Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Výroba rozvaděčů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.09.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Výroba rozvaděčů


Výroba rozvaděčů
Každý výrobce rozvaděčů musí mít i patřičné živnostenské oprávnění. Výroba rozvaděčů je považována z hlediska "Živnostenského zákona" za tzv. volnou živnost č.29. Které všechny činnosti zahrnuje tato živnost?
Jiří Sluka, ze dne: 8.09.2011

Tato živnost zahrnuje následující činnosti:

Poznámka: Obsahem činnosti není montáž elektrických zařízení, výroba elektrických strojů a přístrojů pracujících na střídavém napětí vyšším než 50V nebo stejnosměrném napětí vyšším než 75V, výroba telekomunikačních zařízení a elektrických hraček.

Na výrobu rozvaděčů není nutné mít "Oprávnění" vydané od TIČR (dříve ITI Praha).
Je nutné připomenout, že výrobce rozvaděčů musí dodržovat všechna ustanovení technických předpisů a norem a mít i technické vybavení zaručující výrobu rozvaděčů, dle technických požadavků.

Pro výrobu rozvaděčů se zejména používá, jako základní norma, ČSN EN 60439-1 ed. 2, která je tzv. českou technickou harmonizovanou normou. Tedy dle zákona č.22/1997 Sb. se jedná o přejatou evropskou normu, která platí pro rozvaděče nízkého napětí (typově zkoušené rozvaděče (TTA) a částečně typově zkoušené rozvaděče (PTTA), jejichž jmenovité napětí nepřesahuje 1.000V AC při kmitočtech do 1.000Hz nebo 1.500V DC.

Tato norma platí také pro rozvaděče obsahující řídicí a nebo výkonová zařízení, jejichž kmitočty jsou vyšší. V tomto případě budou platit příslušné doplňující požadavky. Norma dále platí pro stabilní a mobilní rozvaděče kryté i nekryté a pro rozvaděče určené pro použití v souvislosti s výrobou, přenosem, rozvodem a přeměnou elektrické energie, i pro řízení elektrických spotřebičů.

Norma také platí také pro rozvaděče konstruované pro použití ve zvláštních provozních podmínkách, např. na lodích, v kolejových vozidlech, pro obráběcí stroje, zdvihací ústrojí nebo pro použití v atmosféře s nebezpečím výbuchu, a pro použití v domácnosti (s nekvalifikovanou obsluhou), pokud jsou splněny příslušné specifické požadavky.

Pozor, norma neplatí pro jednotlivé přístroje a součásti v samostatném krytu, jako jsou spouštěče motorů, pojistkové spínače, elektronická zařízení atd., odpovídající příslušným normám. Základním účelem této normy je stanovit definice, provozní podmínky, konstrukční požadavky, technické charakteristiky a zkoušky pro rozvaděče nn.


Tato přednáška je součástí sborníku přednášek č.45
Cena sborníku je 350,-Kč, pro členy Clusteru 300,-Kč. K ceně sborníku bude připočten expediční poplatek 130,-Kč (zahrnuje poštovné i balné!)

Pokud máte o sborník zájem, můžete si ho objednat níže uvedeným formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.