Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vzpomínka na MSV 2020. Bylo zrušení oprávněné? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.10.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vzpomínka na MSV 2020. Bylo zrušení oprávněné?


Vzpomínka na MSV 2020. Bylo zrušení oprávněné?
Právě v této době se odehrává Mezinárodní strojírenský veletrh. Letos se měl konat již 62. ročník. O jeho zrušení se rozhodovalo během letošního června, kdy padlo osudné rozhodnutí. V té době, kdy se uvolňovala hygienická opatření, zpráva o zrušení vyvolala logické a snadno předvídatelné záporné odezvy. Není se čemu divit, ekonomika brněnské metropole stojí z velké části na pořádání veletrhů. Dnes můžeme toto rozhodnutí zhodnotit znovu. Co myslíte? Pokud by se Strojírenský veletrh v červnu nezrušil, jaké by to mělo následky dnes?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.10.2020



Letošní rok je pro nás ve znamení vzdálených rozhovorů, ovšem rozhovor s Michalisem Busiosem, ředitelem MSV jsme stihli udělat právě v den původně plánovaného prvního dne zrušeného veletrhu. Abychom dodrželi hygienická pravidla, rozhovor se odehrál na střeše výškové budovy ...



Přepis mluveného slova reportáže ...

Co vše předcházelo tomu, že se letošní ročník zrušil?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu

Rozhodnutí, že zrušíme strojírenský veletrh je nejtěžší rozhodnutí, co jsem já a kolegové museli udělat za celou kariéru. Je to rozhodnutí, co s sebou nese naprosto fatální důsledky. Nicméně, to hlavní je epidemie koronaviru, do začátku března jsme byli ve velmi dobré situaci, kdy se nám podařilo na základě velmi dobrých jednání získat Rusko, jako partnerskou zemi, Itálie měla být poprvé formou oficiálního stánku. Vystavovatelé se hlásili, navazovali jsme na minulý ročník projektem Digitální továrny, vše bylo krásně rozběhlé.

V momentě, kdy se vyhlásil nouzový stav, tak všichni znervózněli a začala se řešit situace, za jakých podmínek bude moct být veletrh. My jsme hned zahájili jednání s příslušnými orgány, ministerstvy, hygienickou správou, ale bohužel jsme nebyli schopni získat konkrétní požadavky, co musí veletrh splnit. Neustále protahující jednání vedlo k přerůstající nervozitě firem, řada z nich, kteří mají velké exponáty, obráběcí stroje, musela již vyřešit logistiku a které exponáty bude mít. Takže jsme se na základě všech těchto skutečností rozhodli v průběhu měsíce června k tomuto kroku, a to letošní Strojírenský veletrh zrušit.

Optikou dnešního vývoje se domnívám, že šlo o zodpovědné rozhodnutí, které zamezilo finančním ztrátám jak na naší straně, tak vystavovatelů.

Jak dlouho dopředu se na přípravě veletrhu pracuje?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
Stěžejní záležitosti řešíme s perspektivou několika let dopředu, to jsou partnerské země + obsahová náplň. Pokud jde o konkrétní operativu a to je rozesílání přihlášek a jednání s vystavovateli, tak se bavíme o tom, že když skončí veletrh, začíná se s přípravou nadcházejícího.

Kolik divizí, lidí se na přípravě podílí?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
Strojírenský veletrh je naprosto stěžejní akcí celého podniku, tím pádem se na přípravě akce podílí průřezově celá firma. Samozřejmě různé divize přistupují ke Strojírenskému veletrhu každý v jiném čase. Můj tým, který se stará o organizaci akce a koncepční zajištění, tak ten zajišťuje trvale celý rok.

Jaké jsou nejzazší termíny, aby se MSV mohl uskutečnit?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
Vzhledem k tomu, že Strojírenský veletrh je především prezentací zajímavých technologických řešení velmi rozměrných exponátů, které často pochází ze zámořských zemí, tak nejpozdější termín k našemu rozhodnutí, zda veletrh pořádat, je měsíc červen. V té době jsou poslední možnosti k nalodění exponátů, aby byly včas na podzim na výstavišti.

Jak by MSV vypadal za stávající situace letos?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
Těžko odpovědět na otázku jak by vypadal, když si osobně myslím, že za těchto podmínek se kvalitní veletrh udělat nedá.

Jaké je dnes využití výstavního areálu?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
Areál od letošního března, kdy tu jako poslední událost proběhl Motosalon, je v podstatě umrtven. Proběhl zde pouze Styl Kabo, což je B2B akce, velice komorní, která splňovala v té době nastavené požadavky. Jinak v této době se zde neodehrává nic, přičemž areál, o který se musíme starat nese vysoké fixní náklady.

Je BVV nápomocen stát nebo město?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
To je docela složitá otázka. Když vezmu firmu státu, tak my jako firma využíváme podpůrné programy jako Antivirus v rámci zachování zaměstnanosti. Co se týče pomoci města tak ano, město se snaží nám nějakým způsobem pomoci při vyjednávání se státem. Nechalo si zpracovat analýzu využití areálu a další využití do budoucna auditorskou společností Deloitte Audit, která potvrdila naše představy a koncepci, kterou máme.

Jaké jsou vyhlídky na konání následných veletržních událostí?
Michalis Busios, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu
Aktuálně jsme spolu se středoevropskou asociací CENTREX připravili sérii hygienických opatření, které zahrnují všechny možné desinfekce všech prostor včetně počtu osob na stánku, korigování vstupů/výstupů, počítání návštěvníků ... Všechny tyto záležitosti máme zpracované v jednotném manuálu. Ten předkládáme Ministerstvu zdravotnictví s cílem, aby byly Veletrhy Brno vyjmuty z hromadných akcí a bylo na ně pohlíženo jako na obchodní centrum. Takto to funguje v sousedních zemích. Například v Polsku, kde veletrhy pořádají i v této složité době.

MSV se v roce 2021 určitě vrátí v plné síle! Tak si všichni držme palce, ať to zvládneme a na podzim 2021 se opět osobně potkáme 😊

Loňský ročník živých vstupů Digitální továrny 2.0 na MSV lze sledovat zde!








TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s. - Výstaviště 405/1, Brno - 541 151 111 - info@bvv.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.