Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Hardware

WAGO: Novinky v řídicích systémech

  • 4.05.2015
WAGO: Novinky v řídicích systémech
Značka Wago představila na AMPERu 2015 tři základní novinky v řídicích systémech: rozšíření systému WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR, řadu nových procesorů a nové vývojové prostředí e!COCKPIT. V systému 750 XTR došlo k rozšíření teplotního rozsahu od -40 do +70°C, zvýšení odolnosti vůči vibracím a rázům a změnám v oblasti elektrické pevnosti. O dalších novinkách se dozvíte v rozhovoru s obchodně-technickým zástupcem společnosti Wago Ondřejem Dolejšem.

Co znamená reaction technology?

  • 9.02.2015
Co znamená reaction technology?
Reaction technology, jak už z názvu vyplývá, se zabývá rychlou reakcí výstupu na vstupní podněty v automatizaci. Nazvat ji lze také jako ultrafast automation, tedy velmi rychlá automatizace. Tak nám objasnil tento ne příliš známý pojem Zdeněk Švihálek z firmy B + R automatizace. Technika vznikla z požadavků zákazníků v automatizaci na skutečně rychlou reakci výstupních zařízení na vstupní podněty. Reakce se zde pohybuje až v řádu jedné mikrosekundy. Jak reaction technology funguje?

Libor Kubica o vydavatelství BEN a také o součástkách

  • 25.04.2014
Libor Kubica o vydavatelství BEN a také o součástkách
BEN Technická literatura je jedno z největších technických vydavatelství široko daleko. Marek Zahradníček na AMPER foru 2014 hovořil s jeho zakladatelem Liborem Kubicou o tom jaký je stav papírového čtení. Jak dalece je žádaná elektronická kniha? Jak se Libor Kubica dostal k vydávání elektrotechnických titulů. Jaká je Liborova prognóza k vývoji technické literatury na papíře. Čemu máme na internetu věřit a čemu nikoliv? Zač tedy odpovídá každý vydavatel?

FOX part#5, bezdrátové jednotky

  • 15.07.2013
FOX part#5, bezdrátové jednotky
To že Foxtrot komunikuje s prvky instalace pomocí sběrnice CIB nebo TCL2, je nám již známo. Pokud však podmínky nedovolují zatažení kabelů nebo se jedná o dodatečné, či prozatímní řešení, umí tato systémová instalace komunikovat pomocí rádiové frekvence. Právě o bezdrátových jednotkách, RFox, je řeč v tomto díle.

FOX part#1, CP1000 srdce Foxtrotu

  • 1.07.2013
FOX part#1, CP1000 srdce Foxtrotu
Systémové instalace se dnešním světem neudržitelně šíří. Jinak tomu není ani s kolínským Foxtrotem, který se prodává více než v 50 zemích světa. Co musí obsahovat instalace tohoto druhu? Co vše může zvládat rozvaděč s jedním základním přístrojem a jak je to se zapojením? To vše nám prozradil Pavel Smílek, člověk, na kterého mluví jeho vlastní dům.

Novinky RITTAL: Podstavec pro TS8 a nová skříň SE8

  • 10.06.2013
Novinky RITTAL: Podstavec pro TS8 a nová skříň SE8
Nový podstavec pro skříně TS8, který lze jednoduše a rychle sestavit pouhým zacvakáním oceloplechových dílů do čtyř rohových kusů. Standardní podstavce, které se používaly do dnešní doby, měly čas montáže až několik minut. RITTAL nahrazuje skříň ES5000 novým typem SE8. Do této modifikace lze používat standardní příslušenství pro skříň TS8.

FOX part#2: Rozšíření CP1000

  • 5.06.2013
FOX part#2: Rozšíření CP1000
Samotná CP1000 zvládne hodně operací, ale v rozsáhlejších instalacích nebo při specifických požadavcích, je nutno srdce systému Foxtrot rozšířit. Rozšiřovat lze několika možnými způsoby, jak vnitřním zásahem do jednotky, tak přídavnými venkovními moduly. Co jde rozšířit, přidat, či odebrat? To nám poví opět Pavel Smílek.

RITTAL: CeBIT 2013, Standardizované moduly Rittal RiMatrix S

  • 14.03.2013
RITTAL: CeBIT 2013, Standardizované moduly Rittal RiMatrix S
Na letošním veletrhu CeBIT představila společnost Rittal světovou novinku v oblasti řešení datové infrastruktury. Pro datová centra, která se dosud budovala výhradně jako zákaznická řešení, nyní nabízí standardizované, předem nakonfigurované řešení. Tím se výrazně zjednoduší a časově zkrátí výstavba nových datových center i rozšíření stávajících realizací. Jaký systém chlazení používá kompletní modul? Jakým způsobem je navrženo sestavování modulů? Je možné použít instalaci i v terénu?

