Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: O brněnském divadle. Elektřina v Brně před 100 léty (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.12.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

O brněnském divadle. Elektřina v Brně před 100 léty (1.)


Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Kde se v Brně poprvé využilo elektřiny? A jak a kde to bylo technicky provedeno? Byla elektrárna, která vše napájela, soukromá, nebo patřila městu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.12.2001

Tak jak vynález parního stroje ovlivnil dalekosáhle rozvoj výrobních sil koncem 1. století, tak totéž učinila elektřina o sto let později. Vynálezem dynama, obdivovaného návštěvníky světové výstavy  Vídni roku 1873, se otevřely široké možnosti využití elektřiny. Stalo se zdrojem výroby elektrické energie pro Křižíkovu obloukovou lampu (rozzářila se na výstavě v Paříži) i pro Edisonovu žárovku v roce 1880.

Vůbec první využití elektřiny v Brně je spojeno s výstavbou nového divadla. Když se v roce 1881 rozhodlo město Brno postavit nové divadlo, bylo dohodnuto, že jeho osvětlení bude elektrické. Toto rozhodnutí bylo na tehdejší dobu odvážné, neboť divadlo mělo být na evropském kontinentu prvním, v němž se mělo užívat k osvětlovacím účelům pouze elektřiny, a to Edisonovy žárovky. V dnešní ulici Vlhké (tehdy Offermannova) byla zřízena elektrárna, spojená asi 350 metrů dlouhým podzemním kabelem s budovou divadla. Zkušenosti z tohoto projektu se také staly základem pro výstavbu městské elektrárny a zprovoznění veřejného rozvodu elektřiny v září 1898.

Vznik městské elektrárny a vlastně celá její historie jsou těsně spjaty s historií brněnské plynárny. Brněnské zastupitelstvo se otázkou vybudování elektrické centrály v Brně a zásobováním města elektrickým proudem poprvé zabývalo roku 1890, ale teprve v roce 1893 se usneslo na zřízení elektrárny, nerozhodlo však, zda má být elektrárna zřízena v režii města, či jako soukromý podnik.

Pro JME a.s. sestavil Ing. Jan Macholán


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.