Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

xC FAQ#10 Jak je u xComfortu provedeno zabezpečení proti nabourání do systému?


Document Actions
xC FAQ#10 Jak je u xComfortu provedeno zabezpečení proti nabourání do systému?
Začíná stále více platit to, že používáme stále více elektronických nástrojů a každý z nich podstupuje určitou míru zranitelnosti. Pokud systém neudržujeme, jednoho dne se objeví nějakou formou "modrá smrt". Co vše obsahuje řízenou elektroniku? Co vše se může pokazit? Co vše je připojeno do dalšího systému? Co je vlastně s čím propojeno? To jsou otázky, které koncový uživatel zpravidla vůbec neřeší. A co takový systém, řídící celý dům? Jak je pravděpodobné, že šikovný zlomyslný soused v zimě vypne topení a zapojí klimatizace na 5°C? Nemá xComfort nějakou skrytou Achillovu patu?
Tým portálu Elektrika, Miroslav Minařík, ze dne: 6.12.2020


Ono asi není se čemu divit, protože pokud vidíme, jak se někteří majitelé chytrých instalací chlubí, že umí vypnout své tchýni televizor a přitom netušíme jak systém funguje, paknás celkem logicky mohou napadat ty nejčernější scénáře. Je tedy bezdrátový xComfort dobře zabezpečený?



Přepis mluveného slova reportáže ...

Jaké je provedeno zabezpečení proti nabourání do systému? Úmyslné zapnutí/vypnutí osvětlení? Nehrozí podobné zásahy jako u Philips Hue?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
To asi souhlasím, v reálu se nestane nic důležitého. Je potřeba si uvědomit, že systémový komponent, ať to bude v tomto případě spínací aktor, může být instalovaný například na garážových vratech, nebo v sjezdové bráně apod. v těchto případech musíme systém zabezpečit, zvenčí hlavně… venkovní zabezpečení používá úplně stejné, jako mají uživatelé v bance. Ten, kdo věří smart bance, má ji v mobilu, platí s ní, používá ji,… tam funguje certifikace, přístup do banky přes zabezpečení, přes bezpečnostní certifikát, takže stejným způsobem využíváme zabezpečený přenos při vzdálené komunikaci e EATON serverem, který zajišťuje připojení zákazníkova smartphonu ke svému domu.

Je tam ještě druhý typ zabezpečení, komunikace mezi jednotkou a koncovým zařízením. O tom je potřeba také mluvit. Aktorem, kterým zrovna ovládám garážové vrata. V tomto případě RF systém využívá šifrovanou komunikaci o frekvenci 868,3 MH, komunikace na šifrování realizuje integrátor, který musí použít už pro nastavení systému software MRF, kde zadá až 25 místné heslo a to je odesláno do přístrojů.

Takže není možné, že generovanou frekvencí dojde k narušení, nebo zničení. U metalické sběrnice víme, že bychom neměli dávat mimo objekt domu, neměl by koukat, aby to bylo přístupné, aby 2 dráty někdo nemohl napájet vyšším než správným napětím a v tomto případě ta frekvence je rozhraní,…. Není možné, že by zkoušel frekvence?
Jaromír Pávek, xComfort EATON
Frekvence je pouze jedna část komunikace. Nosná frekvence, na té běží data. Jde o zabezpečení dat, to je důležité v komunikaci. Dělali jsme řadu testů, kdy šifrování v systému naběhlo zhruba před 3 lety teprve, do té doby byla ochrana heslem je pořád, ale nová verze, od verze 2.58 byl software, který jsme slibovali před 3 lety, výrazně jsme zvýšili zabezpečení a nestačí zadní vrátka výrobce, kdy stačí zadat heslo EATON123. Ne, skutečně nic takového neexistuje. Pokud uživatel ztratí heslo, nezná ho, zapomene ho, je jediná možnost a to vyjma z prvku do defaultu, jako když si ho koupíte a znovu integrátor musí systém naprogramovat a nastavit. 
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud míříte do Brna na veletrh, měli byste vědět proč se 30. jubilejní ročník AMPERu nekoná v pavilonu "P"? Jaký sortiment představí EATON na letošním ročníku AMPERu? Jaké technologie a systémy EATON prezentuje ve výstavní části zaměřené na elektromobily? Jaké jsou hlavní části expozice EATON a na co se každá z nich zaměřuje? A pro fajnšměkry chytrých instalací, co umožňuje modul třetí strany CB02 Kometa a jak přispívá k inteligentnímu řízení domácnosti? Více zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933