Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Výroba a montáž rozvaděčů nn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.07.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Výroba a montáž rozvaděčů nn


Rozvaděče nn patří k důležitým částem elektrických rozvodů. Právě v této oblasti nyní dochází k významným změnám z hlediska normalizace, konstrukce i zkoušení. Byl vydán soubor norem ESN přejímajících evropské normy EN 60439-1 až EN 60439-5. V lednu 1997 byl schválen zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů. Tento nový zákon, jenž od 1. 9. 1997 nahradil mimo jiné i zákon č. 142/1991 Sb., má dopad na rozvaděče především v oblasti zkoušení a certifikace.
ze dne: 26.07.2001

Technický pokrok se projevil i při navrhování a konstrukcí rozvaděčů, kde se uplatňují nové metody využívající výpočetní techniku.

Příručka obsahuje potřebné informace pro konstruktéry, výrobce, montážní firmy i provozovatele rozvaděčů nn a je rozdělena do pěti částí.

inel

První část obsahuje základní informace pro výrobce a uživatele rozvaděčů, základní předpoklady pro jejich výrobu a související technické předpisy a normy.

Ve druhé části je uveden přehled platných norem pro rozvaděče nn (včetně jejich změn) a z nich vyplývající základní požadavky. Přehlednost je zvýšena uvedením řady tabulek a obrázků.

Další část je zaměřena na hlavní zásady a postupy v oblasti navrhování a konstrukce rozvaděčů nn. Na konkrétních příkladech je uvedeno využívání výpočetní techniky při navrhování rozvaděčů nn.

Čtvrtá část obsahuje základní postupy zkoušek, popisy zkušebních zařízení a základní pojmy z oblasti zkušebnictví, certifikace a revizí rozvaděčů nn.

V poslední části jsou uvedeny základní požadavky na rozvaděče pro distribuční transformovny vn/nn podle PNE 35 7149 (PNE - podniková norma energetiky), schémata zapojení a typy těchto rozváděčů.

Přílohy obsahují mimo jiné přehledy kontrol a zkoušek, jež musí být prováděny na jednotlivých typech rozvaděčů a příklad Prohlášení o shodě podle § 12 odst. 4 písmeno a) zákona č. 22/1997 Sb.

Příručka má sloužit jako základní pomůcka pro odborné školy a učiliště. Také je určena všem projektantům, konstruktérům, revizním technikům a výrobcům rozvaděčů nn včetně specializovaných pracovišť, která se zabývají vývojem a zkouškami rozvaděčů nn. Poslouží i podnikatelům, elektromontážním firmám, provozním technikům a pracovníkům údržby, kteří mají co do činění s elektrickými rozvodnými zařízeními.

Výroba a montáž rozvaděčů nn
Variabilní symbol: 5997, svazek 10, edice DÍLENSKÁ PŘÍRUČKA
Autor: Ing. Vincent Csirik a kolektiv
Snížená cena: 84,- Kč, z toho DPH 5 % = 4,- Kč +dobírka
ISBN 80-902333-8-4
Formát B5, 144 stran, 63 obrázků, 24 tabulek, 12 příloh


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.