Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: VELKÁ BRITÁNIE: Anglická vidlice a zásuvka má něco do sebe (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.11.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

VELKÁ BRITÁNIE: Anglická vidlice a zásuvka má něco do sebe


VELKÁ BRITÁNIE: Anglická vidlice a zásuvka má něco do sebe
Podívejme se spolu na to jak vypadá anglická vidlice. Možná nám připadá tvar divný, však pro bezpečnost mají uděláno více. Jak již vidíte na obrázku tři kolíky na vidlici ...
Miroslav Minařík, ze dne: 27.11.2006

Chtít sjednotit zásuvky a vidlice celého světa je jako přání aby všichni mluvili stejným jazykem. i přes to, že světojazyk je nyní již angličtina, každá zem si stejně mluví svým, mateřským.

V zásuvkách a vidlicích je to velice podobné.

Podívejme se nyní na bytelné provedení UK.
První, čeho si povšimneme je přítomnost kolíku pouze na jedné straně. Pochopitelně na straně vidlice. Stejně jako u nás je PE kolík z důvodu bezpečnosti delší než L a N.

Pojistka 13A v držáku vidlice je samozřejmostí, což určitě bezpečnosti může jedině prospět.

Vypínač u každé zásuvky je také zcela běžný jev. Mnohého napadne, že jde o zbytečnost. Však ryze praktická zbytečnost! Spotřebič je zapojen, a tímto vypínačem jej můžete kdykoliv odpojit. Tedy žádné rozpojování a visících přívodů. Vše je připojeno a v případě potřeby spotřebič odpojíte vypínačem v zásuvce.

Na obrázku vidíte rozbočku, která díky konstrukci tamních vidlic je podstatně menší než naše.

Pouze těm, kteří si tuto možnost neuvědomují, (jako já) se může stát příhoda, že zapojí nabíječku do zásuvky a spokojeně odejdou. za dvě hodiny si přijdou pro nabité akumulátory a podiví se, že nabité nejsou. To proto, že byla zásuvka uklizečkou vypnuta.

Velikosti různých prodloužení se lišil od počtu výstupů a s každým dalším se velikost násobně zvětšuje. Samotné tělo je totiž širší.

 

Musím však říci, že se mi s tímto provedením dobře zacházelo.

Po technické stránce opět i zde platí Ohmův zákon, tedy se stejným napětím jako u nás, můžeme očekávat velmi podobná proudová zatížení a tomu odpovídající průřezy ...

Příště o UK žárovkách.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.