Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Weidmüller: Digitální výroba rozvaděčů SMART CABINET BUILDING


Document Actions
Weidmüller: Digitální výroba rozvaděčů SMART CABINET BUILDING
Společnost Weidmüller prezentovala v brněnském velkoobchodu AXIMA řešení SMART CABINET BUILDING, unikátní systém řešení pro optimalizaci procesů při projektování, konstrukci a výrobě rozvaděčů. V rámci akce předvedli specialisté z Německa plně funkční zařízení pro automatickou skladbu řadových svorkovnic, jejich laserový popis, systém pro efektivní přípravu vodičů, nejnovější generaci popisovacího zařízení a další „smart“ řešení pro výrobu. Digitální výroba rozvaděčů je částečně i automatizovaná. Jde o montážní linku, která pracovníka vede při osazování jednotlivých komponent krok po kroku ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.10.2020



Rychlejší, flexibilní a ekonomická výroba – to je cíl společné iniciativy přinášející ucelené řešení automatizace. Cílem je identifikace potenciálu optimalizace a jeho využití pomocí dnes dostupných řešení.


Přepis mluveného slova reportáže ...

Hlavní ideou iniciativy Smart Cabinet Bulding je nabídnout výrobcům rozvaděčů rychlejší, flexibilnější a ekonomičtější postupy. Pro náš Smart Cabinet Bulding tým je tím nejdůležitějším cyklus výroby a produkce, snažíme se umožnit našim zákazníkům použití automatizovaných a asistovaných postupů tak, aby mohli svou výrobu posunout směrem k digitalizovanému stavění rozvaděčů.


Weidmuller předvedl stroje pro digitální výrobu rozvaděčů, která je částečně i automatizovaná. Jde o montážní linku, která pracovníka vede při osazování jednotlivých komponent krok po kroku a také dokáže automatizovaně osazovat svorky na DIN lištu.
Pavel Rozkydal, Weidmüller s.r.o.
... zařízení, které vám umožňuje osazovat svorky automaticky na DIN lištu. Do zásobníku se vejde až 200 řadových svorek, stroj obsahuje 40 zásobníků na svorky a 18 zásobníků na DIN lišty, což by při plném výkonu mělo umožnit stroji osazovat až 8 hodin. Vy jednou na začátku směny naplníte zásobníky, potom může jet mašina automatizovaně.

Základem je konfigurátor sloužící jako interface mezi projekčním programem a zařízením. Operátor vidí projekt jednak graficky a v tabulce.  Stroj dokáže zjistit počet kusů jednotlivých komponent v zásobnících a případně vyznačit ty co chybí. Doplnění zásobníků je pak hračka a zvládne ho každý.  Samozřejmostí je pak stroj pro popis svorek laserovou technologií. Pracovník pouze načte projekt, vloží popisovaný materiál a spustí operaci. Další zastávkou je montážní pracoviště, které dokáže vést pracovníka krok za krokem a doplnit na DIN lištu takové komponenty, které nešly osadit automatizovaně.
Pavel Rozkydal, Weidmüller s.r.o.
Stroj na automatické osazování DIN lišt svorkami, neumí osadit větší prvky, jako jsou zdroje, nebo přepěťové ochrany, tak je potřeba použít další pracoviště, kde vám, nebo pracovníkovi, software pomůže při osazení a vede jej.

Celý proces začíná naskenováním projektu. Poté pracoviště světelně navádí obsluhu, které komponenty je potřeba vzít a kam je umístit. Navíc pokud je osazován prvek vyžadující šroubové uchycení, automaticky se nastaví i utahovací moment. Takto se pokračuje krok po kroku zcela intuitivně až ke kompletnímu osazení. Třetím pomocníkem je pracoviště pro finalizování montáže rozvaděče.
Pavel Rozkydal, Weidmüller s.r.o.
Pracoviště, které umožní nainstalovat jednotlivé DIN lišty a konstrukční skupiny přímo na plato rozvaděče. Montážník má pomocníka v Biemeru, který vám ukazuje, kam máte jednotlivé prvky osadit. Začíná se kabelovými žlaby. Biemer už vám ukazuje, jaký žlab osadit.

Celý proces je od začátku do konce zapisován krok po kroku do systému. Lze tedy zjistit, zda byly všechny komponenty osazeny správně a v jaký čas.
Poslední třešničkou na dortu je pak poloautomatické pracoviště na výrobu vodičů.

Pavel Rozkydal, Weidmüller s.r.o.
Zařízení pracovníka jednoduše navádí k tomu, jaké vodiče jsou v projektu potřeba, jaké se mají vyrobit, jakými krimpy osadit a jakým značením.

A Co vedlo Weidmüller k vývoji pracoviště pro digitální výrobu rozvaděčů?
Christian Dülme, Weidmüller s.r.o.
Hlavní ideou naší iniciativy Smart Cabinet Bulding je nabídnout výrobcům rozvaděčů rychlejší, flexibilnější a ekonomičtější postupy. Pro Smart Cabinet Bulding tým je tím nejdůležitějším cyklus výroby a produkce, snažíme se umožnit zákazníkům použití automatizovaných a asistovaných postupů tak, aby mohli svou výrobu posunout směrem k digitalizovanému stavění rozvaděčů.


Konkurence je v odvětví výroby rozvaděčů vysoká, zřejmě tedy bude vyhrávat ten výrobce, který dokáže svou výrobu řídit rychle, přesně a ekonomicky. Digitální pracoviště na výrobu rozvaděčů by tedy mohlo pomoci i českým výrobcům, prosadit se na světovém trhu.


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


FIREMNÍ TIPY
Společnost WEIDMÜLLER je známý výrobce komponent a poskytovatel komplexních řešení pro elektrické propojování, přenos, upravování i zpracovávání energie, signálů a dat. Pokud hledáte komponenty a řešení pro vaši FV aplikaci, neměl by vám tento článek uniknout ...
Zastavili jsme se na letošním AMPERu 2007 na stánku Weidmueller pro čerstvé informace, které mohou zajímat projektanty. Obdrželi jsme malý letáček a CD.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933