Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: To virus zabil vaše PC! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.10.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

To virus zabil vaše PC!


virusak.gif
Přichází vám hodně zavirovaných e-mailů? Určitě nejste sami! Víte kolik jich chodí k nám?
Miroslav Minařík, ze dne: 18.10.2002

Tento článek je pouze reakcí na došlé dotazy, tedy nikoliv text vysvětlující antivirovou problematiku.
Dobře mne pobavil, ale i taky vnesl několik pochybností Patrick Jirgl (PPR Elektro), po té, co mi po ICQ sdělil, že mu od nás chodí zavirované zprávy. Vždy se jednou za čas vyskytne období, kdy se šíří viry abnormálně. Člověk používající Internet a elektronickou poštu bez aktuální báze antivirového programu je u mne jednoduše hazardér.

Bohužel existuje stále mnoho lidí, kteří se domnívají, že snad se jich nedotýká např. virus, který se teď rozšířil v Austrálii. Když si vezmu, že rychlost cesty e-mailu z jednoho konce zeměkoule se dá udávat v sekundách, tak je jasné, že vaše schránka vlastně přijímá od kohokoliv cokoliv a kdykoliv z celého světa. Ten kdo se domnívá, že utají před světem svou e-mailovou adresu je také snílek. Existuje mnoho způsobů jak se vaše adresa dostane do toho nepravého adresáře. O tom by mohl jistě dlouho hovořit, kterýkoliv odborník na tuto problematiku. Jedno je jisté. Pokud svou e-mailovou adresu prozradíte druhé osobě a ta ji použije, již tehdy jste vlastně ohroženi příjmem viru.

Jaké jsou nejčastější cesty infikace?
Z našeho pohledu, sítí (ať místní nebo Internet) a hned po té vyměnitelná datová média (disketa, cd, zip....). V případě sítě ohrožuje nejvíce elektronická pošta, a pak také prohlížeč www stránek. V případě elektronických dat nevěřte ani vlastnímu bratrovi, ne že by snad lhal, ale i on se může mýlit! Prověřte si obsah sami antivirem vlastním!

Promiňte mi ten příměr, ale velmi ráda antivirový program přirovnávám ke kondomu. Ovšem v případě pozitivního nálezu na vašem disku přijdete pouze o cenná data. V případě nepoužití kondomu můžete přijít o život.
Tedy prakticky pokud se otevřete celému světu (dáte možnost uložit do vaší schránky cokoliv) je celkem logické, že rozumný člověk poštu přetřídí, a rozhodne se co otevře, a co hned vyhodí. Jen začátečník kouká na vše, vše otvírá.... Často ovšem stačí číst text předmětu e-mailové zprávy, podívat se na odesílatele a příjemce a už je často jasné, že se jedná o reklamní spam nebo šíření viru.

Na našich hlavních editorských počítačích jsme používali dokonce dva antiviry současně. Letos jsme sáhli po opravdu účinném antivirovém opatření. Přešli jsme na poštovní server, který permanentně kontroluje příchozí i odchozí poštu na výskyt podezřelých kódů.

Zde vám ukáži namátkovou statistiku poštovního serveru, kudy cestují informace od nás a k nám. Při pohledu na čísla snad již každý pochopí, že je třeba se chránit.

Odesílatel viru, kterého naleznete v políčku odesílatel zpravidla není ten, kdo tento e-mail odeslal. Fikaný virus se šíří rozesíláním nesmyslných i oficiálních e-mailů na adresy, které nalezne na vašich discích. Např. na všechny řetězce obsahující zavináč (@). Jenže tyto řetězce dosazuje do políčka adresáta, ale i odesílatele.

Takže můžete dostat zavirovanou poštu od sama sebe, od přátel, obchodního partnera, ale ve skutečnosti oni nejsou těmi pravými odesílateli. A pokud je kontaktujete, oni prověří od virů vše, včetně své ledničky a na nic nepřijdou. Mezitím se množí virus na úplně jiném PC, a třeba v jiné zemi.

Mnozí z nás dostávají upozornění na výskyt nových virů s přátelskou radou, která vás "prý" ochrání před vetřelcem. Pokud již sama taková zpráva není destruktivní (nositelem viru), tak to bývá HOAX, tedy jakási poplašná zpráva, která vystraší široké masy lidí a často před ničím. Vůbec se nezatěžujeme studováním upozornění na nové viry. Jsme si vědomí, že prakticky každou chvíli vznikají nové, nebezpečnější viry a jejich mutace. Tedy taková důležitá zpráva, která oznamuje, co máte provést se soubory svého systému (a tu pitomost určitě oznámit ještě všem svým přátelům a partnerům) opravdu končí v koši.

Jaká je základní hygiena u nás v redakci?
  • dobře nainstalovaný antivirový systém s aktuální bází
  • opatrné zacházení s elektronickou poštou

Co je to opatrné zacházení s elektronickou poštou?
Tak určitě mít bezpečného poštovního klienta, pokud nepoužíváte schránku na www. Pak určitě neotvírat všechno. Podívejte se na to, kdo, komu, co posílá. Pokud to není určeno přímo vám, netýká se to vaší činnosti, tak to se (alespoň u nás) rovnou maže. Nemyslete si, že byste snad o něco přišli, pokud by vám někdo něco chtěl něco opravdu důležitého, určitě by dal vědět ještě jinak. Nemáte partnera v cizině? Stále chodí cizojazyčné e-maily? Na 99% se jedná o spam. Zvláště, když zpráva začíná "Drahý...", "Chcete zbohatnout, vydělat, vyhrát...". Tak takový plevel se likviduje ihned, stejně jako reklamní letáky ve schránce u bytu.

Bohužel elektronická komunikace nám přináší mnohé. Ovšem s touto elegancí bohužel jde ruku v ruce také velká řada nevýhod a nebezpečí, což je virus jednou z hlavních nepříjemností.

Rady, které tedy opravdu neuznávám:

Pak se zřejmě takový člověk měl narodit do jiné doby :-((

Poznámky:
Ing.Petr Doležal...
Vždy, když dostanu varováni nejen před počítačovým ale i mobilovým virem, nahlédnu na www.hoax.cz. Vřele doporučuji.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.