Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vytápění domů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.11.2000
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vytápění domů


Čím tedy topit?
Komerční sdělení, ze dne: 20.11.2000

Přímotopné vytápění elektřinou by mělo od 1. ledna vyjít pro standardní domácnost dráž o 300 Kč měsíčně. Nejlevnější topení i nadále představuje dřevný plyn, a to asi desetinu ceny elektřiny. Není to však jediná varianta úspor.
Ceny energií opět porostou. Elektřina má být od ledna dražší v průměru o 14 %, plyn by měl podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu podražit dokonce o 25 % až 35 %. Stále zajímavějšími tak začínají být technologie, které pomáhají získávat energii z přírodních zdrojů. Solární panely, tepelná čerpadla, malé větrné nebo vodní elektrárny.
Martin Dašek, SEVEN, středisko pro efektivní využití energie:
Dnes dostupné energie nám umožňují postavit domy s tzv. nulovou energetickou spotřebou, to znamená naprosto energeticky soběstačné. Nicméně tyto technologie jsou ještě ekonomicky velmi drahé.
Martina Novotná, ENERG, s.r.o.:
Takové systémy na ohřev teplé užitkové vody ze sluneční energie, jsou to tzv. malé soustavy, vyjdou kolem 60 000 Kč. Pokud máte zájem už o větší soustavu, která vám bude dejme tomu v létě ohřívat bazén a v zimě se bude nějakým způsobem podílet na ohřevu topné vody, tak taková soustava může stát 180 000 až 200 000 Kč. Ceny tepelných čerpadel se pohybují mezi 170 000 - 350 000 Kč. Taková investice se ovšem vrátí.
Martina Novotná, ENERG, s.r.o.:
Vzhledem k nárůstu cen energie, v poslední době i předpokládanému dalšímu růstu, myslím si, že ta návratnost bude čím dál zajímavější. V současné době se může pohybovat tak kolem 7 - 10 let.

Podnikatel Lubomír Polák využívá tepelné čerpadlo již pět let a je spokojen.
Lubomír Polák, podnikatel:
Toto tepelné čerpadlo funguje na principu obrácené lednice. Vlastně je udělaný vrt do země hluboký a využívá teplých pramenů ze země. Na tuto budovu celkem je schopnost ze 60 - 70 % zabezpečit.
Zmíněné technologie ovšem nejsou všelékem, většinou představují jenom doplňkové řešení. Běžná domácnost se podle odborníků zatím neobejde bez napojení na standardní energetickou síť. Lidé se tedy zřejmě pokusí nárůst cen energií kompenzovat také menší spotřebou. Od ledna by jim v tom mohlo pomoci, že v obchodech bude snazší nalézt úsporné spotřebiče.
Martin Dašek, SEVEN, středisko pro efektivní využití energie:
V současné době prochází jednáním v parlamentu zákon o úspoře energií, jehož jedním paragrafem je povinnost výrobců a prodejců označovat své spotřebiče energetickými štítky. Pokud tento zákon projde, tak by od prvního ledna příštího roku měl být v našich obchodech na každém spotřebiči vylepen takovýto štítek. Štítky budou odlišné pro pračky, ledničky, mrazničky a podobně, nicméně ten základní design dá velmi rychlou informaci o tom, zdali je ten spotřebič úsporný či nikoliv.

Zdroj: Televize ČT2
Autor: Tomáš Stingl

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.