Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: xC FAQ#2 Mohu udělit ovládání domu různá uživatelská práva? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.10.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

xC FAQ#2 Mohu udělit ovládání domu různá uživatelská práva?


xC FAQ#2 Mohu udělit ovládání domu různá uživatelská práva?
Ovládání spotřebičů v budově se zdá jednoduché a snadné. Ovládání prostřednictvím displeje na stěně nebo mobilní aplikace je ještě snadnější, ovšem může to mít i negatvní následky. Třeba pokud se v nastavování teplot probírá osoba neznalá nebo dokonce nepovolaná. V praxi to mohou být děti nebo naopak prarodiče. Stále se objevují obavy z bezpečnosti ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.10.2020


Ovládání spotřebičů v budově se zdá jednoduché a snadné. ovládání prostřednictvím displeje na stěně nebo mobilní aplikace je ještě snadnější, ovšem může to mít i negatvní následky. Třeba pokud se v nastavování teplot probírá osoba neznalá nebo dokonce nepovolaná. V praxi to mohou být děti nebo naopak prarodiče.

Stále se objevují obavy z bezpečnosti systémových elektroinstalací před hackery přitom nebezpečí je ukryto v samotných uživatelích. Při profesionálním návrhu systému jsou tyto úvahy zohledněny. Horší je to v případě svépomocných pokusů uvést v život něco o čem vím z doslechu nebo v lepším případě z návodu k použií.

O čem jsme se s Jaromírem bavili? Sledujte zde ...



Přepis mluveného slova ...

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Pokud bude vždy instalována řidicí chytrá jednotka, v tomto případě uživatel se připojuje do aplikace přes své přihlášení, takže ano, lze využít různé přístupy. Nejvyšší oprávnění má konfigurátor, administrátor, který se může podívat do všech místností, má právo vzdáleného ovládání a má možnost změny konfigurace. Druhé nejvyšší oprávnění, uživatelské, bude mít majitel aplikace. To je klíčová osoba v domě. Obvykle to je táta rodiny, ale víme jak to je. Často i máma.
Setkáváme se s tím, je to hodně aplikací. Tento majitel přiděluje práva své rodiny. Sám si nechá nejvyšší oprávnění, kde může záhadně ovládat, může se dívat do všech místností, tam využívá všechny funkce, jako je třeba ovládání vytápění … tam může i sám nastavit konkrétní hodnoty pro komfortní teplotu, např. 25°C a ostatní členové rodiny ji nemohou měnit, pouze aktivují pro danou zónu to, co tam někdo povolil. Tzv. maximální teplotu. Dítě si může krátkodobě zvýšit teplotu, ale při první změně teplota skočí do automatiky.

Miroslav Minařík
Připomněl bych drobnost, kde se práva musí nastavit? Pokud je ovládání na stěně, kde máš vypínač, tak na něm nemáš co nastavovat za práva. Pokud je displej na stěně, tam možná práva jsou. Dokáži si představit, že možná setup bude dosažitelný v dané míře na patře s důchodcem, pokud by byl LCD displej v dětském pokoji tak zase pro děti. Nebo v mobilní aplikaci? Kde je to dostupné?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Rozumím. Pokud bude v bytě dotykový displej, obvykle se velmi často používá tablet, který na zdi je v držáku, tak  v tomto případě, pokud to bude senilní uživatel, bychom mohli povolit dětské ovládání. Může přepínat místnosti, sledovat kde je rozsvíceno, měnit časové programy, ale už nemůže zvyšovat hodnoty jak jsem uváděl. Tablet je pro všechny účastníky, telefon rozlišuje účastníky, je pokročilý, nebo host. Přijde vám kamarád, tak mu můžete povolit Hostovské oprávnění. V jeho mobilní aplikaci se zobrazí jen např. obývák, tam kde spí, koupelna atd. najednou z 10-20 místností, které vidí pokročilý uživatel tak vidí jen 2-3 a majitel domu mu povolí to, co může vidět.

Miroslav Minařík
Můžeme mít na každém patře v každém pokoji tablet, který má nějaké práva.

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Může se to vztahovat jak na uživatele s mobilem, tak univerzální, tablet, klidně v každém patře.

Miroslav Minařík
Když už děláme rozborku situace, tak mě napadá … Představme si, že máme patro pro senilního uživatele, který má svůj LCD displej a ví, že na něm něco může. A je záškodnický, třeba taková zlá tchyně, v letech může napáchat hodně škod. A bude vědět, že když půjde o patro výš, může udělat víc. Dá se proti tomu něco udělat?

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Napadá mě teď jedna věc, pokaždé by se uživatel odhlásil kdyby chtěl něco udělat, musí se zase přihlásit svým vlastním přístupem.

Miroslav Minařík
Byl by tam nějaký default.

Jaromír Pávek, xComfort EATON
Kdyby chtěl vyšší práva, odhlásil by se a přihlásil svým vyšším přístupem a mohl by ovládat daleko více funkcí.

Miroslav Minařík
Já si myslím, že k tomuto bodu jsme řekli více, než jsme museli. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON - Třebovská 480 , Ústí nad Orlicí - - JaromirPavek@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.