Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

WAGO: Lighting Management System


Document Actions
WAGO: Lighting Management System
Jde o řešení pro řízení velkých prostor, typicky výrobních a skladovacích hal. Systém má hardwarovou základnu a připravený software. Je založen na chytrém systému řízení osvětlení, tvořeným senzory osvětlení, přítomnosti a sofistikovanými světelnými scénami. Vše se snadno konfiguruje přes webové rozhraní řídicího systému. LM umožňuje modulární konfiguraci hardwaru a softwarové rozdělení řízených prostor. Pro ovládání je možné využít libovolné konfigurace drátových ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.05.2018


WAGO známe především nepřekonatelnou WAGO svorkou. Víme, co všechno umí WAGO s osvětlením?




Textový přepis rozhovoru:

Ondřej Dolejš
Řízení osvětlení se věnujeme asi od roku 2005, samozřejmě základní věci, zapnout, vypnout, stmívání a regulace na koncertní úroveň, efektové nasvícení fasád a v poslední době diskutované barevné podání a teplota světla.

Co se týká nouzového osvětlení, to také umíte řešit? Tam máme 2 způsoby, co vy na to?
Ondřej Dolejš
Od letošního roku máme v novém systému zakomponováno i nouzové osvětlení, tak decentrální systém, baterka ve svítidle, tak i centrální systém, kdy je nějaká baterie centrální, pro celé nouzové osvětlení.

To řešíte pouze DALI? Máte další alternativu nebo jenom DALI?
Ondřej Dolejš
Pořízení osobní je převážně DALI od roku 2005 a v posledních 3 letech jsme se dostali i k řízení DMX, kdy se používá efektové nasvícení fasád nebo interiérů. BMX protokol pochází z divadelnictví, z efektových záležitostí, takže tam jsme se posunuli ještě dál.


Existuje nějaké prostředí, kde se vaše systémy nedají použít?
Ondřej Dolejš
To je docela těžká otázka. V rodinných domcích, výrobní haly, administrativní budovy, divadla, nenapadá mě, kde se to nedá použít. Kdybys věděl, tak se rád nechám poučit.

Dobře, tak teď čistě hypoteticky. Jsem projektant, vyberu si nějaký způsob osvětlení, kdo mi to oživí?

Ondřej Dolejš
Jsou 2 způsoby oživení. Jeden klasický, který děláme od roku 2005, kdy je programátor, který celý systém kompletně naprogramuje v našem vývojovém prostředí a od loňského roku jsme představili LIGHTING MANAGMENT, což je stejný hardware WAGO US 750, ale už obsahuje od WAGA software, který na základě zkušeností u BMW řízení výrobních hal a přes webový server jen konfiguruji. Tzn., nepotřebuji mít znalosti programátora, ale jen přes web si vybírám vstupy, výstupy, svítidla, místnosti. Takže poměrně jednoduché a zvládne to i člověk, který umí s počítačem.


Pokud nevíte, který ze systémů WAGO použít, obraťte se na technickou podporu. Oni vám poradí jak s návrhem, tak s uvedením do provozu.





POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog WAGO Lighting Management Systemu
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933