Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

WAGO - WINSTA®: Rychle instaluj a zůstaň flexibilní


Document Actions
WAGO - WINSTA®: Rychle instaluj a zůstaň flexibilní
Tři nové budovy společnosti SAP Deutschland AG&Co. KG v německém Walldorfu obsahují 2000 kanceláří. S ohledem na flexibilní vybavení kanceláří nábytkem byly použity bezdrátově řízená světla a decentralizovaná automatizace. Pro flexibilní změny v zapojení osvětlení byl použit...
Ondřej Dolejš, ze dne: 17.09.2008

WINSTA®: Rychle instaluj a zůstaň flexibilní
Tři nové budovy společnosti SAP Deutschland AG&Co. KG v německém Walldorfu obsahují 2000 kanceláří. Pro facility management společnosti SAP je důležitá různorodost využití kanceláří již při jejich plánování. S ohledem na flexibilní vybavení kanceláří nábytkem byly použity bezdrátově řízená světla a decentralizovaná automatizace. Pro flexibilní změny v zapojení osvětlení byl použit konektorový systém WINSTA.

Flexibilní návrh využití prostoru potvrzuje svoji hodnotu pro dynamicky rostoucí společnost SAP, kde svoji podstatnou část tvoří sofistikované osvětlení. V jednotlivých kancelářích jsou podlahové lampy ovládány bezdrátově a široká škála stropních svítidel tvoří dohromady celkové základní i nouzové osvětlení. Pro distribuci napájení, připojení komunikace DALI k řídicímu modulu a připojení svítidel bylo použito konektorového systému WINSTA místo konvenční elektroinstalace.

„ V případě potřeby změny dispozice místnosti či skupiny místností, musí být změna jednoduchá a rychlá“, říká Thomas Kopf z project&enineering, facility management SAP. Konektorový systém (plug-in) pro elektroinstalaci splňuje tyto požadavky a má také výhody při rychlé a snadné prvotní instalaci zabudovaných stropních svítidel, kdy je čas zlým pánem. Kabeláž je flexibilní a dovoluje snadné změny a rozšíření při změnách, či při výměně svítidla. Každé společnosti podílející se na výstavbě nového komplexu byla dána specifická velmi krátká doba na montáž a zprovoznění. Na základě průběhu stavby plánovala a objednávala společnost Schweickert Elektrotechnik GmbH další část budovy přímo na stavbě (osvětlení, kabeláž s konektory, rozbočovací boxy,..).

Pro zabránění chybám při zapojení byly použity různobarevné konektory ze systému WINSTA: červená pro rozvody malého napětí, černá pro okruhy síťového napětí, šedá pro okruhy nouzového napájení a oranžová pro řídicí moduly DALI. Z tohoto důvodu byl konektorový systém WINSTA rozlišen již při výrobě kabeláže na míru.

„Různá svítidla mohou být zapojena, pomocí třípólových konektorů ze standardního řady WINSTA MIDI, bez zvláštních nároků na montáž. Celkový počet použitých typů konektorů byl omezen z důvodu snadnějšího zapojení. To se osvědčilo zvláště při zapojování stropních svítidel, které bylo velmi snadné. Dalším přínosem bylo současné zapojování více svítidel bez nutnosti specializovaného nářadí na odizolování, stačilo pouze zastrčit konektory do sebe,“ vysvětluje Andreas Hammer, projektový ředitel ve společnosti Schweickert Elektrotechnik GmbH.


Pro větší náhled kliknout.
Komplex budov společnosti SAP Deutschland AG&Co.KG – vybavený flexibilní instalací WINSTA®

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933