Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

WAGO: Novinky v automatizaci: e!DISPLAY a osmikanálové karty


Document Actions
WAGO: Novinky v automatizaci: e!DISPLAY a osmikanálové karty
Nejmenší systém automatizace pro řízení budov nebo nový e!DISPLAY. To jsou některé z novinek, které společnost WAGO Elektro předvedla na veletrhu AMPER 2016. Nový e!DISPLAY se používá pro vizualizaci dat v různých technologiích, například v čističkách odpadních vod, kotelnách, ale i v inteligentních domácnostech, kde se využije pro ovládání žaluzií, světel či topení.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.05.2016

Novinky v automatizaci nám představil obchodní a technický specialista Roman Vacek.




Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Zdravím všechny na veletrhu Amper. Dnes vysíláme vlastně druhým dnem. V tuto chvíli mám před sebou už pana Romana Vacka ze společnosti Wago. Dobrý den.

Roman Vacek:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
My se dnes budeme mimo jiné bavit o e!DISPLAYích, budeme se taktéž bavit o řídicích jednotkách, které vlastně v sobě mají jakousi kartu. A já bych hned na úvod, pane Vacku, se Vás zeptala, jestli nám můžete tedy specifikovat, jakou novinku jste nám dneska přišel na Amper ukázat?

Roman Vacek:
Dobrý den, ještě jednou. Dnes jsem Vám přinesl ukázat několik novinek. Jedna z novinek je nový e!DISPLAY, který se používá vlastně pro vizualizaci dat v různých technologiích. Jak už v technologiích třeba čističek odpadních vod, v domácnostech, inteligentních domácnostech atd. Takže to je jedna z těch novinek, které jsem přišel ukázat.


Elektrika.tv:
Ještě takhle bych jednou ukázala. Tady.

Roman Vacek:
Tyto displeje firma Wago vyrábí ve čtyřech velikostech. Toto je jedna z těch větších, desetipalcových displejů. A začínáme někde na čtyřech palcích, pěti, sedmi a pak deseti.

Elektrika.tv:
Co to vlastně přenáší? Jaká data to přenáší? Předpokládám, že je zde nějaká asi vizualizace, může tam být respektiva, hlášení jakési chybovosti, může to předcházet nějakým problémům. V jakých provozech se tato zařízení nejčastěji používají?

Roman Vacek:
Tak to, co na tom displeji je zobrazeno si musí nejprve jakoby naprogramovat, vytvořit vlastně ve webovém prostředí, to co vlastně ten zákazník tam na tom displeji bude chtít vidět, jaké parametry bude chtít nastavovat. Takže to se připraví dopředu a ten panel potom komunikuje s nějakou řídící jednotkou, která vlastně tyto parametry přejímá a podle toho vlastně tu technologii řídí. Takže ty panely jsou vlastně použitelné v nejrůznějších procesech, technologiích. Jak už jsme zmiňovali třeba čističky odpadních vod, kotelny, řízení vzduchotechnik, tak vlastně i v inteligentních domácnostech pro ovládání třeba žaluzií, světel a dalších chytrých zařízení v domácnosti.

Elektrika.tv:
Vy jste vlastně zmínil slovo řídící jednotka, tak co si pod tím mám představit?

Roman Vacek:
Můžete si představit třeba takovouto krabičku, když tady ukážeme na kameru. Ta jednotka se vlastně umisťuje do rozvaděče nebo do skříně, kde jsou třeba jističe, kde je vlastně ta silová část. A ten rozvaděč může obsahovat vlastně i tuto řídicí jednotku, tu inteligenci vlastně, jak říkáme inteligentní domácnosti. A ta řídící jednotka sbírá informace z té technologie, ať už jsou to čidla teploty, osvětlení, různé časové programy může obsahovat. To znamená, že se vám žaluzie otvírají v přesně danou dobu nebo podle stavu venkovního osvětlení atd. A tato řídící jednotka teda potom komunikuje s nějakým nadřazeným vizualizačním panelem, jako je třeba ten e!DISPLAY anebo může vlastně komunikovat s nějakými mobilními zařízeními, jako jsou tablety, telefony atd., kde ten zákazník nebo ten uživatel může i přes tyto moderní přístroje vlastně nastavovat tyto parametry a ovládat.

Elektrika.tv:
Čili to znamená, že můžeme to například ovládat prostřednictvím chytrého telefonu, protože máme nějakou aplikaci a můžeme docházet třeba k úsporám, jelikož když mám, řekněme v bytě klimatizaci, a zároveň mě zrovna sluníčko nesvítí nebo naopak svítí, tak podle toho stahuji žaluzie?

Roman Vacek:
Přesně tak. Takže ty inteligentní domácností nebo tato inteligentní instalace vlastně má dva aspekty. Jeden je komfort, že vám to automatizuje nějaké procesy, které děláte každodenně a zabírá to nějaký čas a druhá věc je vlastně úspora energií, kdy vlastně ta jednotka je naprogramovaná tak, abyste vlastně třeba nechladili a netopili zároveň. Nebo když máte otevřené okna, abyste netopili, nechladili. Takže ta jednotka podle toho stavu, když je třeba otevřeno okno, tak se vypíná automaticky, ty věci, které byste, jak jsme říkali, topili nebo chladili pánu Bohu do oken, tak ta jednotka zařídí to, aby nedocházelo ke zbytečné energetické náročnosti.


