Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pro dárky v dielektrických rukavicích. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.12.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pro dárky v dielektrických rukavicích.


supzasvpr_3.jpg
Blíží se Vánoce, radujme se. Nákupní horečku zřejmě prožívají i elektrikáři, kteří se starají o sváteční výzdobu. O tom, že se v tomto čase starají obchodní domy o odliv financí z našich peněženek, jsem nepochyboval, ovšem jejich péče o obecné neohrožení je tedy k pozastavení.....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.12.2003

Vážená redakce,
rád bych se s Vámi podělil o jednu z kuriozit, kterou lze nyní spatřit u obchodního domu, jehož jméno neuvádím.

KB, expert elektro, Pizzeria, Billa......

Jedná se o použití "zaručeně vodotěsných" zásuvek přímo pod širým nebem a ještě v těsné blízkosti přístupové cesty. Vzhledem k tomu, že tato elektroinstalace byla vytvořena již koncem léta, je otázkou zda "expert elektro" počítal s tím, že bude také někdy pršet či sněžit. V současné době je do jedné ze zásuvek ve "čtyřpsovi" zapojen vánoční stromek.

A právě v těchto dnech je celé zábradlí mokré, včetně těchto, převážně izolepou připevněných, zásuvek. Myslím že by se tyto fotografie mohly celkem dobře hodit do sekce kuriozity (doufejme že nebude brzy důvod zařadit je do "hrobař varuje").

Pročpak asi "expert elektro" nepoužil zásuvky s odpovídajícím krytím? Že by ve snaze ušetřit pár korun? Bohužel, zda je předřazen proudový chránič jsem neměl již čas, ovšem je to snadné zjistit. Stačí měřit napětí mezi fází a ochranným kolíkem obyčejnou vadaskou. Proudový chránič v takovém případě ihned vybaví. Tedy, kdyby jste šli kolem, měli vadasku, tak to prosím zkuste za mne.....

S pozdravem
Váš čtenář Aleš z Prahy 9

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.