Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: xC FAQ#4 Jaké nevýhody může bezdrátový xComfort mít? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.10.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

xC FAQ#4 Jaké nevýhody může bezdrátový xComfort mít?


xC FAQ#4 Jaké nevýhody může bezdrátový xComfort mít?
Každý systém má své výhody a nevýhody. XComfort, jako bezdrátová, systémová, decentralizovaná elektroinstalace má mnoho kladů, pro které se lze snadno rozhodnout. Pokud vyvažuje absence metalické sběrnice výměnu akumulátorů, pak se jeví tato volba téměř ideální. Ale co například elektromagnetický smog? Můžeme si vzpomenout na pokusy aktivovat obranu před "jedovatou" frekvencí 50Hz, která se nebezpečně šíří z vodičů každé elektroinstalace. Jsou tu zhruba dvě desítky let. A nyní tu máme bezpočetné Wi-Fi, bluethoot, GSM, 5G a také xComfort. Jak dalece je tento systém svým vysíláním datových telegramů ohrožující?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.10.2020



Sledujte část rozhovoru, který se týká této části problematiky ...


Přepis mluveného slova reportáže ...


Miroslav Minařík
Jaké mínusy tohoto systému upřímně zveřejníte? Zaměřil bych to spíše na uživatelské, protože porovnávat instalaci, která je určena pro rodinné bydlení s něčím, co je do průmyslu, to asi není zrovna na místě. Co myslíš, že by se dalo najít za chybu pro uživatele?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Co se týká nějakých problémů v systému, přemýšlím, kde by uživatel mohl nějakým způsobem narazit, ať je to při návrhu systému, provozu, tak bezdrátového. Často bezdrátový systém uživatel vnímá tak, že si myslí, že potřebuje pro funkci baterie, bateriové napájení. Já si myslím, že na začátku při výběru to může být handicap našeho systému.
Nicméně pokud se systém navrhne i bez baterií, což jde, nemusí být vždy použity, nebo bezdrátová tlačítka s bateriovým napájením, nebo třeba termostaty, které mají baterie … lze použít senzory, které mají napájení 230V a tím pádem potom eliminujeme riziko, kdy uživatel po nějaké době čas od času bude muset baterie vyměnit.

Miroslav Minařík
Elektromagnetický smog. Co si má člověk představit pod tím, když bude mít dům prošpikován frekvencí, na kterou běží komunikační systémy?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Tohle se také zdá jako zákeřná otázka, nicméně z hlediska vysílání … napadlo mě přirovnání s mobilním telefonem. Málokdo ví, že když voláte, telefon zahřeje výkon až na 1,6W. Norma, která bezdrátové systémy homologuje bdí na to, aby výrobci nepřerušovali výkon, povoluje max. vysílací výkon, který je proti mobilu mnohonásobně menší. Maximální výkon na frekvenci 868,3MHz, kde vysíláme, výkon pouhých 25mW. Což máte skoro 1000x nižší vysílací výkon než je mobilní telefon.

Miroslav Minařík
Jaká je časová délka datového telegramu? Jak je to dlouhé?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
To nám říká norma. Norma říká to, že my jako výrobci smíme vysílat 1% vysílacího času. Když to zkusíme spočítat, pokud vysíláme hodinu a ta má 360 sekund, a můžeme 1%, tzn., že náš systém smí v tom domě vysílat 36 sekund za hodinu.
A teď dotaz, zdá se vám to moc?
Já si myslím, že to není moc. Je to maximální vysílací čas. Náš systém telegramy dávkuje, nemůže se stát to, že pásmo je překročeno. Kdybych v jeden okamžik měl vypnout 200 zařízení, tzn., centrální vypínač u vchodu umí komunikovat s prvky s FR přijímači. Systém musí za pár milisekund, sekund, dojít k aktivování funkčního členu a potvrzování dat. I do této doby se tato akce započítává. Je to pár sekund. Teď si vezměme, že aby baterie vydržely dlouho, všechny senzory nevysílají. Vysílají tehdy, když je aktivován jejich obvod.
Tedy, když zmáčknu tlačítko, nebo otočím kolečkem termostatu, nebo termostat sám vysílá svou informaci, svoji teplotu do systému. Což je třeba 10-20 teplot za hodinu. Při komunikaci do systému se využívá pouze změna, vysíláme pouze při změně hodnoty. Aktor akčních členů je trvale napájen. Čeká na nějaký povel, ale jak jsem řekl, norma nám říká maximální výkon, který může být.

Miroslav Minařík
Jasně, už bych to dál nerozebíral, to už je analýza.

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Napadlo mě, že norma říká 25 mW, ale náš skutečný výkon, se kterým komunikujeme je jen 1mW. 25x jsem to snížil.   
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON - Třebovská 480 , Ústí nad Orlicí - - JaromirPavek@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.