Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50 §9 nezíská, kdo neprokáže znalost paragrafů nižších, říká Jaroslav Melen


Document Actions
V50 §9 nezíská, kdo neprokáže znalost paragrafů nižších, říká Jaroslav Melen
Pokud jednou prokážu odbornou praxi určenou pro §9, prakticky tím, že dokladuji délku práce na elektrickém zařízení jako držitel §6, proč k následné praxi §9 musím stále prokazovat, že jsem držitelem držitelem §6? Vždyť se k §9 nelze bez §6 dostat. Ale pojďme dál. Odkud pramení obcházení práce projektanta tím, že jak to navrhnout, se většina ptá revizního technika? Jak vidí požadavky na revizi zařízení prostřednictvím cizího revizního technika? V kterých případech chápe Jaroslav vlastní revizi jako správnou a kdy naopak kontraproduktivní?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.10.2019
reklama


Pokud jednou prokážu odbornou praxi, určenou pro §9 prakticky tím, že dokladuji délku práce na elektrickém zařízení jako držitel §6, proč k následné praxi §9 musím stále prokazovat, že jsem držitelem držitelem §6? Vždyť se k §9 nelze bez §6 dostat.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jaroslav Melen, Trutnov
Nemůžeš devítku získat, protože nejdřív musíš prokázat, že máš odbornou způsobilost podle těch paragrafů nižších. Paragraf devět je jen, že jsi revizní technik.

Ovšem být revizním technikem znamená mít nejdříve §6. Připadá mi to jako administrativní nesmysl. Taková elektrikářská hlava XXII. Ale pojďme dál. Odkud pramení obcházení práce projektanta tím, že jak to navrhnout, se většina ptá revizního technika?
Jaroslav Melen, Trutnov
To vzniklo historicky, bohužel, že v praxi (v té fabrice), kdy se dělaly drobné věci údržbářské, které byly do určité částky peněz se to mohlo bez projektu vydokumentovat a takové věci udělat, tak to ti elektrikáři po sobě zkontrolovali a dali to do provozu a dneska, protože je to čím dál složitější a revizáků, neříkám, že jich je hodně, ale prostě najednou se tady objevil celý štáb revizních techniků, tak si to všichni ulehčili.  A já jsem ti říkal na začátku, že každý elektrikář, který něco udělá, tak to po sobě má zkontrolovat, tak, jak je to v základní normě 331500. Tam je zápis o kontrole.

Jak vidí požadavky na revizi zařízení prostřednictvím cizího revizního technika?
Jaroslav Melen, Trutnov
Zase z praxe mi říká, když tedy přijdu na zařízení a dostanu k tomu revizní zprávu, tak vidím, že buď tam nebyl, anebo neudělal to, co všechno udělat měl. To má být nezávislá třetí strana.

V kterých případech chápe Jaroslav vlastní revizi jako správnou a kdy naopak kontraproduktivní?
Jaroslav Melen, Trutnov
Jestliže montážní firma má svého revizního technika, ona ručí, že smlouva o dílo je na dílo, a za dílo zodpovídá zhotovitel a ten má k tomu své lidi, kteří to montovali a má svého revizního technika, který to zrevidoval. A ten mu říká, že je to dobře. Jinak by to nemohl prodat. Tam to mi to nevadí. provozovatel si vždy musí brát subjekt, ale když byli revizní technici na údržbě, ve fabrice, to už se mi nelíbilo. To muselo být nějakým způsobem oddělené, protože každý musí ručit za svojí práci. A když se to takhle spojovalo, tak se deklasovala role revizního technika, ten začal dělat po nich. On kontroloval to, co oni dávno měli zkontrolovat. Jemu měli předat záznamy, protože tu montáž dělali půl roku.

A jak se dá neadresně popsat nějaký negativní případ vlivem špatné subordinace revizních činností?
Jaroslav Melen, Trutnov
Jestliže si montážní firma najme revizního technika, ona si do určité míry myje ruce, ta montážní firma, za moje dílo zodpovídá revizní technik, jo? A revizní technik si chce vydělat, takže zprávu udělá a ono to projde. Projde to kolaudací, do té doby než to tam bouchne.


 

Bohužel podobných situací u nás není málo, ale podle inspektorů práce se situace zlepšuje.


Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!













 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933