Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V50 §9 Revizák je na tom jako projektant, říká Josef Nyklíček (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.11.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V50 §9 Revizák je na tom jako projektant, říká Josef Nyklíček


V50 §9 Revizák je na tom jako projektant, říká Josef Nyklíček
Při natáčení seriálu nás také zajímaly zásadní rozdíly mezi projektantem a revizním technikem. A z velké části odpovědí bylo řečeno, že projektant neumí měřit, protože nemusí měřit! Měřit projektant také musí. A je takových potřebných měření více? Ptám se proto, že bych chtěl vidět, jak má vypadat projektantovo seriózní vybavení měřicími přístroji. Jak se Josef Nyklíček dívá na časté požadavky projekční práce vyžadované po revizních technicích? Jaké vědomosti jsou požadovány při přezkoušení na §6 proti §9?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.11.2019



S Josefem Nyklíčkem jsme srovnávali potřebné znalosti, dovednosti projektanta a revizního technika. Jak vnímá u §9 znovu potvrzování §6?



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Jak to vnímám? Že revizák je na tom jako projektant. Revizák pracuje na zařízení, musí odpojovat, přijde do styku s napětím, tam je to jasné, musí to umět. Já si myslím, že toto by mělo být v paragrafu zahrnuté. Není potřeba, aby devítkař, měl na osvědčení psanou ještě šestku. To je blbost.


Při natáčení seriálu nás také zajímaly zásadní rozdíly mezi projektantem a revizním technikem. A z velké části odpovědí bylo řečeno, že projektant neumí měřit, protože nemusí měřit!
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Projektant by měl umět měřit, v každém případě. Řekněte mi, jak projektant stanoví měrný odpor půdy, když navrhuje uzemnění. Musí to změřit, on to nedělá. Oni to nedělají, něco tam plácnou, nahází dráty do země a myslí si, že to vyjde. Projektant by měl vzít teromet, měřič zemního odporu. Měl by tam jít a změřit měrný odpor půdy, na základě toho jednoduše vypočítat kolik drátu do země potřebuji, aby to dalo 10 Ohmů. Měřit projektant také musí.

A je takových potřebných měření více? Ptám se proto, že bych chtěl vidět, jak má vypadat projektantovo seriózní vybavení měřicími přístroji.
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Projektant, když projektuje přímo do projektu, musí znát impedanci vstupního napájení. Pokud jí neumí spočítat a nemá poklady, aby si jí početně spočátal, což většinou projektanti neumí, mám s tím určitou zkušenost. Projektant by měl na začátku si jít změřit tam, kde bude připojovat objekt, změřit impedanci smyčky. Jak má volit zkratovou odolnost vstupních jističů atd. proč má ČEZ v připojovacích podmínkách, že hlavní jistič před elektroměrem musí mít zkratovost 10 kA, někteří možná ani neví proč. Dělali to kvůli barevným páčkám, který OEZ vyráběl a byly s tím spory. 10 kA je v běžných jističích maximum, takže si je dali do připojovacích podmínek, že u bytů musí mít 10 kA jističe. Když si to spočítáte a zjistíte, že tam máte nožové pojistky, při zkratu vám to nožová pojistka shodí dolů, proud zkratový a zjistíte, že na tom máte max. 2 kA. Tak proč tam mám dát 10kA? Aby byl ČEZ v pohodě, protože to nařídil, tak to všude dám a šmitec. Nemají s tím žádný problém, nemusí nic zjišťovat a kontrolovat.
Já si myslím, že projektant musí umět měřit, zjišťovat určité instalace, jak je to provedené, jaký je tam systém. Všechno! Projektanti neprojektují nové věci, dělají rekonstrukce a další..

Jak se Josef Nyklíček dívá na časté požadavky projekční práce vyžadované po revizních technicích?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
To se týká projektování. Revizní technik, je na určité vysoké odborné úrovni. Když má praxi jako montér a zná dělat instalace "rukama", není pro něj problém nakreslit projekt instalace rodinného domu apod., musel by mít rozšíření. Tam bych to neslučoval, paragraf 9 a 10, i když se v požadavcích trochu prolínají.

Jaké vědomosti jsou požadovány při přezkoušení na §6 proti §9?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Desítka, pokud jsem to já dával do reálu, tak jsem vyžadoval znalosti i praxi osmičkáře. Praxe dnes v tom není určena. A hlavně maturita. Vyučený elektrikář nemůže projektovat. Maturita a praxe. Tak jsem to vždy dělal, jestli je to špatně nevím.




Vypadá to, že ještě před nahrazením vyhlášky 50 novým nařízením vlády, se dozvíme jak se na jednotlivé § pohlíželo.


Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.