Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vítejte v časové úsečce 2022! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.01.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vítejte v časové úsečce 2022!


Vítejte v časové úsečce 2022!
.. Měl jsem napsat rok? Možná, ovšem úsečka lépe vyjadřuje část. Část života, jehož skutečný celek nikdo nezná. Za všechny, kdo tvoří tento portál, přeji jeho uživatelům pevné zdraví těla i úsudku! Spolu s rychlým vývojem technologií přibývá i více možností výběru. Nejen zboží, ale i informací, názorů a závěrů. V dějinách lidstva nikdy nebylo možné v silách smrtelníka vše pochopit a vhodně reagovat. Dnešní paradox volby to zcela určitě neusnadňuje. Proto si můžeme maximálně ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.01.2022



... popřát šťastnou volbu našich odhadů.

Nechtěl jsem, aby byl včerejší silvestrovský epilog k roku 2021 příliš pesimistický, ale součet událostí kladnou půlvlnu zřejmě nevytvořil. Pokud věříme v zákon o zachování energie, pak to "kladné vyrovnání nás ještě čeká". Pokud hledáme odpověď, proč se to vše děje, zcela určitě si můžeme vybrat z pestré nabídky možných alternativ. Přikláním se k jednomu z tradičních podání, že vše je "zkouška, zda obstojíme".


Historický záznam


V loňském roce jsem si připomínal Zátopkovo "když už nemůžeš, tak přidej" nebo Nietzscheho "co mě nezabije, to mě posílí". Svět se divoce mění a na každém kroku k novým pokusům se nabízí pohodlná kapitulace s patřičnou argumentací. Kapitulací mám na mysli přestat tvořit a začít napodobovat nebo přímo následovat okolí. Dnes, tedy být "digitální ovcí".

Aktuálně nejen anarchokapitalismus celkem logicky vybízí k decentralizaci řízení státu, třeba podobně jako princip systémů KNX nebo xComfort k řízení budov. Odvrácenou stranou tohoto trendu je však defragmentace lidských zdrojů do nijak nesynchronizovaných autonomních entit. Výsledkem je pak mnoho různých myšlenek, kterým však většinou chybí nějaká část důležitého výsledku někoho jiného. Nové technologie skutečně pomáhají individualitám vyniknout. Ovšem už neumí vytvořit mezi nimi tolik potřebný vztah, aby dohromady vzniklo něco skvělého.


Historický záznam

Skvělým si představuji třeba kapelu nebo orchestr. Jeho výsledkem je soulad mnoha nástrojů a členů týmu. Má svého dirigenta. Přičemž houslista hraje na housle, flétnista na flétnu, kytarista na kytaru atd., dirigent však za nikoho nezaskakuje. Jinými slovy multiinstrumentalista celý orchestr nenahradí a pokud ano, nebude to dlouhodobě udržitelný stav. Napadá někoho, že to je právě směr generace "Z"? Dobrá, pak se rád seznámím s modelem činnosti této generace, například při práci pod napětím.

Hodinová znělka


Jaké je řešení? Najít lepší cestu. Ne však jen tu snazší. Co je snadné, provádí všichni, často se stejným výsledkem. Řešením je cesta šílená, vůbec ne jednoduchá, nejlépe nerealizovatelná! Cesta, o které se nedočtete, se kterou nikdo neporadí, kterou musíte sami vymyslet, vyzkoušet, na své riziko a náklady realizovat! A tím se u nás zabýváme letos 24. rok!



HODNě šTěSTí v ROCE 2022!


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.