Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

V50 §9 Původně byl záměr asi, že kdo má §9, tak automaticky splňuje §6, uvažuje Michal Kříž


Document Actions
V50 §9 Původně byl záměr asi, že kdo má §9, tak automaticky splňuje §6, uvažuje Michal Kříž
Otázku, zda musí pracovník s §9 mít pro práci na elektrickém zařízení další autonomní osvědčení o §6, jsme položili i Michalu Křížovi. Byly u nás v prvopočátcích revizních techniků zkoušky této profese snazší nebo těžší? Proč je pro stavebníky první instancí pro návrh elektroinstalace revizní technik, když na to nemá podle vyhlášky 50 oprávnění jako projektant? Mělo by se v novém, plánovaném nařízení vlády, které má nahradit stávající vyhlášku 50, něco na §9 změnit? Proč se stále objevují požadavky na revizního technika nezávislého na dodavateli elektroinstalace? Odkud ta nedůvěra pramení?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.10.2019
reklama


Otázku, zda musí pracovník s §9 mít pro práci na elektrickém zařízení další autonomní osvědčení o §6, jsme položili i Michalu Křížovi




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Ano, ano. To je výklad právníků. Původně, byl záměr asi že kdo má devítku, tak automaticky splňuje paragraf šest.
Ale ve vyhlášce to není!
A to je právě ta chyba, to byl zřejmě původní záměr, který nebyl doplněn.

Byly u nás v prvopočátcích revizních techniků zkoušky této profese snazší nebo těžší?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
No zdá se, že tehdy ty zkoušky možná byly přísnější, ale to záleží na pojetí zkoušejících. Ale je to možné, že revizních techniků bylo méně než v současné době, a že se na ně hledělo víc s úctou.

Proč je pro stavebníky první instancí pro návrh elektroinstalace revizní technik, když na to nemá podle vyhlášky 50 oprávnění jako projektant?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Může na to mít nějaký svůj názor, ale ne jim to vyprojektovat. Neoficielně se můžou ptát jaksi kohokoliv, bych řekl. Mají k němu třeba nějakou důvěru, je to člověk se zkušenostmi, prošel toho dost, takže ví, co je asi správné, na co si dávat pozor.

Mělo by se v novém, plánovaném nařízení vlády, které má nahradit stávající vyhlášku 50, něco na §9 změnit?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
Já mám obavu, jakože ten paragraf rozšiřují vlastně orgány dozoru nebo organizace dozoru svými vlastními směrnicemi. Tak pak je otázka, jestli něco z těch jejich směrnic nestandardizovat a nepřidat do paragrafu devět.

Proč se stále objevují požadavky na revizního technika nezávislého na dodavateli elektroinstalace? Odkud ta nedůvěra pramení?

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Určitě. Je to zajímavé, měla by to být asi osoba, která není na díle zainteresovaná. Ale tohle už bylo v elektrotechnických předpisech ve 20.letech pro revize divadel, že to neměl být pracovník tedy té divadelní společnosti. Tam byly revize prvně zavedené a v elektrotechnických předpisech tohle bylo předepsané. Nesmí revize provádět pracovník divadelní společnosti.

Co bylo za socialismu jinak než dnes, že je najednou tolik požadavků na cizí revizní techniky?
Michal Kříž, IN-EL, Praha
V současné době je v normě pro revize elektrických instalací, že by tam měl být podepsaný projektant, který za to zodpovídá, zástupce montážní organizace a ten, kdo provedl revizi. Takže tam ty tři zodpovědnosti jsou uvedeny, to je vlastně evropský harmonizační dokument a mezinárodní norma.

Kam se tedy v dnešní době ubírá odpovědnost za dodávku jako celek?

Michal Kříž, IN-EL, Praha
Dřív revizní technik organizace dílo zrevidoval a zodpovídala za to ta organizace. Tam je nebezpečí toho, že revizní technik je tlačený k tomu, aby revizi podepsal, není zaručená objektivita.



Pohřběme již jednou provždy argument typu „dělalo se to tak odjakživa" a všímejme si lépe kam se svět posouvá.



Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!







 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933