Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vyšla kniha Praktické pomůcky a tabulky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.10.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vyšla kniha Praktické pomůcky a tabulky


Vyšla kniha Praktické pomůcky a tabulky
Knihu praktických taháků, tedy tabulek chcete-li, vydalo nakladatelství elektrotechnické literatury IN-EL již ve čtvrtém aktualizovaném vydání. Pro představu, jde o soubor tabulek, tedy instantních dat, které potřebujete pro rychlé rozhodnutí, aniž byste složitě pátrali v knihách. Samozřejmě, že pochopení předchází znalost související teorie, ale to se od kvalifikovaných odborníků očekává automaticky. Pokud si například nemůžete hned vybavit rozložení ochranných prvků ...
Igor Nováček, ze dne: 7.10.2019



Na jednom z lokálních vzdělávacích seminářů mi jeden zasloužilý pamětník české elektrotechniky říká: "nic nového pod sluncem. Stále je to dokola. V našem věku už to musíme znát a ti mladí, kteří by to měli chtít znát, to ještě neví, že to potřebují". A tak je to i při pohledu na aktuální vydání knihy "Praktické pomůcky a tabulky ...".


Pro větší náhled kliknout!


Vzpomínám si, kdy IN-EL vydával nejdříve tabulky zalaminované až následně z nich vznikla kniha. Dnes jsou potřeby elektrotechnika opravdu těžko předvídatelné. Existuje mnoho specializací s různými stupni potřebných znalostí. Tvrdit pak, že je přece normální znát Kirchoffovy zákony, je někdy trochu úsměvné. Rozsah znalostí dnešní elektrotechniky je tak velký, že musíme pečlivě zvažovat, co nastudujeme povrchně a co do hloubky.

A právě taková kniha, která je nositelem méně často užívaných informací, může někomu dost pomoci. První námitka, kterou slyším všude je, že máme přece internet ... Ano, sám jsem jeho uživatelem. Ovšem světe div se, to poslední z čeho dohledávám informace jsou elektronické knihy. Pokud to má být příručka, pak má být při ruce. Kolegové mi prominou, ale v terénu si dokážu představit zamaštěnou knihu, ale určitě ne dotykový telefon nebo tablet.


Pro větší náhled kliknout!


Co v knize nalezneme?
  • Základy elektrotechniky: veličiny a jednotky – základní vztahy, trojfázová soustava, o dalších veličinách obvodu střídavého proudu, veličiny a elektrické předměty, používané násobky a díly jednotek v elektrotechnice, nomogram rezistance (odporu) vodičů
  • Dimenzování a jištění
  • Ochrana před úrazem elektrickým proudem - ochrana při poruše
  • Ochrana před bleskem a jeho účinky
  • Značení v elektrotechnice
  • Vnější vlivy
  • Revize a provoz

Pro větší náhled kliknout!


V diskusích se občas lidé ptají, podle mne jsou to irelevantní dotazy, jakou literaturu doporučíme ke studiu elektrotechniky. Na podobné otázky není jediné správné odpovědi. IN-EL se věnuje vydávání odborných elektrotechnických knih několik desetiletí, a přesto v nich není obsaženo vše. Proto si musí každý vybírat knihy sám. Dle svého zaměření a zájmu.

Zmiňovanou publikaci naleznete k zakoupení zde!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o. - Gorkého 2573, Pardubice - 724 085 644 - info@in-el.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.