Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §14 Na přezkoušení vyhlášky 50 odbory pravidelně zveme ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.09.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §14 Na přezkoušení vyhlášky 50 odbory pravidelně zveme ...


V50 §14 Na přezkoušení vyhlášky 50 odbory pravidelně zveme ...
... říká Petr Létal. Ale ROH již čtvrt století neexistuje. Opravdu se stále k přezkoušení zvou odbory? Musí se stále někomu na úřadech hlásit termín zkoušek? V Brně vzpomínáme na kontroly hlučného vojáka z povolání. Přetrvávají stále způsoby chování minulé doby? Může se stát, že by někdo přišel o zaměstnání, pokud neudělá přezkoušení podle vyhlášky padesát? Prý existují universální elektrotechničtí nadlidé, kteří chtějí umět všechno a na vše chtějí mít papír. Opravdu tací existují? Na co se připravit, pokud přeruším svou odbornou praxi na delší dobu? Jak máme chápat podrobení se v plném rozsahu? Pokud ve firmě není, kdo by mohl přezkoušení provést, najme si organizace externího specialistu. Jak takovému cizímu přezkušujícímu trvá příprava, aby mohl někoho školit a přezkoušet?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.09.2020




Na přezkoušení podle vyhlášky padesát jsme se zeptali také Petra Létala z olomouckého SOLID Team



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Petr Létal Solidteam Olomouc
Co se týká vyhlášky 50, tak je to jak říkáš, je to otázka komise, která je ve vyhlášce citovaná a tím to končím. Příklad provozovatele SŽDC, vydal si svůj interní předpis ZAM1 a tam stanovil, že předsedou zkušební komise může být jen pověřený provozovatelem. Tzn., že zástupce SŽDC určuje předsedu zkušební komise, ale to je interní předpis nějakého provozovatele. Obecně toto neplatí. Obecně platí to, co říkáš, tzn., dva revizáci se sejdou, udělají komisi a přezkušují.

ROH již čtvrt století neexistuje. Opravdu se stále k přezkoušení zvou odbory?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Podle 50 jim to oznamujeme, že zkoušíme. Přijdou, mají-li, přijde, např. u Českomoravského šterku přijde jeden z elektrikářů, je právě za odbory a ten u zkoušek je za odbory. Ale jsou to teda bílé vrány, většinou to dnes nikdo nemá.

Musí se stále někomu na úřadech hlásit termín zkoušek?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Oznamuje se to na orgán dozoru, tzn., my to oznamujeme na oblastní inspektorát práce a obvodní baňský úřad. Zkoušíme 50, protože ta je jak pod Český úřad bezpečnosti práce, dnes státní inspekce práce, tak český báňský úřad. Takže pokud zkoušíme elektrikáře, kteří pracují v lomech a pískovnách, oznamujeme to na patřičný obvodní báňský úřad, kde momentálně děláme školení a zkoušky, a co se týká 50, civilu, tak na patřičných OIP. Příklad, když budu dělat zkoušky a školení v Brně, tak oznamuji na OIP do Brna. Když u nás v Olomouci, tak oznamuji na OIP do Ostravy a energetiku. Zřídka chodí na kontrolu.

V Brně vzpomínáme na kontroly hlučného vojáka z povolání. Přetrvávají stále způsoby chování minulé doby?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Ne, neřekl bych. Je to spíše otázka toho, že jsou nápomocní, jsou přísedící u zkoušek, dávají otázky, zkušenosti a rady, protože jsou u různých organizací. Mají takový ten nadhled. Vnesou do toho nezávislý nadhled a požadují to, co vyhláška 50 vyžaduje a kontrolují to.

