Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §9 Pracovníci pro provádění revizí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.09.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §9 Pracovníci pro provádění revizí


V50 §9  Pracovníci pro provádění revizí
Dnes velice žádaný paragraf. V minulosti šlo o odznak nejvyšších znalostí elektrotechnika, dnes jde pro mnohé elektrotechnické OSVČ o jakousi samozřejmost. Rychle rozšiřující se specializace elektrotechniků žádají i specificky zaměřené revizní techniky. Ovšem zkoušky jsou pro všechny revizní techniky společné. Technická inspekce České republiky připravila objemnou knihu formátu A4 ke zkouškám. Zajímá vás jak se k paragrafu 9 vyjadřují přední čeští odborníci? Zde naleznete znění i výklad tohoto paragrafu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.09.2019




Pohledy odborníků:

Do seriálu V50# a k §9 vyhlášky 50/1978 Sb. nám doposud odpověděli:


Znění §9:

Pracovníci pro provádění revizí
(1) Pracovníci pro provádění revizí elektrických zařízení (dále jen "revizní technici") jsou pracovníci znalí s vyšší kvalifikací, kteří mají ukončené odborné vzdělání uvedené v přílohách 1 a 2, praxi uvedenou v příloze 1 a na žádost organizace složili zkoušku před některým z příslušných orgánů dozoru.

(2) Pro provádění zkoušek a přezkoušení revizních techniků platí zvláštní předpisy vydané příslušnými orgány dozoru.

Výklad §9:

Pracovníci pro provádění revizí elektrických zařízení (dále jen revizní technici) jsou pracovníci znalí s vyšší kvalifikací, kteří mají ukončené odborné vzdělání uvedené v přílohách 1 a 2, praxi uvedenou v příloze 1 a na žádost organizace složili zkoušku před některým z příslušných orgánů dozoru.

Pro provádění zkoušek a přezkoušení revizních techniků platí zvláštní předpisy vydané příslušnými orgány dozoru.
Jde o zvláštní kvalifikační stupeň zařazený do skupiny pracovníků znalých s vyšší kvalifikací. Zkouška těchto pracovníků se uskutečňuje na podkladě žádosti organizace u příslušného orgánu dozoru. Příslušným orgánem dozoru je třeba rozumět ten orgán dozoru, pod jehož dozorčí pravomoc organizace spadá. Ověřování odborné způsobilosti pracovníků organizací provádí orgány dozoru jen v případech, kdy je pracovník v pracovním poměru s organizací a je touto funkcí pověřen.

Vyhláškou Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu č.98/1982 Sb., byla platnost osvědčení revizních techniků elektrických zařízení vydaná před 1.1.1979 omezena do 30.6.1983. Nová osvědčení těmto revizním technikům byla vydávána na základě žádosti podané organizací u příslušného orgánu dozoru.

Jakmile pracovník organizace složí zkoušku u některého z příslušných orgánu dozoru, je mu automaticky uznáváno osvědčení na celém území ČSSR, pouze však pro elektrická zařízení příslušného druhu a napětí a třídy objektu uvedené v osvědčení, pokud ovšem nebyla platnost osvědčení příslušným orgánem dozoru omezena pouze pro specifické činnosti (přesně stanovená zařízení).

Organizace mohou pověřovat pracovníky s tímto kvalifikačním stupněm, tj. pracovníky s platným osvědčením revizního technika, prováděním revizí jen těch elektrických zařízení, pro která má revizní technik ověřeny znalosti a vydáno osvědčení.

V případech, kdy pracovník, který má osvědčení o odborné způsobilosti k revizím elektrických zařízení, odchází z organizace, v níž byl pověřen funkcí revizního technika, a bude tuto funkci zastávat i v nové organizaci, oznámí tuto skutečnost příslušnému orgánu dozoru prostřednictvím nového zaměstnavatele. Osvědčení mu dále platí, pokud tuto činnost nepřeruší na dobu delší než tři roky.

Revizní technici smějí vykonávat činnost na elektrických zařízeních jen pokud se tato činnost vztahuje k vlastním revizím elektrických zařízení. Nemůže tedy bez dalších opatření provádět běžnou, s revizemi elektrických zařízení nesouvisející činnost.

Pokud by revizní technik, kromě provádění revizí měl ještě řídit dalšího pracovníka nebo pracovní skupinu při vlastním provádění revizí, musí organizace zajistit ověření jeho znalostí ve smyslu požadavků §6 nebo §7, podle toho zda bude řídit jednoho nebo více pracovníků. Ve zvláštních případech může být pověřován i vedením všech pracovníků ve smyslu §12 vyhlášky, ovšem jen pokud má ověřeny znalosti a vydáno osvědčení podle §8.

V této souvislosti je potřebné ještě upozornit na skutečnost, že pracovník, který je organizací přihlašován u příslušného orgánu dozoru má obvykle vzhledem k požadované době praxe na revizního technika kvalifikaci podle vyhlášky podle §6 nebo §7. Je proto vhodné, aby i po vykonání zkoušky u příslušného orgánu dozoru udržovala organizace předchozí kvalifikaci pracovníka pravidelným přezkoušením podle vyhlášky. Tím může být kvalifikace pracovníka v případě potřeby využívána v celém rozsahu.

Jinak musí organizace zajistit, aby při provádění revizí elektrických zařízení vedl pracovní skupinu organizací určený pracovník, jehož znalosti má organizace ověřeny, obvykle podle §6 nebo §7, ojediněle i podle §8 (vždy podle počtu členů pracovní skupiny). Tento pracovník při vlastní činnosti (provádění revizí) odpovídá v rozsahu stanoveném bezpečnostními předpisy pro vedoucího práce (viz názvosloví a další požadavky uvedené v ČSN 34 3100) za pracovníky svěřené skupiny.

Optimální je ovšem situace, kdy pracovní skupinu vede revizní technik. Druhá varianta se uplatňuje především v těch případech, kdy jde o revize elektrických zařízení prováděné dodavatelsky.


Stažení celého znění vyhlášky 50/1978 Sb. zde!
Více dílů videoseriálu #V50 o vyhlášce 50/78Sb. zde!




POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.