Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Vypuštění největšího civilního satelitu světa se nezdařilo 


Document Actions
Článek
Vypuštění největší civilní družice světa se nezdařilo. Evropský telekomunikační satelit Astra-1-K, s nímž v úterý odstartovala z kosmodromu Bajkonur ruská nosná raketa, nedosáhl plánované oběžné dráhy.
Radek Kaisler, ze dne: 26.11.2002
reklama

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Ruskou kosmickou agenturu (RKA). Výrobce satelitu Alcatel-Space však ujistil, že aparát je pod kontrolou a může být zachráněn. 

Nosná raketa Proton vypustila náklad příliš brzy. Družice se proto nachází mnohem níže než potřebných 36.000 kilometrů nad Zemí, uvedl místopředseda rusko-americké společnosti ILS (International Launch Services) Len Dest. Upřesnil, že chybu způsobila porucha při zapálení čtvrtého stupně rakety. 

 

Ilustrační foto

 

Dest nesdělil, jaký dopad bude mít neúspěšné vypuštění Astry- 1-K pro lucemburského operátora SES-Astra. Satelit, 14. a poslední v řadě Astra, měl umožnit vysílat televizní programy a zajišťovat internetové a další přenosy ve velkém rozsahu po celé Evropě. 

"Doufáme, že se satelit dá ještě zachránit a že ho bude možné dopravit na správnou oběžnou dráhu," poznamenal mluvčí SES-Astra Yves Feltes. Plánovaná životnost tohoto orbitálního aparátu je 13 let. 

Družici se podařilo udržet pod dálkovým ovládáním, její sluneční panely se částečně rozevřely. "Satelitu se daří dobře. Nyní se snažíme určit nejlepší strategii, kterou bychom poté nabídli klientovi SES-Astra. Ten rozhodne," prohlásil ředitel telekomunikací v Alcatel-Space Patrick Fournié. 

 

 


Ilustrační foto

 

Ruská agentura ITAR-TASS krátce před tím uvedla s odvoláním na nejmenovaný zdroj RKA, že družice je oficiálně pokládána za ztracenou.

 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933