Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.07.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů


WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů
WAGO není pouze oblíbená krabicová WAGO svorka. WAGO se také zabývá automatizací budov a průmyslu. Nyní přichází s cloudem. Která z variant, lokální server nebo cloud, je výhodnější? Co se dá říci k často skloňované bezpečnosti? Pokud je řeč o cloudu, s tím je spojená konektivita. A pokud se bavíme o Internetu věcí, tak se proslýchá, že i ten potřebuje rychlá data. Ne všechna místa v České republice mají vůbec nějakou konektivitu, jak je na toto zařízení připraveno? Na tyto otázky jsme dostali odpovědi ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.07.2018



WAGO není pouze oblíbená krabicová WAGOsvorka. WAGO se také zabývá automatizací budov a průmyslu. Nyní přichází s cloudem.




Textový přepis rozhovoru:

Filip Cenefels, WAGO ČR
Technici obecně potřebují sbírat data z řídicích systémů, které z pravidla nejsou na jednom místě a je potřeba data sbírat a spravovat PLC, která jsou někde v terénu.

Která z variant, lokální server nebo cloud, je podle tebe výhodnější?
Filip Cenefels, WAGO ČR
Každá má svoje výhody, plusy a nevýhody. Vždy je potřeba na technikovi zvážit cenovou relaci, zda se pustit do lokálního velína nebo si řídící systém připojit k cloudovým službám a data si spravovat v internetové síti.

Co se dá říci k často skloňované bezpečnosti?
Filip Cenefels, WAGO ČR
Bezpečnost je jedním z hodně opěvovaných témat v oblasti IOT, Internet of things, je potřeba říct, že komunikace, která je stavebním prvkem cloudových služeb a komunikace mezi PLC a cloudem , stavební prvek nebo protokol se jmenuje MQTT a je to šifrovaný protokol. Data jsou automaticky šifrována. Navíc ještě existují možnosti v našem řídicím systému vytvořit např. VPN spojení, které vytvoří absolutně zašifrovaný komunikační tunel.

Na závěr mě zajímá, pokud se bavíme o cloudu, s tím je spojená konektivita. A pokud se bavíme o internetu věcí, tak se proslýchá, že i ten potřebuje vysokou konektivitu. Ne všechna místa v České republice mají vůbec nějakou konektivitu, jak je na toto zařízení připraveno?

Filip Cenefels, WAGO ČR
Naše PLC se zpravidla nejvíce používají Ethernetové procesory, tak je je možné připojovat klasickým metalickým kabelem. Nicméně je pravda, že ne v každém případě je konektivita možná a proto nabízíme i typ procesoru, který má na sobě integrovaný modem, 3G a je možné využít komunikační datové sítě providera.

Je nutné zmínit, že cloudové služby WAGO je možné testovat do konce letošního léta.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog PLC systémů WAGO

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o. - Rozvodova 1116/36, Praha 4 - Modřany - 261 090 143 - info.cz@wago.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.