Elektrika.tv:
Vlastně je možné například zadat tomu systému i takový pokyn, aby nám otevřel plastová okna? Protože s plastovými okny bývá relativně někdy potíž, jelikož všechno je zaroseno z následujícího dne?

Roman Vacek:
Pak to okno musí obsahovat nějaký motůrek, který to okno nebo tu kliku otevře, což není až tak standardní, ale jakoby lze to udělat, pokud máte to okno třeba vlastně přizpůsobeno tomuto automatickému nebo motorickému otevření.

Elektrika.tv:
To si myslím, že by využilo spousty lidí, protože to je takový obecný jeho charakter toho okna ráno. Jaké jsou trendy v zavádění takovéto automatizace a jestli tedy se jedná spíše o odběratele z řad nějakých korporátních společností velkých budov nebo i domácností?

Roman Vacek:
Setkáváme se s dvěma typy zákazníků. Jedna ta větší jsou vlastně naši systémoví integrátoři, vlastně, který ten systém nasazují do velkých třeba administrativních budov, kde vlastně dneska každá budova podle nových norem evropských vlastně musí obsahovat tyto řídící jednotky z důvodu regulace a energetické náročnosti. Tak vlastně i menší zákazníci, kteří staví nové domy a chtějí vlastně, protože to je trend. Vlastně dneska moderní technologie vstupují do našich životů, takže i do života toho domu. Takže jsou to i tito menší zákazníci, kteří vlastně ten systém kupují a buďto si ho instalují sami anebo teda přes nějaké naše partnery si ten systém nechají nainstalovat.

Elektrika.tv:
Může se to zavádět bez problémů. Já teda ještě k těm domácnostem, protože zde vidím tu řídící jednotku, jak jste mě už spravil, o tom, že to je řídící jednotka. My jsme se bavili o nějaké kartě. Já jsem tam viděla zdířku na SD kartu. K čemu je to dobré?

Roman Vacek:
Ta SD karta může sloužit jednak k záloze toho samotného systému, to znamená, pokud by se ta řídící jednotka třeba pokazila, tak vlastně jenom tu kartu vyndáme, strčíme novou řídící jednotku, kartu zasuneme a ta nová jednotka vlastně si vyčte všechny ty parametry, ty programy, které v ní byly napsány, a začne pracovat automaticky hned. Dále ta karta jde využít vlastně k logování nějakých dat, to znamená historie nějakých trendů, jaké byly teploty, kdy jsme měli zataženo, kdy jsme měli rozsvíceno atd. Takže se vlastně nechá vyhodnotit zpětně nějaký poruchový stav, který se třeba vyskytl nebo optimalizovat nějaké ty řídící algoritmy v té domácnosti. Kdy začít topit, kdy začít chladit atd. podle venkovních teplot.

Elektrika.tv:
Co se týče vlastně nějaké prezentace tady na veletrhu Amper. Kde vás můžeme najít?

Roman Vacek:
Jsme přímo v tomto pavilonu. Pavilon P vlastně hned u vchodu, stánek asi 402, takže zveme všechny účastníky veletrhu, ať se za námi přijdou podívat. Máme to tam vlastně všechno zapojeno živě v elektrice, že to uvidí vlastně v běhu. Tady to vidíme jenom tak na stole. Takže určitě vás všechny zákazníky tady veletrhu zveme, ať se přijdou podívat.

Elektrika.tv:
Já tady ještě vidím katalog váš. Vy jste něco chtěl vlastně ještě zmínit, když jsme byli v zákulisí a vzhledem k tomu, že máme ještě čas, tak vzhledem k tomu, že tady jsou jakési sáňky na této řídicí jednotce, tak o co se dá třeba ta řídicí jednotka ještě rozšířit?

Roman Vacek:
Ta řídicí jednotka lze rozšířit vlastně o, ten systém je modulární, to znamená, k té řídicí jednotce jdou připojit různé moduly pro různé měření, ať už jsou to teplot, osvětlení, řízení osvětlení, řízení motorů třeba žaluzií a různých dalších technologií. Takže v sortimentu Wago vlastně nově máme nové karty osmikanálové, kde vlastně lze připojit více čidel na menším prostoru, takže se vlastně jedná o nejmenší systém automatizace pro řízení budov, co se týče rozměrů. To znamená, ten systém lze dát do jakékoliv menší rozvodové skříně, aniž by se musel zvětšovat jakoby ten prostor pro tu řídicí jednotku.

Elektrika.tv:
Čili je to vlastně takový předpoklad k tomu, že když něco se vyvine například v následujících X letech, tak těma sáňkama se ten modul vlastně připojí a může se používat.

Roman Vacek:
To znamená, nemusíte nahrazovat celý systém, ale pouze rozšíříte o ten daný modul tu danou věc, kterou chcete řídit.

Elektrika.tv:
Takže já Vám určitě děkuji moc za návštěvu v našem studiu.

Roman Vacek:
Není zač.


O  firmě WAGO
Firma WAGO vznikla v roce 1951. Vyvinula techniku pružinových svorkových spojů, která je alternativou k běžnému šroubovému propojení. Vyrábí produkty ze dvou oblastí. V oblasti ELECTRICAL INTERCONNECTIONS najdete výrobky elektrické spojovací techniky založené na principu pružinových svorkových spojů. V oblasti AUTOMATION naleznete výrobky pro automatizaci založené na průmyslových sběrnicích a pružinovém principu, jakož i interface moduly pro oblasti průmyslu, procesní a domovní techniky.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního katalogu produktů WAGO

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933