Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50 §9 Bez dokumentace nerevidovat! Upozorňuje Alexej Satinský


Document Actions
V50 §9 Bez dokumentace nerevidovat! Upozorňuje Alexej Satinský
Proč se pořád žádá po revizních technicích řešení? Tedy místo toho, aby se používala profese projektanta? Odkud pramení dualita paragrafů 6 a 9 naznačuje svou úvahou právě Alexej. Co myslíte, byla nějaká doba pro přezkoušení §9 snazší nebo těžší? A neovlivnila nějak náročnost zkoušek například příchozí nezávaznost českých technických norem díky zákonu 22 z roku 1997? Alexeji Satinskému prošlo rukama mnoho revizních techniků. Jaké typy zná a jaké je jeho doporučení všem novým?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.11.2019
reklama


Pro pohled na §9 Alexeje Satinského jsme s kamerou vydali do Havířova.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Paragraf 9 je jenom na revize. Celý život to vykládá tvůrce vyhlášky 50 inženýr Sajner, že paragraf 9 je jen na revize a když chci pracovat, ještě musím mít paragraf 6, 7 nebo 8. Tak je to 40 let vykládáno.

Odkud pramení dualita paragrafů 6 a 9 naznačuje svou úvahou právě Alexej.
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Protože v minulosti revizák dostal osvědčení a nikdo ho nezkoušel. V době, kdy vyšla vyhláška 50 se po něm chtělo, aby měl nějaký paragraf. Dnes chodí revizák na přezkoušení co 5 let. Na přezkoušení se chodí až od roku 2000, 22 let žádné přezkoušení nebylo a nemohl nahrazovat jiné paragrafy. Když teď chodí, tak by to logiku mělo.

Co myslíte, byla nějaká doba pro přezkoušení §9 snazší nebo těžší?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Všechno mělo svůj vývoj. Bylo období, kdy to bylo nesmírně těžké. To trvalo možná 3-5 let, kdy byly testy a bylo 5 odpovědí a 2 byly správné a bylo to asi nejtěžší období testy zvládnout. Někdy bylo 5 správných, někdy jen jedna správná. Vše se hodnotilo a číslovalo, bylo to i pro zkoušející dost problematické to vůbec vyhodnotit, a to bylo asi období, kdy to bylo nejtěžší.

A neovlivnila nějak náročnost zkoušek například příchozí nezávaznost českých technických norem díky zákonu 22 z roku 1997? 
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Nezávaznost neměla žádný vliv, já bych řekl, že v době minulé nebylo tolik informací. Existovaly doby techniky, v některých krajích organizovali přípravné kurzy pro revizní techniky, když jsem se v 80. letech dostal ke zkouškám, tak lidi v 1. kole se přišli dozvědět, co se po nich chce. Na poprvé to skoro nikdo nezvádl. Dnes je přístup na internet,  otázky k tomu, lidi už ví, do čeho jdou. V té době nevěděli. Pak bylo období, kdy byly otázky a testy pro nové žadatele a na přezkoušení, pak se to sjednotilo, zprůměrovalo. Každá doba má své, ale řekl bych, že dnes mají lidé víc informací a dostanou se k nim jednodušeji než kdysi. Dříve moc nebyly, bylo to složitější.

Proč se pořád žádá po revizních technicích řešení? Tedy místo toho, aby se k tomu používala profese projektanta?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
To je spíš otázka, pořád zdůrazňuji na školení, že nemají dělat firmy, elektrikáři nic bez dokumentace. Pořád slyším, že to byl jen baráček… kdo by dělal dokumentaci... bez dokumentace ať na to nechodí. Ale pořád se to děje. Všichni říkali, že dokumentace musí být.

Alexeji Satinskému prošlo rukama mnoho revizních techniků. Jaké typy zná a jaké je jeho doporučení všem novým?
Alexej Satinský, IRIS ELEKTRO s.r.o., Havířov
Zkoušel jsem 30 let revizní techniky, je to specifické. U některých jsem se u zkoušek málem něco dozvěděl, naučil a někteří tam byli 5x, 10x někteří jednou. Revizním technikem se nestanete, když udělá zkoušky, vždy jsem všem říkal, revizním technikem budeš nejméně za 2 roky, až uděláš hodně revizí. I lidi, kteří byli u zkoušek chytří se v životě ztratili. To je práce na sobě. Musím revidovat, revidovat. Zkoušky udělal na jedničku a v životě jsem ho potkal za 5 let a smolil to a lepil jak mohl. A ten, co dělal zkoušky na 5x, věnoval se tomu a šlo mu to, byl výborný revizák. Pak jsou lidi, co rádi dělají, ale neradi píšou. Někteří zase napíšou slohové cvičení, ale tam není vidět ta praxe. Řada lidí mi říkala, že je na revizáka poslali, takže je potřeba zvážit a vybrat člověka, kterého by to bavilo. Je to psaní, nejen praxe.. a někdo udělá všechno, ale napsat zprávu je pro něj konec světa..


Pokud tato slova dobře chápeme a jejich význam analogicky odvozujeme do jiných profesí, pak nemůžeme být jiní než úspěšní.

Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933