Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jaký drát použít....? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.09.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jaký drát použít....?


wolhro_17.jpg
Jaký drát použít na střechu s krytinou z titanzinkových plechů? Přečtěte si mé stanovisko k montáži svodů z drátu FeZn a AlMgSi...
Wolfgang Marks, ze dne: 7.09.2004

Otázka:
Jaký drát použít na střechu s krytinou z titanzinkových plechů?

Odpověď
Stanovisko k montáži svodů z drátu FeZn a AlMgSi z hlediska mechanické, korozní stálosti a chování při bouřce

Základní vlastnosti a možnosti materiálů.
FeZn je tradiční materiál, který používal zejména z důvodu cena a dostupnosti,
Zkušenosti s provedením standardních ocelových plechů a drátů nejsou příliš dobré. Ochranná vrstva zinku je max. 25-30 mikrometrů, a při rovnání drátu se velmi často poškodí, zejména při napínání, takže je třeba tento vodič pravidelně natírat. Měrný odpor (120x10-9Ωm), tepelný součinitel odporu (6,5x 10-3 1/K) hmotnost (0,4 kg/m), tvrdost znesnadňující řemeslně dokonalé tvarování předurčují tento materiál pro použití zejména do země.

TiZn
je moderní materiál, kde se kombinují přednosti titanových slitin s tradiční odolností zinku. Výsledný produkt je lehký a způsob dalšího zpracování vychází z tradičních postupů. Neméně důležitým faktorem je pořizovací cena.

AlMgSi
je moderní materiál, se kterým se vyřešil letitý problém materiálu, je-li cena měděného hromosvodu příliš vysoká.
Slitina AlMgSi skloubila výborné elektrické a mechanické, chemické vlastnosti a pevnost blízká oceli. Vodič se obalí vrstvou oxidu hlinitého, takže nepotřebuje nátěr. Měrný odpor (29x10-9Ωm), tepelný součinitel odporu (4x 10-3 1/K) hmotnost (0,4 kg/m), přiměřená pevnost a mírná tvrdost umožňují řemeslně dokonalé tvarování předurčují slitinu AlMgSi jako základní materiál pro jímače a svody. Pevnost uchycení vodičů AlMgSi je garantována svorkami z ušlechtilé pružinové oceli.

Kombinace FeZn/TiZn
nevytváří žádné elektrochemické články, stejné platí i pro kombinaci AlMgSi/FeZn, AlMgSi/TiZn, kde spoj je navíc překlenut nerezovou podpěrou (úchytem).

Problém v kombinaci FeZn/TiZn
je v rozdílné hmotnosti a pevnosti materiálů, a zejména minimální korozní stálosti.
Drát a podpěry FeZn zatěžují krytinu TiZn zejména v místech spoje. Vyskytne-li se náledí,sníh je zatížení enormnější a po každé zimní sezóně bude nutné zkontrolovat zda nedošlo k poškození (vyvrácení svorky, výška podpěry je min 3 cm a bývá 5-6 cm) krytiny. Navíc budou potřeba pravidelné nátěry a pohyb osob po střeše znamená zvýšené riziko poškození krytiny. Další problémem, který může nastat je prudké ohřátí vodiče doprovázené mechanickými silami, které může opět vést až k deformaci krytiny

Tyto problémy u kombinace AlMgSi/TiZn nenastávají.
Oba materiály mají výbornou tepelnou i elektrickou vodivost, svorky a podpěry mají výšku do 2 cm, takže tah ledu a sněhu se neprojeví. Podpěry vedení navíc doplní upevňovací materiál v otvorech připravených výrobcem, takže při montáži nedojde k poškození krytiny.

Pokusy v renomovaných laboratořích ukázaly, že kombinace FeZn vodič a Al svorka je rovněž v pořádku. Problematická je však kombinace AlMgSi vodič a svorka FeZn, kde při přímém úderu blesku dojde k velmi vysokému ohřátí svorky, že se rozpadne na kusy.

Závěr:
Nejlepší kombinací pro krytinu z TiZn je použít vodič AlMgSi v kombinaci s podpěrami z nerezové oceli.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
HROMOSVODNÍ TECHNIKA MP, s.r.o. - Sokolovská 205, Praha 9 - 283 892 668 - proepster@proepster.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.