Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů


Document Actions
Článek
Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz.
Leoš Koupý, ze dne: 23.10.2015
reklama


Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna i stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Aby přístroj dokázal změřit proud ochranným vodičem, musí samozřejmě tento proud mít možnost odtékat přes měřicí přístroj a PE vodič elektrické instalace do země. Pokud je impedance smyčky v zásuvce, ke které je přístroj připojen, příliš veliká, unikající proud se zmenší nebo při přerušení ochranným smyčky neteče vůbec. 

Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz. Proto je poměrně důležité mít jistotu, že přístroj je při měření připojen do zásuvky, splňující požadavky norem pro bezpečnost elektrické instalace.

Přístroj REVEXprofi je vybaven trvalou kontrolou stavu PE obvodu instalace a neustále během připojení k síti kontroluje, zda v instalaci nedošlo k některé z uvedených závad.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!



JAK MĚŘÍTE PROUD PROTÉKAJÍCÍ PE VY?
Podělte se s námi o své poznatky
v níže uvedené diskusi!

 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933