Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Virus zničil rozpočet ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.06.1998
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Virus zničil rozpočet ...


I v oboru elektrotechniky si musíme dávat pozor na počítačové viry!
Miroslav Minařík, ze dne: 1.06.1998


Elektrika.cz se v nechce zabývat softwarem více než je to nutné. Ovšem skutečnost, že i firmy v oboru elektro jsou ohroženy počítačovými viry, nutí upozornit, třeba ty nic netušící.

Tabulkový procesor jako jeden z nejsilnějších kancelářských nástrojů, se stal naprosto nepostradatelný pomocník pro všechny dynamicky založené firmy. Sešit Excelu s příponou .xls může obsahovat makra, která usnadní nebo vylepší výpočetní projekt. Ovšem takové makro bohužel může obsahovat destrukční příkazy.

Jedna nejmenovaná firma samozřejmě jako velká spousta ostatních, používá k nabídkám a rozpočtům tabulkový procesor Excel Microsoft. Na jejich vnitropodnikové síti je aplikován antivirový program, který je legálně zakoupen a pravidelně aktualizován. V případě nalezení viru vůbec nedojde ke spuštění napadeného souboru. Ovšem jednoho krásného dne, pracovník po zhruba čtyřech hodinách práce a pravidelného ukládání celého sešitu práci ukončil a soubor poslal svému nadřízenému, který ovšem zjistil nemilou skutečnost, že v souboru je pouze část práce a to ta při prvním uložení.

Na základě těchto výsledků se měl jednatel rozhodnout jakou udělá investorovi nabídku. A co nyní? Podezřívat pracovníka z fluktuace nebo z neschopnosti uložit soubor? Vždyť se používá antivir! Inu opatrnosti není nikdy dost. Kromě toho, že makrovirus např. neuloží práci, může libovolně cvičit s celým "písíčkem". Dokonce v jednom případě makrovirus v rozpočtovém listu změnil pouze hodnoty ve třech libovolných buňkách, což mělo za následek naprosto nesmyslné nabídkové ceny.

Samozřejmě takové makroviry nejčastněj "chytnete" na Internetu, kde ovšem také můžete nalézt i ochranu před nimi. Používání antivirových programů, pokud navštěvujete "Internet- veřejný dům" je stejně důležité jako ochrana před AIDS. Jednou program nepoužijete a máte o problémy postaráno.

Proto doporučujeme používat nějaký učinný nástroj na zatloukání nebezpečných maker. Zde je tip na jeden z nich. Po  kliknutí máte možnost si stáhnout program co používáme my a pokud chcete jiný navštivte stránku http://www.winfiles.com/apps/98/antivirus.html, kde naleznete spousty jiných antivirových programů.

buster.GIF (16957 bytes)

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.