telefonem, pak pro ostatní si sáhnu do telefonu a velmi rychle nastavím světelnou scénu, ovládám prvky. K tomuto řešení by nám mohlo pomáhat třeba hlasové ovládání, v místnosti může mít hlasového asistenta, v našem případě Alexu, kdy si stačí říct, aby můj pomocník Alexa zatáhla žaluzie, rolety, aby zapla osvětlení a tak dále. Ten, kdo je starší generace a s mobilem úplně nekamarádí, proč mu cpát různé displeje, tablety, smart TV apod. on bude určitě raději ovládat instalaci z tlačítka, nebo např. z dálkového ovladače, ať si každý vybere sám.

Rozumím, podle mne ideální systémová instalace je taková, že není poznat, že tam vůbec nějaká je. Než tam mít dvacet displejů a přemýšlet kam sáhnout a hledat návod na použití.
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Dnes doma máte běžně tablet, tablet se vůbec nemusí instalovat na zeď, jak si někdo myslí. My moc nepoužíváme průmyslové displeje. Pro ovládání s výhodou využijí smart tv, pokud ji mám, i když dnes ji už má skoro každý. Buď je nainstalovaná aplikace, nebo na webovém prohlížeči se aktivuje aplikace, můžete ovládat, nebo si nastavovat prvky, spíná to světla přes počítač. Je to nejtaktičtější RF tlačítko, můžete ho mít nalepeno na stolku tam, kde se díváte na televizi. Výhoda je snadné rozšíření, kdy se doplní bezdrátové tlačítko a nalepí tam, kde potřebuje. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!







TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON - Třebovská 480 , Ústí nad Orlicí - - JaromirPavek@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.