Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vypínání elektrických zařízení na staveništi v době mimo provoz (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.11.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vypínání elektrických zařízení na staveništi v době mimo provoz


Vypínání elektrických zařízení na staveništi v době mimo provoz
Na staveništích jsou často používány zařízení a pracovní stroje připojované pohyblivý­mi přívody nebo šňůrovým vedením. Kdy se musí na staveništi elektrické spotřebiče odpojovat ze zásuvky? Jaké musí být provedení hlavního vypínače prozatimního elektrického zařízení? V některých případech je řešením rozdělení zařízení na dvě samostatné části, kdy je možno ponechat v provozu zařízení nezbytně nutná a ostatní část je podle požadavku vypínána. Současně z toho vyplývá potřeba seznámení obsluhy se způsobem provozu a postupy provozu pro konkrétní činnosti.
Autorský článek, ze dne: 28.11.2021



Na staveništích jsou často používány zařízení a pracovní stroje připojované pohyblivý­ mi přívody nebo šňůrovým vedením. Norma v čl. 5.6.3 vyžaduje pro pojízdné pracov­ní stroje, jako jsou transportéry, míchačky apod. napojené pohyblivým přívodem, že při přemísťování nebo posunu na pracovišti musí být odpojeny. Pokud jsou elektrické spotřebi­če připojené na pevný zásuvkový rozvod staveniště, musí být v mimopracovní době odpo­jeny. V případech, kdy spotřebiče nejsou odpojeny hlavním vypínačem, musí být odpojeny vysunutím vidlic ze zásuvek. Podmínkou zůstává, že zmíněné vypnutí neohrozí bezpečnost osob nebo provozu.

Jedním ze základních ustanovení normy je požadavek, že PEZ musí splňovat následující opatření:
  • hlavní vypínač musí mít označený tabulkou a uzamykatelný ve vypnuté poloze
  • v době mimo provoz musí být vypnuto, pokud jeho vypnutí neohrozí bezpečnost osob nebo provozu.

Další požadavky na vypínání PEZ v době mimo provoz jsou v kapitole 5.6, kde je také odkaz na nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích napracoviště a pra­covní prostředí. PEZ nebo jeho část musí být v době, kdy není používáno, vypnuto, pokud jeho vypnutí neohrozí bezpečnost osob nebo provozu, výrobních a pracovních prostředků a zařízení. V některých případech je řešením rozdělení zařízení na dvě samostatné části, kdy je možno ponechat v provozu zařízení nezbytně nutná a ostatní část je podle požadavku vypínána. Současně z toho vyplývá potřeba seznámení obsluhy se způsobem provozu a postupy provozu pro konkrétní činnosti.


Ilustrativní foto www.FraJa.cz


Norma pro PEZ řeší provoz elektrických zařízení v objektech se zvýšeným nebezpečím požáru. Je požadováno, aby zařízení byla odpojitelná spínačem umístěným vně objektu a vypínána. Ochrana elektrických zařízení před požárem vychází z několika norem. Zde je možno jmenovat ČSN 33 2312 ed. 2:2014 Elektrické instalace nízkého napětí - Elektrická zařízení v hořlavých látkách a na nich. Pro ochranu před požárem jsou ještě ustanovení obsažena v ČSN 33 2000-4-482:2000 Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení - Část 4: Bezpečnost - Kapitola 48: Výběr ochranných opatřenípodle vnějších vlivů - Oddíl 482: Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím a dále v ČSN 33 2000-4-42 ed. 2:2012 Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-42: Bezpeč­nost - Ochrana před účinky tepla. Změnou je dřívější posuzování hořlavosti podkladu, které dnes vychází z klasifikace reakce výrobků na oheň podle ČSN EN 13501-1+A1:2010 Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb - Část 1: Klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň. Jde zejména o použití proudových chráničů v instalacích jako ochrany před požárem, kdy je požadován chránič se jmenovitým reziduálním vypínacím proudem 300mA. Dále je třeba volit výrobky schválené pro použití v prostředí s nebezpečím požáru.


Ilustrativní foto www.FraJa.cz

Na staveništích jsou často používány zařízení a pracovní stroje připojované pohyblivý­mi přívody nebo šňůrovým vedením. Norma v čl. 5.6.3 vyžaduje pro pojízdné pracov­ní stroje, jako jsou transportéry, míchačky apod. napojené pohyblivým přívodem, že při přemísťování nebo posunu na pracovišti musí být odpojeny. Pokud jsou elektrické spotřebi­če připojené na pevný zásuvkový rozvod staveniště, musí být v mimopracovní době odpo­jeny. V případech, kdy spotřebiče nejsou odpojeny hlavním vypínačem, musí být odpojeny vysunutím vidlic ze zásuvek. Podmínkou zůstává, že zmíněné vypnutí neohrozí bezpečnost osob nebo provozu.
- Zbyněk Urban

Knihu Prozatimní a dočasná elektrická zařízení naleznete zde u vydavatele!




Skutečně se na staveništích vypínají spotřebiče jak mají?
Dejte svou zkušenost vědět v níže uvedené diskusi!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.