Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Volt, Watt, Franklin, Gauss, Gilbert, Maxwell (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.10.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Volt, Watt, Franklin, Gauss, Gilbert, Maxwell


Volt, Watt,  Franklin, Gauss, Gilbert, Maxwell
Po kom se jmenují jednotky elektrických a magnetických veličin? V elektrotechnické praxi se setkáváme s různými jednotkami elektrických a magnetických veličin. V tomto příspěvku uvádíme velmi stručné životopisy vědců a techniků, podle kterých se jednotky jmenují. Všímáme si však především jejich přínosu pro rozvoj elektrotechniky.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.10.2006

Autor: Doc. Ing. Jiří Myslík, CSc

pokračování ...

 

Volt (V) je jednotka elektrického napětí. Alessandro Volta žil v letech 1745 až 1827. Stal se profesorem fyziky v Pavii. Zdokonalil elektroskop. Zaujaly ho práce Lugiho Galvaniho (r. 1791) a správně je vyložil.

To ho vedlo k sestavení tzv. Voltova sloupu, prvního elektrochemického zdroje. O svých objevech přednášel i Napoleonovi Bonapartemu.

Watt (W) je jednotka výkonu. James Watt žil v letech 1736 až 1819. Vyučil se mechanikem a optikem. Mnoho let se pokoušel sestrojit funkční parní stroj, což se mu podařilo až v roce 1775.

Stroj dále zdokonalil v r. 1782 přidáním setrvačníku a v r. 1784 pak odstředivého regulátoru. Watt byl velmi hrdý člověk. Odmítl i povýšení do šlechtického stavu.

Weber (Wb) je jednotka mangetického toku. Wilhelm Eduard Weber žil v letech 1804 až 1891. Od r. 1831 byl profesorem fyziky v Gottingenu, kde se stal spolupracovníkem a přítelem C. F. Gausse. V r. 1833 spolu sestavili funkční elektromagnetický telegraf. Weber též zjistil (i když to tak sám neformuloval), že elektromagnetické vlny se šíří rychlostí světla. Pokusil se také vysvětlit podstatu magnetismu.
V roce 1837 (společně se šesti kolegy) byl z univerzity propuštěn, protože písemně odmítl svévolné porušení ústavy králem. Pět let žil podporován Gaussem a z celoněmecké sbírky.

Jednotky minulosti
V dřívějších dobách se používaly i jiné soustavy jednotek.
(Především to byla soustava cgs, jejímiž základními jednotkami byly centimetr, gram a sekunda. Existovaly také modifikace této soustavy, cgse pro elektřinu a cgsm pro magnetismus.) V těchto soustavách bychom se setkali i s jinými jednotkami, než které se používají dnes. Uvedeme některé z nich.

Franklin byla jednotka elektrického náboje (1C = 3.109Fr). Benjamin Franklin žil v letech 1706 až 1790. Od r. 1746 experimentoval s elektřinou. Sestavil tzv. Franklinovu desku, což byl deskový kondenzátor (desky byly z olova, dielektrikem bylo sklo). V r. 1759 pomocí dětského draka svedl atmosférickou elektřinu. To ho vedlo ke konstrukci hromosvodu. Je původcem označení "kladná a záporná elektřina". Bývá považován za největšího amerického vynálezce do éry T. A. Edisona. Vynalezl také bifokální brýle.
Franklin se v r. 1776 podílel na vypracování Deklarace nezávislosti USA a americké ústavy. Byl též prvním vyslancem Spojených států v Evropě. Na amerických dolarových bankovkách jsou portréty někdejších prezidentů USA. Výjimkou je stovka, na které je portrét právě Benjamina Franklina.

Gauss byla jednotka magnetické indukce (1G = 10-4T). Carl Fridrich Gauss žil v letech 1777 až 1855. Byl především geniálním matematikem. Mnoho matematických metod dodnes nese jeho jméno.

Jako matematik byl pozoruhodný i tím, že mu nebyla cizí praktická činnost. S W. Weberem spolupracoval na řadě fyzikálních pokusů. V roce 1839 uveřejnil dílo o zemském magnetismu. Před zavedením eura jsme se s Gaussovým portrétem mohli setkat na německé desetimarkové bankovce.

Gilbert byla jednotka magnetomotorického napětí (1Gb byl asi 0,795A). William Gilbert (známý též jako William of Colchester) žil v letech 1544 až 1603. Byl lékařem královny Alžběty I. Zabýval se zkoumáním zemského magnetického pole a elektrostatikou. Předpokládal neoddělitelnost severního a jižního magnetického pólu. Od něho pochází pojem "elektřina".

Maxwell byla jednotka magnetického toku (1M = 10-8Wb). James Clerk Maxwell žil v letech 1831 až 1879. Navázal na Faradayovy práce a matematicky je formuloval. Zavedl pojem posuvného proudu v dielektriku. Z jeho slavných rovnic vyplývá existence elektromagnetických vln. Především Maxwellovou zásluhou se ve fyzice prosadila myšlenka o stejné podstatě světla a elektromagnetických vln. Maxwellova představa o elektromagnetickém poli jakožto o pružném světovém éteru, se však ukázala jako chybná.
Poznamenejme, že myšlenka éteru, jakožto pátého živlu (prvními čtyřmi byly země, vzduch, voda a oheň), má prapůvod u filosofa Aristotela (aithér = planoucí). (Římané mu říkali "pátá podstata", neboli "kvintesence".)

pokračování ...

Ukázka z knihy: Elektrotechnika jinak

 aneb další hlavolamy z elektrotechniky

rozsah 144 stran B5
autor Myslík Jiří
vazba brožovaná V2
vydal BEN - technická literatura
vydání 1. české
vydáno 29.3.2002
ISBN 80-86056-46-5
EAN 9788086056463
obj. číslo 120925 - Skladem
Vaše cena 99,00 Kč (včetně 5% DPH)

Knihu lze pohodlně objednat na dobírku níže uvedeným formulářem.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.