Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

xC FAQ#12 Jak dalece jsou funkce xComfort závislé na internetové konektivitě?


Document Actions
xC FAQ#12 Jak dalece jsou funkce xComfort závislé na internetové konektivitě?
Cloudové služby závislé na internetové konektivitě jsou dnes velice moderní. Jak moc je jednotka Smart manager xComfort závislá na datech, které jsou mimo lokální jednotku? Nepřestane něco fungovat, pokud zamrzne router, protože systém najednou nemá přístup na internet? Dovedete si představit, že váš systém by byl závislý na něčem takovém? Tento a podobné dotazy přicházejí od tazatelů ve spojitosti s bezdrátovou koncepcí systémové instalace xComfort. Jak to tedy je se závislostí systému na internetové konektivitě. O co přijdeme, pokud naše instalace ztratí internetovou konektivitu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.12.2020



Přepis mluveného slova reportáže ...

Jak moc je jednotka závislá na datech, které jsou mimo lokální jednotku? Jestli nepřestane něco fungovat, pokud zamrzne router, protože systém najednou nemá data. Příklad. My bereme počasí z místního meteo na letišti, podle jejich dat se náš systém chová. Ne podle teploměru, co je mimo dům, ale ona sahá na data letiště. Váš systém by byl závislý na něčem takovém, tak by možná memusel fungovat.
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Tady bych navázal na to, co říkáš. Aktualizace, která přijde zákazníkovi umožní rozšíření aktuálních funcionalit Smart jednotky, takže venkovní teplotu, vlhkost, rosný bod, atd. pro další funkcionality chytrého domu může uživatel využít z meteoserveru. To bude nová funkce. Pak je otázka, ošetřit softwarově třeba dotazem na změnu, pokud hodnota zamrzne, teplota se mi nezmění ani o desetinu za celý den, vím, že je hodnota špatná a aplikace může fungovat podle jiné konfigurace.

Nejdůležitější informace je, dotaz směřuje na konektivitu typu, jestli jednotka bude fungovat bez internetu. Pokud je tento dotaz, tak ano, určitě ano. Co jiného nebude fungovat je vzdálené ovládání, tzn. nebudu si moci rozsvítit, zhasnout a zkontrolovat, jestli už jsou děti doma. Chytrá jednotka, tím, že komunikuje s prvky bezdrátově na frekvenci ne na wifi, ale frekvenci 868,3MHz, tak i bez internetu bude fungovat. To je velmi důležité. Nikde nejsou na internetu uložená data, třeba na cloudu. Nejedná se o cloudové řešení, kdy na EATON serveru jsou data, kde je jednotka potřebuje, kdyby něco, aby třeba regulovala topení v daném domě.

Správná odpověď je, že nepotřebujeme, nemáme cloudové řešení, server jen poskytuje zákazníkovi možnost se vůbec vzdáleně připojit. Jinak by musel mít veřejnou IP adresu, a při přihlášení z mobilního telefonu by musel mít pevnou IP, ke které se připojuje. Pokud je uživatel technicky zdatný, IT specialista, kteří chtějí mít veřejnou IP. Může mít, nemusí, Smart jednotka, Smart manager závislý vůbec na EATON serveru, což je taky velká výhoda. Uživatel přímo si zaplatí veřejnou IP adresu a připojuje se do své aplikace přes tuto adresu.
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933