Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: xC FAQ#1 Lze nahradit metalická sběrnicová instalace bezdrátovým xComfortem? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.10.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

xC FAQ#1 Lze nahradit metalická sběrnicová instalace bezdrátovým xComfortem?


xC FAQ#1 Lze nahradit metalická sběrnicová instalace bezdrátovým xComfortem?
... ptá se nejeden uživatel systémové instalace, kterou její výrobce přestal podporovat. A to již z jakéhokoliv důvodu. Zánik společnosti, zrušení projektu nebo třeba i neschopnost reakcí v požadovaných časech. Je tedy xComfort řešením? Jaká je vazba na již natažená vedení původní systémové instalace?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.10.2020



Z přijatých dotazů e-mailové, chatové nebo ústní komunikace a také ze Sli-do při webcastech vybíráme ...



Jaromír Pávek, xComfort EATON
Tohle je častá otázka, co se stane třeba za 5-10 let. Tím, že systém xComfort je bezdrátový, tak nabízí velkou variabilitu v instalaci. Pokud bychom měli nahradit sběrnicový systém, nebude to vlastně žádný problém. Protože sběrnice je instalace sběrnicového tlačítka, který my nahradíme bezdrátovým, už nebudeme potřebovat sběrnicový kabel. Do rozvaděče v tomto případě, protože jsou tam staženy veškeré svítidla, zásuvky, tak tam bychom instalovali bezdrátový aktor pro příslušnou aplikaci, jak to bude třeba aktor pro spínání osvětlení nebo spotřebičů zásuvek, případně to bude roletový aktor pro zastínování, nebo vytápěcí aktor pro řízení vytápění.

Takže problém to žádný nebude. Pokud bychom potřebovali a byly další doplňky po 5., 10., 20. letech, tak bezdrátový systém může prvek nahradit a nainstalovat ho přímo do instalace, nemusí být v rozvaděči. Dokáži si představit další vývod třeba pro čerpadlo, teplé užitkové vody, oběhovka. Aktor by se třeba doplnil a při rekonstrukci by se určitě vymyslelo mnoho dalších funkcí jak na to.

Miroslav Minařík
Samozřejmě programování se musí udělat zcela nové a jinak.

Jaromír Pávek, xComfort EATON
To určitě, protože software, který uživatel konfiguruje si už zaplatil, to bude zcela nové jak se mění hardware, tak bude potřeba integrátor, který potom přijde a podle i třeba nových uživatelských požadavků to naprogramuje a instalace zase bude dlouhá léta fungovat na jiném hardware od jiného výrobce.
Více vašich otázek a následných odpovědí sledujte zde!
Archív videozáznamů EATON naleznete zde!
Dokumentaci xCOMFORT EATON lze prohledávat zde v redakční knihovně.



PRACUJETE V OBORU?
CHCETE VĚDĚT VŠE O xCOMFORTu?
ZAŽÁDEJTE SI NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
xComfort EATON - Třebovská 480 , Ústí nad Orlicí - - JaromirPavek@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.