Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

LAPP: Jak se vyrábí datový kabel?


Document Actions
LAPP: Jak se vyrábí datový kabel?
Jak se vyrábí datový kabel skupiny Lapp? Z čeho se vyrábí jednotlivé vodiče, které jsou pak stočeny do lanka? Co tvoří izolaci žil, když je ve finále kabel menšího průměru než běžný standardní? Jaká struktura žil je vhodná pro zvlášť kompaktní kabely s přenosovou rychlostí až 100Mbit/s? V kterých případech dva páry vodičů již nestačí a zapotřebí jsou čtyři? Co se doplňuje do konstrukce kabelu pro obzvláště kritické aplikace z hlediska EMC nebo pro vysoké rychlosti přenosu dat? Nahlédněte pod pokličku výroby datových kabelů ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.06.2017


Nahlédněte pod pokličku výroby datových kabelů ...

V říjnu 2016 převzala skupina Lapp společnost CEAM Cavi Speciali, předního výrobce datových kabelů pro průmyslový Ethernet a provozní sběrnice. Firma nyní nabízí jedinečný pohled do náročné výroby těchto kabelů.


Akvizice technologického lídra v oblasti datových kabelů posílila pozici skupiny Lapp na rostoucím trhu průmyslových datových kabelů. Ve výrobním závodě CEAM Cavi Speciali v Monselice nedaleko italské Padovy vyvíjí a vyrábí 110 zaměstnanců datové kabely UNITRONIC a kabely ETHERLINE pro průmyslový Ethernet a provozní sběrnice - vše podle nejvyšších standardů kvality. Kabely CEAM Cavi Speciali jsou na trhu považovány za obzvláště spolehlivé, pokud jde o rychlost přenosu dat a dlouhou životnost – a to hlavně díky sofistikovaným, vysoce automatizovaným výrobním procesům a dlouholetým zkušenostem. Nová společnost skupiny Lapp se nyní otevírá veřejnosti a umožňuje nahlédnutí do výroby průmyslových datových kabelů.

Jednotlivé vodiče jsou vyrobeny z tenkých měděných drátů, které jsou stočeny do lanka.

Pro větší náhled kliknout!

Krok 1 - Splétání
Jednotlivé vodiče jsou vyrobeny z tenkých měděných drátů, které jsou stočeny do lanka. Existuje několik způsobů uspořádání těchto drátů a také počet drátů se liší v závislosti na flexibilitě a požadovaném průřezu. Řada výrobců nakupuje hotová lanka od dodavatelů. CEAM Cavi Speciali si je vyrábí vlastními silami, protože jim dodavatel nedokáže zajistit požadovanou konstatní vysokou kvalitu. Dokonce i nejmenší odchylky v kruhovitosti mohou totiž vést ke ztrátě kvality přenosu dat, zejména na delší vzdálenosti.

Krok 2 - Izolace
Plast - obvykle polyolefin - se vytlačuje kolem lanka a zajišťuje vzájemnou izolaci žil. Pro zvláště vysoce výkonné kabely existuje také postup, při kterém se 3 vrstvy aplikují současně pomocí 3 extruderů. Extrudery 1 a 3 vytvářejí uvnitř kolem lanka a vně na izolantu hladkou "kůži", zatímco vrstva mezi nimi je v okamžiku vytlačování napěňována dusíkem. To má dva efekty. Za prvé vysokou přenosovou rychlost i na delší vzdálenosti a za druhé vynikající účinnost izolace znamená, že izolace může být tenčí, čímž se zmenšuje průměr kabelu.

Žíly kabelů jsou stáčeny do párů, které jsou následně stáčené do kompletního kabelu.

Pro větší náhled kliknout!
Krok 3 – Stáčení
V tomto kroku jsou izolované žíly navzájem stáčeny. Přitom je potřeba zajistit, aby délka zkrutu byla stále stejná. Obvykle se žíly stáčejí do párů, které se pak stočí s jedním nebo třemi dalšími páry (viz krok 4). Pro zvlášť kompaktní kabely s přenosovou rychlostí až 100Mbit/s je vhodná hvězdicová struktura. Zde je průměr kabelu pouze 2,4 násobkem průměru jednotlivých žil uvnitř, čímž je kabel o 30% tenčí než standardní kabely se dvěma samostatnými páry vodičů. To zní jednoduše, ale vyžaduje to speciální stroje a sofistikované zařízení, jakož i software, inženýrství a speciální složení materiálů.

Krok 4 – Stáčení párů
Není-li rychlost 100Mbit/s dostatečná - například pro kabely Cat.6A nebo Cat.7 s kapacitou 10Gbit/s - dva páry vodičů již nestačí a zapotřebí jsou čtyři. Čtyři oddělené páry žil jsou pak stočeny navzájem, čímž vzniká kompaktní a flexibilní svazek.

Tenké dráty z mědi nebo z pocínované mědi jsou opletené kolem svazku žil způsobem, který připomíná pletací cívku.

Krok 5 – Oplétání
Zde se rozhoduje o tom, jak je kabel vybaven proti proti elektromagnetickému rušení. Tenké dráty z mědi nebo z pocínované mědi jsou opletené kolem svazku žil způsobem, který připomíná pletací cívku. Pro obzvláště kritické aplikace z hlediska EMC nebo pro vysoké rychlosti přenosu dat se pod oplet umísťuje ještě hliníková fólie. Oplétání je v CEAM Cavi Speciali vysoce automatizovaný proces, kde jedna osoba dohlíží na 10 pletacích strojů.


Pro větší náhled kliknout!

Krok 6 – Oplášťování
Různé typy plášťů chrání proti mechanickému a chemickému namáhání, jako jsou různé oleje, počasí, UV záření a mnoho dalších. V tomto kroku vstřikuje vytlačovací stroj zahřátý a promíchaný granulát plastu do vstřikovací hlavy, kde se plast nanáší těsně kolem stínicího opletu. Po ochlazení je plášť hladký a rovnoměrný a má zejména požadovanou tloušťku. Celý proces sledují snímače, které zajišťují, aby množství dodávaného plastu a rychlost vždy vzájemně odpovídaly. Sledují také, zda kabel běží přesně ve středu vstřikovací hlavy a vychází středem náustku. Okamžitě po vytlačování je kabel, který má teplotu kolem 200ºC, veden do vodní lázně. Po vychlazení odsává ventilátor vlhkost, aby byl kabel ve chvíli, kdy je navinut na buben, úplně suchý. U vysoce výkonných kabelů pro dynamické aplikace nebo u kabelů pro vysoké mechanické namáhání používá společnost CEAM Cavi Speciali polyuretanové pláště. Další možností pro obzvláště drsné podmínky je patentovaný materiál ROBUST od skupiny Lapp. Je zvláště odolný vůči velmi vysokým i nízkým teplotám, mechanickýmu namáhání, olejům a agresivním čisticím roztokům.

Krok 7 – Značení
Ochlazený kabel prochází pod tiskovou hlavou, která nanáší označení kabelu, podobně jako inkoustová tiskárna v kanceláři, jen mnohem rychlejí. Označení zadává operátor stroje na terminálu.

Krok 8 – Balení
Po označení jsou kabely navinuty na cívky, které jsou pak obaleny fólií, která chrání a označuje konečný výrobek.






POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog datových kabelů LAPP KABEL

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933