Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vyhláška č. 398/2009 Sb. o technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.04.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vyhláška č. 398/2009 Sb. o technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb


Vyhláška č. 398/2009 Sb. o technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb
Jaké požadavky jsou důležité z hlediska elektroinstalace na úpravy staveb pro snadnější využití osobami se zdravotním postižením? V jakých vyhláškách a bodech je najdete? Jaké musí být umístění a kolik místa musí být kolem, když chcete umístit zvonkový panel, vypínače, zásuvky nebo jističe? Jakou použít signalizaci či označení? Vyhláška č. 398/2009 Sb. o technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb je odpovědí.
Karel Dvořáček, ze dne: 22.04.2014



Tato vyhláška dává základní požadavky na úpravy staveb pro jejich snadnější využití osobami se zdravotním postižením. Z hlediska elektroinstalace jsou důležité tyto požadavky:

  1. Požadavky na dodržení hodnot, daných ČSN: „§ 3 - Normovou hodnotou se rozumí konkrétní technický požadavek, zejména limitní hodnota, návrhová metoda, národně stanovené parametry, technické vlastnosti stavebních konstrukcí a technických zařízení, obsažený v příslušné české technické normě1), jehož dodržení se považuje za splnění požadavků konkrétního ustanovení této vyhlášky.“
  2. Požadavek na akustické označení vchodu: „ Přístup ke stavbám se musí vytýčit přirozenými nebo umělými vodícími liniemi a přístup k budově se specializovanými službami pro osoby se zrakovým postižením, nemocnici, krajskému úřadu, výpravní budově, odbavovacímu terminálu veřejné dopravy a stanici metra také akusticky. Požadavky na technické řešení stanoví body 1.2.0., 1.2.1., 1.2.8. a 1.2.9. přílohy č. 1 k této vyhlášce“.
  3. Předání informací - § 9 „Základní informace pro orientaci veřejnosti musí být jak vizuální, tak podle okolností i akustické a hmatné. Vizuální informace musí mít kontrastní a osvětlené nápisy a symboly. Informační a signalizační prvky musí být vnímatelné a srozumitelné pro všechny uživatele, je nutné brát v úvahu zejména zorné pole osoby na vozíku, velikost a vzdálenost písma. Dálkové ovládání akustických informací se řeší způsobem stanoveným v bodě 1.2.9. přílohy č. 1 k této vyhlášce“.
  4. Bytový dům s výtahem musí umožňovat užívání všech společných prostor osobami s omezenou schopností pohybu nebo orientace. Stavba bytového domu bez výtahu musí umožňovat užívání společných prostor nejméně v jednom podlaží, které slouží převážně pro bydlení.
  5. Technické požadavky z přílohy vyhlášky:

 

Autor: Ing. Karel Dvořáček


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.