Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.10.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů


Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz.
Leoš Koupý, ze dne: 23.10.2015



Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna i stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Aby přístroj dokázal změřit proud ochranným vodičem, musí samozřejmě tento proud mít možnost odtékat přes měřicí přístroj a PE vodič elektrické instalace do země. Pokud je impedance smyčky v zásuvce, ke které je přístroj připojen, příliš veliká, unikající proud se zmenší nebo při přerušení ochranným smyčky neteče vůbec. 

Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz. Proto je poměrně důležité mít jistotu, že přístroj je při měření připojen do zásuvky, splňující požadavky norem pro bezpečnost elektrické instalace.

Přístroj REVEXprofi je vybaven trvalou kontrolou stavu PE obvodu instalace a neustále během připojení k síti kontroluje, zda v instalaci nedošlo k některé z uvedených závad.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!



JAK MĚŘÍTE PROUD PROTÉKAJÍCÍ PE VY?
Podělte se s námi o své poznatky
v níže uvedené diskusi!

 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.