Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50 §9 Vnímám revizáky a projektanty jako pomyslný vrchol elektrotechnické pyramidy, říká Oldřich Morávek


Document Actions
V50 §9 Vnímám revizáky a projektanty jako pomyslný vrchol elektrotechnické pyramidy, říká Oldřich Morávek
Logiku požadavku proč se někde následně pro udržování §9 stále vyžaduje ještě osvědčení podle §6 doposud nikdo neobjasnil. V továrnách na revizní zprávy to prý funguje principem několika devítkářů v terénu sbírající technická fakta a měření. Ta odesílají na centrálu proškolené osobě, která data sestaví a předpřipraví revizní zprávu. Je to vůbec možné? Zmiňovaná továrna na revize nemá žádná právní nebo technická pochybení. Dovedete si to představit ve své praxi? Prozatím nejlépe popisovaný pracovní vztah mezi revizním technikem a projektantem uvedl Oldřich Morávek zde! Jak se vypořádat s požadavkem, kdy se chce, aby revizní technik suploval práci projektanta? Měl by revizní technik být na dodavateli elektroinstalace nezávislý?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.10.2019
reklama


Získání §9 je sice podmíněno předchozím §6 což je logické, ovšem proč se někde následně pro udržování §9 stále vyžaduje ještě osvědčení podle §6 doposud nikdo neobjasnil.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
To je jiná písnička.
Jednak nevím, jak mám změřit elektrické zařízení pod napětím bez toho, aniž bych do něj zasáhnul. Sahám na místa, která jsou pod napětím do zón ohrožení. A za druhé o pár paragrafů níž je napsané, že jako devítkář mohu sedět v komisi, která vydává oprávnění nižším paragrafům. Já můžu říct ano, ty můžeš pracovat na zařízení pod napětím bez toho, aniž bych toto oprávnění měl, nemohl na to šahat. Přeci nemůžu vydávat oprávnění na něco, co sám neznám a co nemohu.

V továrnách na revizní zprávy to prý funguje principem několika devítkářů v terénu sbírající technická fakta a měření. Ta odesílají na centrálu proškolené osobě která data sestaví a předpřipraví revizní zprávu.
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
To bych si model představil spíš opačně, proškolený šestkař, sedmičkář mi bude sbírat data v terénu, měřit, musím mu natolik důvěřovat, abych věděl co měří, sepisuji a dávám na to svůj podpis, svoji zodpovědnost. Je to administrativní činnost, dělba práce ale obávám se, že práce, která zavání průšvihem. Asi bych na to neměl odvahu.

Ovšem zmiňovaná továrna na revize nemá žádná právní nebo technická pochybení. A přece jen jde u nás o renomovanou značku. Dovedeš si to představit ve své praxi?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Je pravda, že dvě třetiny té  revize se už těším, až se dcera naučí psát a bude mi chystat. Kdo měřil, kdo je dodavatel, kdo si mě objednal, jaký objekt se revidoval, to umí napsat. Popis zařízení si pak musím udělat sám a měření … hrubé stažení dat z měřáku a nasypání do tabulky, to by asi taky zvládla. Ale stejně já musím přijít a projít to, jestli sedí to, co bylo v surových datech s tím, co prezentuji a musím to já podepsat. Znám elektrikáře, kteří mají problém s češtinou dyslektiky. Dovedu si představit, že od nich napsaná revizní zpráva je hotové peklo pro češtináře, vypadá to divně.

Prozatím nejlépe popisovaný pracovní vztah mezi revizním technikem a projektantem uvedl Oldřich Morávek zde!
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Vnímám revizáky a projektanty jako pomyslný vrchol elektrotechnické pyramidy. Měli by mít největší znalosti. Každý  samozřejmě na své straně té pomyslné hromádky. Projektant by měl znát technologii, výpočty, návrhy. Revizák má znát způpoby měření, ale oba pracují se stejnými normami a měla by mezi nimi probíhat zpětná vazba. Projektant něco navrhne, revizní technik je jedna z nejvyšších osob v elektrotechnice, má znát normy a zjistit rozpor. Jako revizák to mám v předpisu dané, musím upozornit, pokud zjistím rozpor bez odkladu a jako revizák ho musím ozdrojovat. Je to v rozporu s tímto článkem normy, s tímto nařízením, předpisem.

Revizák se bude daleko více pohybovat v praxi než projektant a musí mezi nimi fungovat dialog, musí se navzájem doplňovat. Revizák kontroluje projekt, soulad instalace s projektem a ověřuje bezpečnost. Je ten poslední, který kontroluje zařízení před uvedením do provozu, projektant je první. Když se stane chyba, revizák by na to měl přijít. Ale projektant je majitelem projektu, autorem myšlenky. Tzn., já můžu říct, že si myslím, že je to špatně, myslím, že by to mělo být jinak, představoval bych si to tímhle způsobem. A projektant by měl říct, ano, to je dobrý nápad, s tímto souhlasím.

Jak se vypořádat s požadavkem kdy se chce aby revizní technik suploval práci projektanta?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Člověk má ve své přirozenosti pomoct, pomůžu vám, řeknu vám jak to má vypadat, řeknu vám za kým máte jít ať vám to nakreslí. Proč by spousta revizáků nedělali projekty. Musí činnost rozlišovat, revizní technik má revidovat, ne projektovat. Osoba, která má oprávnění revizního technika, může být zároveň i projektant. Jsou to dvě různé činnosti a je potřeba si držet distanc. Ano, zjistil jsem při revizi pochybení, vy nemáte schéma? Mohu vám udělat projekční práce, mohu vám to nakreslit, soupis výkonu.

Ale je to jiná činnost, nemůžu to matlat hlava nehlava, že vezmu skicák, nakreslím vám to a řeknu ano, je to čisté. Můžeme ke kolaudaci. Ne, jsem revizák, našel jsem revizní závady, investore tady máš revizní závady, chybí ti projekt. Mohu ti dát nabídku, že projekt zajistím, naprojektuji ho. Nesu za to zodpovědnost, které musím nést. Špatně jsi to nakreslil, neodpovídá to skutečnému stavu? Nesplnil jsi přepisy které splňují předpisy pro projektanty? Dostaneš za uši. Odrevidoval jsi to podle špatného projektu a neupozornil jsi na to? Je to tvůj boj, opět riskuješ. Pak by to fungovalo.

Měl by revizní technik být na dodavateli elektroinstalace nezávislý?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Z právního hlediska asi ne, praxe říká, že ano. Každý z nás podléhá provozní slepotě, nevidí věci a kolikrát se mi už stalo, že jsem přišel po renomovaných montérech a říkám, jak je to možné. To stejné oni přijdou po mně. Jak jsem mohl udělat takovou botu? Mohl, jsme jenom lidi, děláme chyby.
To byl pohled Oldřicha Morávka, školitele, přezkušujícího a revizního technika.



Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933