Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

HMV: Víte, jak se v roce 1945 vysvětlovalo mlynářům přetížení motoru?


Document Actions
HMV: Víte, jak se v roce 1945 vysvětlovalo mlynářům přetížení motoru?
V poválečné době neexistovala technická podpora k výběru vhodného elektromotoru jako dnes. Tehdejší předpisy byly podstatně jednodušší, ale na úkor bezpečnosti. Je zajímavé vysvětlení, na základě kterých parametrů se tvořila cena motoru. Motory nakupovali mlynáři. Často neměli technického vzdělání tak jak si dnes představujeme. Tehdy se dalo na doporučení jiných, zkušenějších z téhož oboru. Ne každý měl prostředky na nezávislého elektrotechnického inženýra, který by vypočítal požadované parametry ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.01.2019
reklama


Aké preťaženie znesie elektromotor?
Často sa stáva, že si zákazník kúpi motor a v prevádzke sa mu zahrieva, hoci aj v povolených medziach, potom myslí, že motor je slabý. Tu je potrebné si uvedomiť, že predpisy povoľujú u motorov určité oteplenie. Podľa predpisov pre prax teplota motoru môže dosiahnuť až 65°C.



Počet obrátok motoru
Tak ako voľba motoru čo do výkonu je důležitou otázkou, nie menej dôležitou otázkou je voľba motoru, čo do jeho obrátok. Z hľadiska výkonu motoru je prirodzenou vecou, že čím má motor vyšší výkon, tým je drahší. Při počte obrátok sa cena tiež mení, a to tak, že čím má motor menší počet obrátok, tým je drahší.



Na trhu (1945) máme motory s týmto počtom obrátok:

2.800
1.400
960
725


V každom prípade až na šrotovně s kladivkovými šrotovníkmi sa osvědčily motory s 960 obrátkami. Pri pohone kladivkových šrotovníkov osvědčily sa najmä motory s vyšším počtom obrátok. Teda v praxi riaďme sa vždy smernicou, podľa ktorej voľme motor vždy o takom počte obrátok, aby sa tieto vždy přibližovaly počtu obrátok hnacieho stroja.



Myslím, že nie je potrebné dokazovať, že veľké prevody pracujú Veľmi nehospodárne, preto sa im vždy vyhýbajme, nakoľko máme riziko, že motor sa nám veľmi poškodil, čím máme často väčšie výlohy, ako keby sme si už hneď od začiatku zadovážili za určitý príplatok motor s menším počtom obrátok.

Nezahazujte staré knihy! Je dobré si některé pasáže občas připomenout!
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933