SCHRACK: Datové rozvaděče

  • 21.03.2012
SCHRACK: Datové rozvaděče
Datové rozvaděče jsou nedílnou součástí firmy, proto o nich byla řeč i na informačním dnu v Praze. Schrack má ve svém portfoliu několik řad těchto rozvaděčů, které se liší možnostmi použití. Rozvaděče mohou mít také rozdílné krytí IP, proto při vyšším krytí je nutno použít průchodek pro kabeláž tak, aby krytí zůstalo zachováno. Jaké řady tedy Schrack nabízí? Na co je potřeba myslet při nákupu?

SCHRACK: Realizace páteřní sítě

  • 13.03.2012
SCHRACK: Realizace páteřní sítě
SCHRACK spolupracuje s firmou Allied Telesis, která se specializuje na realizaci sítí. Do této oblasti patří i realizace páteřních sítí a aktivních prvků ve vícepodlažních budovách. Co je potřeba znát? Jaké aktivní prvky můžeme do této sítě navrhnout?

LAPP: Produkty určené pro E-mobilitu

  • 22.09.2011
LAPP: Produkty určené pro E-mobilitu
Podrobnosti o dodávaných systémech značek Lapp+Bals pro oblast E-mobility. Již na Hannoveru jsme mohli vidět mnoho aktivit, které dokazují, že to Lapp myslí s E-mobilitou vážně. Jednou z důležitých částí jsou samozřejmě nabíjecí stanice a příslušenství. Pocit, že nabíjecí stanice již nabízí každý prozrazuje, že si investor má z čeho vybírat. A co bude hledat? Nejlepší poměr výkon/cena. Dobíjení elektrických vozidel není ziskové primárně, proto uvažovat přímou návratnost je nesmysl. Proto také si investor dobře rozmyslí, zda investuje do něčeho, co mu přinese jistotu.

SCHRACK: Úsporné UPS-ky

  • 22.12.2009
SCHRACK: Úsporné UPS-ky
Úsporné spotřebiče se rodí v posledních letech jako houby po dešti a že jich letos bylo! Ale že se k úsporným spotřebičům přidají i UPS-ky, to je novinka. A je UPS-ka vůbec spotřebič? Více informací o tom, jaké vlastnosti mají úsporné UPS-ky, čtěte zde ...

SCHRACK: Profesionální řešení strukturované kabeláže v průmyslu

  • 22.09.2006
SCHRACK: Profesionální řešení strukturované kabeláže v průmyslu
... jednotlivé komponenty systému, tedy instalační kabel, účastnické zásuvky i patchpanely, splňují základní přenosové parametry na frekvenčním pásmu 600MHz (kategorie 7, resp. třída F) podle nejnovějších norem a standardů. Použitý kabel je dokonce testován na přenosové pásmo 1000MHz ...

MODEMTEC: Přenos dat po rozvodné energetické síti je realitou

  • 6.03.2006
MODEMTEC: Přenos dat po rozvodné energetické síti je realitou
V současnosti se již najde jen velmi málo těch, kteří pochybují o možnostech přenosu dat po energetických rozvodech. Zařízení využívající tuto možnost jsou zaváděna do provozu již od 30. let minulého století ...

GSM klíč k otvírání bran a vrat

  • 15.12.2005
GSM klíč k otvírání bran a vrat
Řešení dálkového ovládání vrat, bran, vchodů ... pomocí GSM klíče. Tento klíč máte i vy, pokud vlastníte mobilní telefon. V takovém případě umíte otevřít svou garáž i z Austrálie. A zcela zdarma.
FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Varhany a WAGO? Moc to k sobě na první pohled nesedí ... V Krnově, centru tradičního varhanářství, působí Robert Ponča, odborník na varhany. Když historické varhany v Rudolfinu potřebovaly rekonstrukci, byl Robert na řadě. Pro řízení systému varhan použil technologie WAGO. A rozsáhlou rekonstrukcí obnovil jejich funkčnost. Po dokončení varhany začaly rezonovat s precizností a kvalitou. Robertova práce potvrdila jeho postavení v oboru a pro nás elektrikáře také to, že WAGO není jen Wagosvorka ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933