Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

xC FAQ#3 Jak propojíme xComfort s EZS nebo klimatizacemi?


Document Actions
xC FAQ#3 Jak propojíme xComfort s EZS nebo klimatizacemi?
Spojování a propojování systémů je více důležité než by někdo na počátku čekal. Pokud se nad svou systémovou instalací nezamýšlíme již v rámci návrhu projektu, ale implementujeme ji různě dle aktuální potřeby, můžeme narazit na nekompatibilitu některých zařízení. Zabezpečovací signalizace je sama o sobě autonomní a u certifikovaných uzavřený systém. Podobná situace může být i u klimatizací. Pokud již jednou ovládáme spotřebiče domu pomocí aplikace xComfort, přepínat se na další je přinejmenším nekomfortní, ba dokonce chaotické. Jak takové systémy dostat do ovládání XComfort?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.10.2020


Po dvou desetiletích, co se systémové instalace nabízí, se dnes jejich budoucí uživatelé celkem oprávněně ptají na možnosti projení s jinými zařízeními. Někteří se ptají včas, jiní pozdě ... proto zásadní otázka na projení ...



Přepis mluveného slova reportáže ...


Miroslav Minařík
První otázka ... Má tento systém nějaké univerzální rozhraní pro jiné systémy? Třeba Jablotron?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Jablotron propojíme. Můžeme se propojit s různými systémy zabezpečovací techniky, nemusí to být zrovna Jablotron, ale i Satel, Paradox a další. Nejvíce se propojujeme přes komunikační protokol s těmito výrobci, přece jen jedná se o bezpečnost a tyto zabezpečovací systémy i z hlediska bezpečnosti nelze ovládat nezabezpečeným protokolem. V tomto případě vždycky s výhodou se využívá kontaktní propojení. Když se zamyslíme nad tím, co vše se propojuje, tak třeba mým bezdrátovým tlačítkem, které je nalepeno na zeď při východu z domu, když ho zmáčknu, aktivuji spínací aktor, který se připojí na externí vstup zabezpečovačky a tam je naprogramováno, že má dojít k zabezpečení domu.

To moje bezdrátové tlačítko vydalo příkaz na chytrou jednotku a ta udělala kontrolu například vypnutých zásuvek, že zhasla světla, případně dojde k vytažení rolet. Jde to i přímo mimo jednotku. To znamená přímo aktor, který je instalován v zásuvce pod rychlovarnou konvicí, přímo bezdrátové tlačítko vypne, takže bezpečnost vypnutí je vždycky maximální.
Nekomunikujeme přes protokol, ale přes kontaktní výstup. Případně zase když zabezpečovačka aktivuje alarm, tak na kontaktní výstup pro zabezpečovačky zase připojí binární vstup RF a ten už zajistí příslušné aktivity.

Miroslav Minařík
Druhá otázka ... Mám klimatizaci s wifi ovládáním, připojím jí také? Pokud je k dispozici na klimatizaci Modbus, je to využitelné?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Klima funguje na levnější, dražší řešení … vždycky říkám zákazníkům, podívejte se do schéma, kontaktujte výrobce, dívejte se do montážních návodů. Pokud klimoška má kontaktní vstup, vždycky je vyhráno. Je to nejlevnější integrace jakéhokoliv systému. Pokud to tam je, vždy využiju jako první možnost kontakt.

Pokud už tam je Modbus, zákazník zaplatil tuto integraci Modbusu, tak lze využít některý externí modul třetí strany. Eaton vám rád podá kontakt na firmu, která s tímto pomůže a přes komunikační protokol Modbus lze samozřejmě zasáhnout do klimatizace, spustit a případně řídit na příslušnou teplotu, kterou do systému poskytuje bezdrátový termostat, který je nalepen na stěně. Pak se nevyužívá termostat dálkového ovladače příslušné klimatizace, ale externí bezdrátový prvek, který řídí nejen klimatizaci, ale zároveň i vytápění, podlahovku … jsou to radiátory atd.


Miroslav Minařík
Vzhledem k tomu, že máme klimatizací hodně druhů, tak by možná bylo dobré s někým projednat konkrétní typ rozhraní. Třetí dotaz: Propojím KNX druhého domu s xComfortem?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Toto propojení není typické. Pokud by to byla jedna aplikace tzn., část domu je na KNX, část na xComfortu, ještě jsme se s tím nesetkali. Myslím si, že náš bezdrát se nepoužívá pro rozšíření KNX aplikací, vždycky se pak používá KNX prvek. Nejsme na to úplně připravení a co já vím, tak neexistuje komunikační modul KNX, který by měl bezdrátovou komunikaci Xcomfort. Ale určitě má KNX Modbus. Je potřeba najít střed, kde bychom se mohli potkat a to může být třeba modbusové rozhraní.


Miroslav Minařík
Myslím si, že po světě běhá hodně systémových integrátorů, kteří dokáží propojit nepropojitelné. Je otázkou za jakou cenu, jestli je to výhodné, nebo je lepší jiná varianta použít jiný systém. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
V domácnostech se často setkáváme s neefektivním centrálním ovládáním vytápění, kde jeden termostat řídí teplotu pro celý dům. Toto řešení není ideální pro domy s více generacemi nebo různými teplotními preferencemi a časovými harmonogramy obyvatel. Centrální termostat často vede k nadměrnému vytápění některých oblastí domu, zatímco jiné oblasti mohou zůstat nevytápěné. To způsobuje zbytečné náklady a tepelné ztráty. Všichni dobře známe odkládání důležitých věcí na později. V případě vytápění domu to však nemusí být šťastnou volbou. Mít přetopeno nebo v horším případě mrznout je slušně řečeno "nekomfortní". Pokud si vzpomeneme uprostřed topné sezóny, často nezbývá než to odložit. Pak se na to zapomene a začne další sezóna a ... Ale o jednom rychlém řešení víme ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933