Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50 §9 Na Slovensku revizní technik nepotřebuje předchozí paragrafy! Říká Ján Meravý


Document Actions
V50 §9 Na Slovensku revizní technik nepotřebuje předchozí paragrafy! Říká Ján Meravý
Ano, jiná země, jiné zvyky a také i jiné předpisy ... ale kdysi byla padesátka pro Slováky stejná. Ptali jsme se, zda bylo v minulosti získání kvalifikace revizního technika snazší nebo těžší. Může slovenský revizní technik, v porovnání s naší vyhláškou 50, projektovat elektrické instalace? Chtějí na Slovensku pro předání elektroinstalace provozovateli nezávislou revizi? Jak to probíhá? Proč Ján Meravý označuje začínající revizní techniky za rizikovou skupinu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.11.2019
reklama



V předchozích dílech jsme neúspěšně pátrali po vysvětlení logiky u §9. Konkrétně dvojitého prokazování kvalifikace osoby znalé s vyšší kvalifikací. Na Slovensku je již praxe jiná!



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Podle nejnovější vyhlášky 508, paragraf 24, revizní technik přebírá všechno. Podle předcházejících vyhlášek, já když jsem dělal montáž, tak jsem musel mít paragraf 23, u vás je to 7-8 a revizního technika. Teď stačí 24 a předbíhá všechny paragrafy. Nepotřebuji mít nižší paragraf, to je v současnosti.

Dál jsme se ptali, zda bylo v minulosti získání kvalifikace revizního technika snazší nebo těžší.
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Myslím si, že tehdy to bylo velmi složité, že organizace šly tvrdě po tom. Dnes je to možná jednodušší, možná proto, že je organizací víc. Já když neudělám zkoušku u jedné oprávněné právnické osoby, tak jdu ke druhé a tam jí udělám. Je to všechno otázka financí. Peníze to zvládnou. Jen je tam nedostatek, že když to organizace dá člověku, který na to nemá, tak dotyčný jako by dostal odjištěný granát do ruky. On si neuvědomí, jaké je tam nebezpečí. V mnohých případech děláme přípravy pracovníků na revizního technika. Je to 36 hodin a teď jim vysvětlujeme vše, dělá se cvičná revizní zpráva, všechno se detailně probírá a dotyčný se přihlásí na zkoušky u oprávněné právnické osoby a mně už řekne „já už vás nepotřebuji, já už všechno vím.“ Říkám, tak to gratuluji. A za půl roku přijde za mnou, víte co to je nejasné…

Jaké je v případě revizního technika, v porovnání s naší vyhláškou 50, oprávnění na Slovensku projektovat elektrické instalace?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Projektovat by neměl, ale teď když není projektant, tak revizní technik může. Slovo projektant tam neexistuje ve vyhlášce 508. Dnes to může dělat kdokoliv. Když to může dělat neelektrikář, architekt, číšník, strojař, proč by to nemohl dělat revizní technik? Když má všechny náležitosti co má mít, proč ne?


Chtějí na Slovensku pro předání elektroinstalace provozovateli nezávislou revizi? Jak to probíhá?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Jsou na to různé náhledy, těžko něco rozhodnout. Pokud je seriózní člověk a sám si to namontuje a zreviduje, je to zodpovědně udělané, tak proč ne. Horší je to dodavatelsky, někdo zavolá, že je firma dělá se rodinný dům a stavebník se ptá, dáte mi na to revizní zprávu? My revizního technika nemáme. Takže nedáme. Ale ze zákona musí dát. Takže musí udělat nějakou dohodu s revizním technikem a ten to musí ověřit, aby přesvědčil, že zařízení je způsobilé k provozu. Je na to povinnost.

Proč Ján Meravý označuje začínající revizní techniky za rizikovou skupinu?
Ján Meravý, Lightning, Trenčín Slovensko
Protože tam třeba chybí štítek, když chybí, nebudu kvůli tomu zastavovat výrobu. Jde i o to. Charakter nedostatku, aby se uměl správně posoudit. To začátečníci mají problém. Že člověk je fundovaný, kolik roků má praxi, tak se umí orientovat, co si může dovolit a co nemůže. Když jste v začátku, radši volejte, poradíme. Ale nevymýšlejte vlastní řešení, které může být nebezpečné.

Musíme přiznat, že sledovat zkušenosti v jiných zemích je více než inspirativní.

Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933