Může se stát, že by někdo přišel o zaměstnání, pokud neudělá přezkoušení podle vyhlášky padesát?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Setkali jsme se s tím už. U jednoho nejmenovaného zaměstnavatele, který řekl, že pokud nevyhoví zkoušce, tak bude propuštěn. Ojediněle, ale stalo se. Většinou je to tak, řeknou do té doby, než bude platná zkouška, bude přeřazen na jinou činnost. To bývá mírnější, takový extrém, že bude propuštěn zřídkakdy, spíše je to hrozba. Že bude přeřazen na jinou práci a že nebude moct dělat tu činnost, kterou má, s tím se setkáváme.


Prý existují universální elektrotechničtí nadlidé, kteří chtějí umět všechno a na vše chtějí mít papír. Opravdu tací existují?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Těm říkám sběratelé dokladů a papírů. To jsou sběratelé papírů, jsou takové případy, chtějí všechny paragrafy, normy, písmenka… těm vysvětluji, že je to otázka přezkoušení, člověk ví, kde se má zeptat, aby ho dostal na tenký led a on by znejistil. A pak mu řeknu vidíte, vy byste chtěl kvalifikaci dělat a představte si, že když něco uděláte a způsobíte škodu nebo úraz. Bude to otázka toho, že jste měl kvalifikaci a odpovědnost je na Vás, proč se ženete do něčeho, co vás může přivést do neštěstí. Člověk se zamyslí a pak řekne: „máte pravdu, tak já vysoké napětí nechci. Kdybych ho začal dělat, tak si ho rozšířím.“ V případě hromosvodu je to samé.

Na co se připravit, pokud přeruším svou odbornou praxi na delší dobu?
Petr Létal Solidteam Olomouc
My se dostaneme do té situace ve chvíli, kdy člověk přijde k nám a řekne, já jsem měl v roce 2012 padesátku naposledy a dnes je 2017. Pět let prodával mercedesy, bylo tam přerušení. Použijeme to, co je tam řešeno a to, že praxe se dělá na polovinu a je to otázka toho, že zkouška je podrobnější, protože za 5 let se událo spoustu změn a je potřeba člověka důkladněji prozkoušet, respektive je to otázka toho, aby se do toho člověk sám důkladněji podíval.

Jak máme chápat podrobení se v plném rozsahu?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Nový paragraf. V plném rozsahu je myšleno, když člověk má šestku, po 3 letech jde na šestku a má praxi, je to otázka toho, nechci říct, že má odlehčenou zkoušku, ale je předpoklad, že je pořád na nějaké úrovni. Je to otázka testu, 2-3 otázky, reaguje dobrý. Ve chvíli, kdy má člověk přerušení, tak zkouška nemá 2-3 otázky, ale třeba dvojnásobek a je to otázka detailního přezkoušení.

Pokud ve firmě není, kdo by mohl přezkoušení provést, najme si organizace externího specialistu. Jak takovému cizímu přezkušujícímu trvá příprava, aby mohl někoho  školit a přezkoušet?
Petr Létal Solidteam Olomouc
Je to dle rozsahu. Uvedu příklad, když jsem byl poptaný firmou, která vyrobila elektronové mikroskopy, tak jsem přišel na výběrové řízení jako tento člověk, řekl jsem co vlastně děláte? Vyrábíme mikroskopy. Aha, co to je? Tak mi o tom popovídali a provedli mě výrobou. Trvalo mi to asi 8 hodin, než jsem to celé prošel a pochopil jsem co jednotliví pracovníci dělají a na co se jich ptát. Počínaje neelektrickou prací, konstrukcí korpusů až po kóje, kde se testovaly vysokonapěťové zdroje na zkrat, kde byla tyč, přidržovali se blízké části, docházelo tam k výboji, přes další a další věci, kde byl třeba vývoj. Kdyby to byl člověk, co dělá rozvaděče, jednoúčelové, tak to bude otázka půl hodiny, kouknu se co dělá, rozvaděče, nic jiného. tečka. Pokud je to rozsáhlý provoz, tak tam budu klidně celý den.



Další názory a zkušenosti Václava Černého z Plzně sledujte v následujících částech videoseriálu V50.

Více podrobností o §14 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §14,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.