Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Všechno funguje jak má… zkušenost z letošního veletrhu AMPER (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.04.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Všechno funguje jak má… zkušenost z letošního veletrhu AMPER


Všechno funguje jak má… zkušenost z letošního veletrhu AMPER
Na letošním veletrhu AMPER jsem absolvoval následující rozhovor, který je pochopitelně částečně pozměněn pro styl dialogu, nicméně podstata rozhovoru zůstala zachována v celém rozsahu. K expozici firmy DEHN přišel postarší, na první pohled nahněvaný muž. Přímo z něj čišela nedůvěra v jakékoliv systémy ochrany před bleskem a rozhovor probíhal přibližně v tomto stylu ...
Dalibor Šalanský, ze dne: 29.04.2013



Na letošním veletrhu AMPER jsem absolvoval následující rozhovor, který je pochopitelně částečně pozměněn pro styl  dialogu, nicméně podstata rozhovoru zůstala zachována v celém rozsahu.
K expozici firmy DEHN přišel postarší, na první pohled nahněvaný muž. Přímo z něj čišela nedůvěra v jakékoliv systémy ochrany před bleskem a rozhovor probíhal přibližně v tomto stylu:


Panely jako jímač, Foto: Jan Štěpán


Ochrana stringů střídače, Obr. D.Šalanský

Rozhovor plynul dál a já jsem se pomalu dostával do úzkých s vědomím, že budu řešit mně první známý příklad škod při instalaci oddáleného hromosvodu. Jednak jsem počítal s tím, že projektant nebude hazardovat a nepřipojí panely k hromosvodu a také jsem musel řešit otázku termínů a definicí. Dotyčný pán si totiž pletl ekvipotenciální pospojení s uzemněním a připojení k hromosvodu lehce zaměnil za ochranné tedy ekvipotenciální pospojení. To je však samozřejmě v pořádku, laik přece nemusí rozeznávat rozdíly mezi těmito názvy. Nicméně na mnou pokládané otázky odpovídal stylem, že skutečně vše vypadalo tak, že LPS je korektně instalován. Pak mě napadla myšlenka vrátit se zcela na začátek a vše si ještě jednou srovnat, přeci jenom mumraj na veletrhu není ideální místo na klidné přemýšlení a řekl jsem:


Správná ochrana za pomoci izolované LPS, Obr. D.Šalanský


Izolovaný hromosvod na plechové střeše s HVI light, Foto: D.Šalanský


Příklad dostatečné vzdálenosti na RD, Obr. D. Šalanský


Ochrana RD při nedodržení dostatečné vzdálenosti, Obr. D.Šalanský

Někde musí být chyba. Zkusme ji tedy najít.
S tím rizikem, že na výpočtu dostatečných vzdáleností vše ztroskotá, a že se nedobereme výsledku, takže jsem začal od začátku a zkusil jsem novou první jednoduchou otázku:

Poznámka:
s Honzou Hájkem na našich školeních vždy říkáme, že v případě neoddáleného hromosvodu bude škoda na FV panelech 0 až 100%. Zde to byla horní možná hranice. Poškozeny, resp. zničeny prý byly opravdu všechny panely.


Rozsudek nad panely, Foto: Jan Hájek


Všechno špatně, nejčastější případ na RD, Foto: V. Jelínek

Dále jsem se zaměřil na ochranu střídače a položil druhou zcela klíčovou otázku:
Moje vysvětlení pánovi:
Blesk udeřil do hromosvodu, jednalo se skutečně o přímý úder. Izolační pevnost mezi rámem  a křemíkovou deskou FV panelu je možná 4kV. Izolační pevnost v samotné křemíkové desce je asi 900V. Takto nízké izolační schopnosti  nejsou pro blesk vůbec žádnou postřehnutelnou překážkou. Máme-li hovořit o účinné izolaci, musí vydržet řádově až stovky tisíc voltů. Takže došlo k průrazu a přeskoku na křemíkovou desku a dál se už blesk šířil zcela bez překážky. Stejnosměrné vedení od panelů ke střídači vytvořilo další svod, kterým protekla část bleskového proudu do střídače, ten zničila a pokračovala po vedení nn dále k uzemnění. Jakékoliv svodiče na AC straně nemohou zafungovat, neboť blesk přišel z druhé strany.


Následky zavlečení bleskového proudu, Foto: DEHN SÖHNE


Následky zavlečení bleskového proudu, Foto: DEHN SÖHNE 2


Následky zavlečení bleskového proudu, Foto: DEHN SÖHNE 3

Dále jsem téměř s jistotou konstatoval:

Ten pán měl obrovské štěstí v neštěstí. Mohla začít hořet střecha.

V krátkosti jsem pánovi popsal základní projekční a montážní chyby:

1. Jedinou spolehlivou ochranou před bleskem je izolovaný hromosvod.
2. Toto řešení zajistí, že přes panely nebude zavlečena část bleskového proudu do domku.
3. SPD musí být instalovány na obou stranách střídače, tedy na AC i DC straně. Řeší ochranu střídače proti indukovaným přepětím.
4. Na vstupu napájení do domku musí být instalován svodič bleskových proudů, tedy SPD T1.

Další ochranná opatření už nemělo cenu zmiňovat, to bylo úkolem projektanta.

A perlička na závěr?
Zařízení FVE ještě nebylo předané, stále patřilo montážní firmě.

Až poté, co pán odešel, mě napadlo, že i ostatní škody na elektronice v domku mohl svést na projektanta a montážní firmu FVE, neboť zcela prokazatelně nevhodným zapojením způsobili zavlečení části bleskového proudu dovnitř do domku. (On by přes koaxiální kabely ten blesk do domku stejně vletěl, neboť anténa jako vždy byla spojena s hřebenovým vedením, ale za zkoušku by to stálo).
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LUMA Plus s.r.o. - Kmochova 7, Chomutov - 474 623 340 - lumaplus@lumaplus.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.