Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

VELKÁ BRITÁNIE: Detaily osvětlení Clifton Suspension bridge


Document Actions
VELKÁ BRITÁNIE: Detaily osvětlení Clifton Suspension bridge
Podívejme se na to, co osvětluje dominantu jihozápadního města Velké Británie, Bristolu. Most není zdaleka tak velký, jak je slavný. Pohled na něj je totiž jeden z nejobdivovanějších pohledů. Ovšem jeho siluetu tvoří zase jen světelný zdroj a mě zajímalo jak vypadá ...
Miroslav Minařík, ze dne: 24.01.2007
reklama

Jednou mou vlastností je zvědavost. Zvědavost po objevení toho, co tvoří to, co vidím. Na podzim 2006 jsem strávil měsíc v jihozápadním městě Velké Británie v Bristolu. Bydlel v blízkosti této dominanty, a neubránil jsem se ji zdokumentovat.

Most je nazýván Clifton Suspension bridge, pozicí na západě Bristolu. Je chloubou města Bristol. Bristol je velikostí na devátém místě ve Velké Británii, má kolem 900.000 obyvatel.
Silueta mostu se objevuje v mnoha znacích firem, škol a dalších institucí. Není divu, že je most uváděn jako symbol. Bristol je historicky svázán  obchodním přístavem, který byl kdysi přímo ve městě.

Pohled na bridge je označován za jednu z nejhezčích podívaných v Británii, zvláště pak, při nočním osvětlením. Představte si, že za rok přejede tento most přes čtyři miliony vozidel s pracujícími, kteří dojíždí do zaměstnání.

Lodní doprava, která kdysi dominovala, dnes samozřejmě ustoupila dopravě letecké. Však původní architektura starého města a přístavů se doposud zachovává v duchu minulosti. Jak jsem již uvedl, bydlel jsem ve čtvrti Clifton, která je označována místními  obyvateli za čtvrť bohatých. Nachází se severozápadě Bristolu a k Clifton Suspension bridge je to procházkou zhruba 30 minut. A opravdu potvrdím, že čím blíže k mostu, tím byly k vidění honosnější rezidence.

Jednoho večera jsem se vydal podívat na tolik diskutovaný most sám. Prošel jsem parkem, tmavým lesem a vyšel jsem u malé observatoře, z které jsem měl scenérii jako na dlani. Opravdu pěkný pohled. Ale nic víc. Informační tabule v noci nečitelné, živáčka jste nepotkali ...

Pohledem na osvětlený most mě samozřejmě hned napadlo, co jej tak osvětluje. Které osvětlovací těleso a zdroj svítí 24 hodin denně po celý rok? Sešel jsem tedy opuštěnými cestičkami dolů k mostu s tím, že jsem se stále pokoušel zaznamenat tu atmosféru.

Most jsem si v klidu prošel tam i zpět. Výhled na údolí řeky bez vody a osvětlené město byl prostě úžasný. Mostem i v noci projíždělo stále dost vozidel a závory u výběru "mostného" se stále zvedaly a klesaly. Tyto automaty na výběr poplatku byly instalovány již v roce 1975.


Klikni pro detail!

Zhruba za tři dny jsem se na most vydal znovu. Tentokrát ve dne a v neděli. Neděle je obvykle na mostu dopravně nejklidnější den v týdnu. Porovnal jsem noční/denní pohledy. Zachytil jsem i detaily osvětlovacích těles, a jejich přichycení, které dělají bridge v noci krásně osvětleným. Samozřejmě most je krátký, na světová měřítka možná i miniaturní. Ovšem dominanta je spojena s okolním terénem, přizpůsobeným pro procházky z města. A tak malé muzeum mostu má stále plno návštěvníků. Více a větších fotografií (22ks) naleznete zde ve fotogalerii.

Příště se podíváme na osvětlení mostu z jiného města!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933