Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

V50 §9 se nesmí zařízení dotýkat, pouze porovnávat hodnoty, říká František Kosmák


Document Actions
V50 §9 se nesmí zařízení dotýkat, pouze porovnávat hodnoty, říká František Kosmák
Proto se Františka Kosmáka ptám, zda §6,7,8 nedědí §9 automaticky ... Jsem v oboru od roku 1981 a doposud jsem se nesetkal s revizním technikem, který by vykonával revizní činnost bez kvalifikace §6, jak je popisováno. Prostě §9 bez automatického $6 si nedokáži představit. Jaké jsou vědomostní rozdíly mezi §6 a §9? Mám §6 a po určené době praxe se ucházím o §9. V pořádku. Ale pokud mám mít praxi na elektrickém zařízení, konkrétního typu a napětí, logicky dovozuji, že je některý z předchozích paragrafů osoby znalé s vyšší kvalifikací dovoditelný. Tak proč mám platit znovu za dvě přezkoušení?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.10.2019
reklama


Proč §9 opravňuje revidovat, ale nepracovat na elektrickém zařízení? Nesčetněkrát jsem byl svědkem, kdy revizní technik držel jeden papír od §6 a druhý od §9. A nikdo z nich nebyl schopen vysvětlit, proč není pouze jediný a to na paragraf 9. Vždyť dopracovat se k§ 9 je přece možné a logické pouze přes dříve získaný §6.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Proto se Františka Kosmáka ptám, zda §6,7,8 nedědí §9 automaticky..
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Úkolem paragrafu devět je to co je na titulní straně normy 331500. Ověřit z hlediska bezpečnosti elektrickou instalaci nebo elektrické zařízení připojované k elektrické instalaci z hlediska bezpečnosti. A tyto požadavky jsou splněny, jestliže on zjistí, že to všechno dopovídá příslušným normám. Nic víc.

Takže jeho to neopravňuje k tomu, aby na to sahal, on pouze srovnává papíry.
Tak. A teď jak to má udělat, když se potřebuje podívat, jestli ta neutrální sběrna pod tím krytem rozvaděče teda vyhovuje příslušné normě. Takže musí vzít do ruky šroubovák a kryt sundat. To znamená, že potřebuje ten paragraf šest na rukodílnou činnost, aby mohl ten šroubovák vzít. Takže logické je, že devítka bez šestky je k ničemu. To by musel mít to, co bylo kdysi před rokem devadesát v normách, v tom souboru 343800, kde bylo napsáno, že revizní technik musí dostat, při té své činnosti k dispozici průvodce zařízením. To tam bylo. A bylo tam taky napsáno potom, že práce na elektrickém zařízení se musí konat soustředěně, bez nemístného spěchu, a časového nátlaku. To byly časy. Takže, to by musel mít helfra, a dá ti někdo helfra, aby ti otevíral rozvaděče?

Jsem v tomto oboru od roku 1981 a doposud jsem se nesetkal s revizním technikem, který by vykonával revizní činnost bez kvalifikace §6 jak je popisováno. Prostě §9 bez automatického $6 si nedokáži představit.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
To je logické, že potřebuje mít šestku, aby otevřel zařízení, podíval se tam na ty hady, jak se tam mrskají, místo uspořádaných vodičů, aby ohodnotil, jak jsou označeny svorky.

Jaké jsou vědomostní rozdíly mezi §6 a §9?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Ta zkouška, jo? Když bys to chtěl brát, tak zkouší se, při revizi se zkouší funkce, chod a tak dále. A totéž musí zkoušet i ten šestkař, akorát že šestkař při zkoušce obvodu, jeho bezpečnosti, už neměří impedanci smyčky. Nebo reziduální proudy. On vyzkouší, že mu tam jistič funguje, že to cvaká a tak dále. Ale tu elektrickou zkoušku dělá revizor.

Musí mít a umět zacházet s měřícími přístroji. Má svoje povinnosti. Že by něco neznal z §6? Ne, to musí znát všechno.

