Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vodiče všech barev, spojte se! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.10.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vodiče všech barev, spojte se!


Vodiče všech barev, spojte se!
Příběh o tom, kdy si nechal majitel zasahovat do své elektroinstalace každého, kdo neměl strach. Nakonec nešťastná paní zaplatila rekonstrukci dvakrát. Žádného práva se již nedomohla ...
Josef Nosek, ze dne: 20.10.2007

Dobrý den, vy jste elektrikář?  ozvalo se z telefonu. Ano již třicet let. odpovídám s úsměvem. Prosím vás, potřebovala bych kouknout na elektriku, pokračoval ženský hlas. Co máte za problém? pokoušel jsem zjistit více. Měla jsem zde několik kamarádů, kteří mi obětavě opravovali všechny staré části domu a s tím vyměňovali i některé kabely. Nyní je vše již zazděno, omítnuto i vymalováno. Ale v některých místnostech nesvítí světlo a nefungují zásuvky.

Vyrazil jsem do nedaleko vzdálené vesnice zjistit příčinu.  Ihned po příchodu jsem koukl na rozvodnou desku. Ta sice byla nevídaně čistá, však nezvykle barevnou kombinaci jsem ihned zaregistroval.

Výčet situací, které vznikaly takto připojeným můstkem snad ani nelze popsat. Pokoušel jsem zjistit alespoň historii změn. Bohužel neexistovala žádná výchozí dokumentace a o nějakých následných záznamech nebylo stopy také. Ale po zjištění, že se na elektroinstalaci vyřádilo hned několik řemesel, jsem navrhl úplnou rekonstrukci. Nyní? Vždyť ještě nezaschlo ani malování, užasla majitelka, nedal by se vyměnit třeba jen ten rozvaděč? Pokoušela se o jinou variantu. Bohužel paní, to, co je zde ucházející je právě pouze tato rozvodná skříň. Vypadá to, že ti, co zde prováděli rekonstrukci odstranili některé kabely a odborníci po nich nějaké přidali.
Ten poslední to nějak zapojil. Dokončil jsem pravděpodobný příběh. Ale oni všichni říkali, že obyčejnou zásuvku přepojovali mnohokrát, tak si poradí i s tímto, ... žalovala.

Opravdu si poradili. Nakonec to vše zaplatila majitelka. Od předchozích zeníků se dozvěděla, že dělali vše co pro ni mohli udělat a zdi byly rychle a rovně! 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.