Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vnitřní ochrana před bleskem – elektrické a elektronické systémy ve stavbách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.06.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vnitřní ochrana před bleskem – elektrické a elektronické systémy ve stavbách


Vnitřní ochrana před bleskem – elektrické a elektronické systémy ve stavbách
Systém ochranných opatření před LEMP (LEMPS) je kompletní systém ochranných opatření pro vnitřní systém ochrany před LEMP a tato ochranná opatření jsou založena na koncepci zón ochrany před bleskem (LPZ). Zóny jsou teoreticky přiřazené prostory, kde úroveň LEMP je shodná s odolností systémů uvnitř zón. To znamená, že revizní technik potřebuje mít k dispozici dokumentaci, která řeší systém ochrany před LEMP a ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 6.06.2013


Systém ochranných opatření před LEMP (LEMPS) je kompletní systém ochranných opatření pro vnitřní systém ochrany před LEMP a tato ochranná opatření jsou založena na koncepci zón ochrany před bleskem (LPZ). Zóny jsou teoreticky přiřazené prostory, kde úroveň LEMP je shodná s odolností systémů uvnitř zón. To znamená, že revizní technik potřebuje mít k dispozici dokumentaci, která řeší systém ochrany před LEMP a rozdělení objektů do jednotlivých zón, s přesným vyznačením rozhraní jednotlivých LPZ, bez vědomosti rozsahu jednotlivých zón je nemožné provést kontrolu, zda jsou jednotlivé části instalace před LEMP dostatečně chráněny.





Rozdělení zón ochrany před bleskem (LPZ)


Vnější zóny:

Vnitřní zóny:

Obecně je zaužíváno, že čím vyšší je číslo jednotlivé zóny, tím nižší jsou parametry okolního elektromagnetického prostředí. Na hranicích každé jednotlivé zóny musí být zřízeny sběrnice pospojování (ekvipotenciální přípojnice) a stínící opatření.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.