Tak popořadě! Mám §6 a po době určené praxe se ucházím o §9. V pořádku. Ale pokud mám mít praxi na elektrickém zařízení, konkrétního typu a napětí, logicky dovozuji, že je některý z předchozích paragrafů osoby znalé s vyšší kvalifikací dovoditelný. Tak proč mám platit znovu za dvě přezkoušení?
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Protože je to stará, socialistická vyhláška, v této části teda.

Dnes žijeme v právním státě, kde se oháníme presumcí neviny, ale přesto se často vyžaduje revizní technik z jiné než dodavatelské organizace. Proč to nemohu namontovat a současně i revidovat?
Co tím vlastně dopředu už predikujeme? Že ten, kdo to montoval, nemá naši důvěru, že je to polopodvodník, kterému nevěříme, tak na něho nasadíme teda bachaře.

Každý z nás děláme chyby. Sám nasekám v textu hodně překlepů i přes to, že s gramatikou nejsem na štíru.
No, ale to je, řekl bych, že je to trochu jiný, přece jen.

U nás je asi zažitá představa, že revizní technik kontroluje elektroinstalaci jako učitelka diktát. Což je funkce oddělení OTK nikoliv revizního technika. Ostatně to potvrzují i tato slova Františka Kosmáka.
Po montérovi jde revizní technik, proč? Ten je tam proto, aby udělal ověření z hlediska bezpečnosti. Teď jsem to říkal před chvilkou. Ten elektrikář, já mu musím věřit v první řadě. Mně namontuje obvod, se správnou zásuvkou, nedá mi tam slabý průřez, nedá mi tam vyšší jistič jak B16, tak všechno mu musím věřit, ne abych tohle po něm prvoplánovitě musel kontrolovat. Já mu věřím. A já potom, jako revizní technik při revizi ověřím z hlediska bezpečnosti tento obvod, změřím smyčku. Už to měřím na tu B16ku, na tu 2 a půlku, třeba, na ten průřez. Ale já z toho, tak jak jsi to řekl, už bych dopředu vyslovil podezření, že já musím zkontrolovat prvně toho montéra. To ne. Já mu musím věřit.

Pokud nám domácí kutil tvrdí, že jeho zapojení ověří revizní technik, pak se musíme pouze usmát. Znovu připomenu filozofii revizí ve vyspělých zemích, kdy revizní technik dodavatele, montéra svou zprávou ujišťuje, že odevzdává elektroinstalaci bezpečnou. A u nás je to z nějakých historických důvodů centrálního řízení všecho postaveno stále na hlavu.
František Kosmák, bývalý pracovník odborného dozoru, Brno
Princip toho, co jsi řekl, se tady aktuálně objevil, když dělali v pražské zoologické zahradě nový pavilon, to už je, myslím osm let a ředitel chtěl, aby projektant, který bude respektovat to, co chce zahrada, si vybíral všechny další partnery. Zhotovitele a tak dále. Ne výběrovým řízením. Ale aby ten architekt to celé řídil. Možná sis toho všiml, že venku, furt máme to slovo "venku" = za železnou oponou. Já jsem třeba viděl na ostrově Spetses krásnou vilu velikou, a to bylo letní sídlo Johna Magera. Bývalého proministra Británie. A pod tím byla cedulka, který architekt toto dílo dodával. Ideální. A správně jsi to vystihl, dneska, zadavatel tam něco rámcově řekne : ,,Tohle chci stavět.‘‘ Pojedeš do Tišnova dneska, po pravé straně staví v Čebíně skelet ocelový, nějaký podnikatel tam staví. Ale tento stavebník tedy, tak si pravděpodobně bude někde objednávat projekt. Ten projekt pak výběrovým řízením proběhne na nejlacinějšího dodavatele, ten si bude hledat další svoje subdodavatele, zase, prostě tento špatný pokleslý způsob se tady provádí.


S přibývajícími technologiemi a systémy roste i počet nových odborností. Revizní technik se bude držet stále fyzikálních zákonů, ale je velmi pravděpodobné, že se změní jeho umístění v potravinovém obchodním řetězci.

Sledujte naše další pátrání po elektrotechnické budoucnosti.

Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933