Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

WAGO: Silové svorky - šroubové i bezšroubové


Document Actions
WAGO: Silové svorky - šroubové i bezšroubové
Wago Elektro je známé svými bezšroubovými svorkami. Na veletrh AMPER 2016 ale kromě největší bezšroubové svorky na světě dorazilo také s novou trnovou svorkou pro aplikace, pro které bezšroubová technologie není vhodná. Svorka se využije všude tam, kde jsou velmi silové přívody - ve výrobních halách či energeticky náročných zařízeních.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.01.2017

Silové svorky Wago nám veveletržním studiu ukázal Aleš Šilhavý.


Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě ...

Elektrika.tv:
Já mám před sebou kolegu, hosta Aleše Šilhavého, který je ze společnosti WAGO-Elektro, přišel představit rozšíření sortimentu, konkrétně se jedná o trnové a bezšroubové svorky. S čím jste dorazili letos na Amper?

Aleš Šilhavý:
Dovezli jsme mimo jiné naše nové trnové svorky, které jsme vyvinuli, abychom rozšířili a zkompletovali náš sortiment v několika velikostech. A přišel jsem ukázat věc, kterou jsme sice měli loni, ale tohle provedení je průhledné. V tomto provedení je pěkně vidět jak svorka pracuje, co se děje vevnitř, když připojíme vodič.

Elektrika.tv:
Takže máme tady trnovou svorku a my jsme se bavili, že je něčím výjimečná, vlastně že má v sobě šrouby.

Aleš Šilhavý:
Z našeho pohledu je to velmi výjimečná svorka, protože WAGO jako takové je synonem bezšroubových svorek a teďka jdeme svýmu heslu a máme šroubobou svorku. Ale nastávají situace při připojování vodičů, kdy je málo místa, málo prostoru na to, aby se s tím něco udělalo a není zbytí, kdy se musí použít šroubek a připojit pomocí kabelového oka nějaký vodič.

Elektrika.tv:
Dá se nějakým jiným způsobem odlišit ten konkrétní popis nějak jinak např. symbolem, nebo písmeny?

Aleš Šilhavý:
Samozřejmě elektrikáři znají značení přívodů, fází, nulování, zrnění se různí, podle různých zvyklostí. Nicméně my jsme do těchto svorek zakomponovali naše stávající značení a využili jeho přednosti v tom, že na průběžné pásky se dá vytvořit až 3 patrový popis s označením různých sekcí, s označením konkrétního místa připojení a s označením jednotlivých pozic svorek jako fázových, nulovacích, nebo zemnících a případně s popisem, který si zákazník může nechat vytvořit na zakázku, případně si ho na zakázku vytvoří sám. Do svorek se používají přepážky. Jednak z důvodu bezpečnosti, aby nedocházelo ke zkratu. A druhá funkce je k tomu, že se na ní dají dát bezpečnostní kryty. My jsme  kryty pojaly efektivním způsobem, že máme jeden typ krytu, jeden profil a ten se používá na zakvitování de facto ze všech stran jednoduchým nastříháním, nebo provrtáním, aby se daly použít fixační spony. A výhodu, kterou v tom spatřuji je ta, že kryt není kompaktní jeden celek, tak se dá oddělávat po jednotlivých sekcích jak je potřeba se dostat k vodičům pro jejich obsluhu, připojení či demontáž.

Elektrika.tv:

Kde se takové svorky nejčastěji využívají?

Aleš Šilhavý:
Tento typ svorek se využívá tam, kde jsou velmi silné silové přívody, to znamená do budov, výrobních hal, výrobních závodů, do připojení strojů, nebo do nějakých velice energeticky náročných zařízení.


Elektrika.tv:
Vy jste ale přivezl i tuto bezšroubovou svorku, řekněte mi pane Šilhavý, k čemu to slouží?

Aleš Šilhavý:
Tady ta svorka je také k připojení silových vodičů a můžu říct, že je to největší bezšroubová svorka na světě. Princip té svorky je ten, že využívá tlačných válcových pružin, kde v určitém třmenu je umístěna pružina, která pomocí válečku s vícechodým závitem a pomocí imbusového klíče se uvolní prostor, do které si ho připojuje vodič a při odjištění.. Ta svorka je teď v odjištěném stavu, elektrikář, nebo případná obsluha má volné ruce k tomu, aby vodič případně vyjmula, nebo připojila a zase volné ruce a samotné dotažení využívá sílu té pružiny, s tím, že se nechá odjistit ta pojistka a svorka se sama dotáhne.

Elektrika.tv:
A vlastně zařízení se takhle strká do jakéhosi sepjetí a ono má nějaký průřez. Má jakousi variabilitu…

Aleš Šilhavý:
Tato svorka vlastně může přijmout vodiče o průřezech od 35mm do 185mm. Výhodou pružinové svorky je  to, že pružina se přizpůsobuje danému průřezu vodiče a síla, která je vyvíjena na vodič je různá, samozřejmě pro průřez 35mm a pro průřez 185mm je podstatně vyšší, protože je potřeba větší síla pro udržení tady toho vodiče a samozřejmě hlavně kvůli tomu, aby byl dokonalý kontakt mezi proudovou sběrnicí, a aby byl kontakt kvalitní a nedocházelo k přechodovému odporu.

Elektrika.tv:
 Každé přechodové zařízení by mělo mít pojistku. Má i toto zařízení jakousi pojistku, která chrání?

Aleš Šilhavý:
Toto zařízení přímo pojistku nemá, tyto velké vodiče se už chrání pomocí nožových pojistek na přívodu do budov. Nicméně tady je taková bezpečnostní pojistka, proto aby se svorka zajistila v otevřené poloze, protože asi není v lidských silách svorku udržet v otevřeném stavu a něco u toho dělat. Další možnost, kterou jsem chtěl zmínit je můstkování, tady do toho prostoru se dají zasouvat můstky a svorky se pak dají řetězit vedle sebe. Takže se dá naskládat několik svorek vedle sebe a z nich už potom odcházet k jednotlivým zařízením, nebo k určitým uzlům energetickým v rámci objektu nebo budovy.

Elektrika.tv:
Mockrát Vám děkuji za rozhovor.

Aleš Šilhavý:
Děkuji, Nashledanou.

O  firmě WAGO
Firma WAGO vznikla v roce 1951. Vyvinula techniku pružinových svorkových spojů, která je alternativou k běžnému šroubovému propojení. Vyrábí produkty ze dvou oblastí. V oblasti ELECTRICAL INTERCONNECTIONS najdete výrobky elektrické spojovací techniky založené na principu pružinových svorkových spojů. V oblasti AUTOMATION naleznete výrobky pro automatizaci založené na průmyslových sběrnicích a pružinovém principu, jakož i interface moduly pro oblasti průmyslu, procesní a domovní techniky.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů WAGO

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933