Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V50 §7 a §8 Sedmičku bych úplně vypustil, říká Josef Vozobule


Document Actions
V50 §7 a §8 Sedmičku bych úplně vypustil, říká Josef Vozobule
Pokud pomineme osoby samostatně výdělečně činné, kde najde osmičkář uplatnění? Kde se dnes v žebříčku priorit paragrafů podle Josefa Vozobule nachází paragraf 7? Jaký je dnes postup při žádosti o vyšší paragraf? V minulosti byl pracovník navržen organizací a dnes? V minulosti byl každý hrdý na svou výšku paragrafu, přičemž přezkušující komise byly jiného názoru. Nepřikládaly vyšším paragrafům takovou důležitost jako jejich držitelé. V čem byl háček? Mezi letitými elektrotechniky velkých elektromontážních podniků se tradovalo, že sedmičkáři, parťáci se už rukama nemuseli živit a stačilo jim pouze velet. Může to tak být i dnes? Josefa Vozobule z technické inspekce české republiky jsme se zeptali na představu o pracovnících pro řízení činnosti.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.02.2019
reklama





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Je to klasický parťák.

Josefa Vozobule z technické inspekce české republiky jsme se zeptali na představu o pracovnících pro řízení činnosti.
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Který má maximálně 5-6 lidí a hlídá si je. To je klasický "padesátník".

Mezi letitými elektrotechniky velkých elektromontážních podniků se tradovalo, že sedmičkáři, parťáci se už rukama nemuseli živit a stačilo jim pouze velet. Může to tak být i dnes?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Pracuje. Musí pracovat, dneska musí všichni pracovat, že by 5 lidí uživilo svého parťáka, to je dnes dost nepravděpodobné. Sedmičkáři většinou pracují.

V minulosti byl každý hrdý na svou výšku paragrafu, přičemž přezkušující komise byly jiného názoru. Nepřikládaly vyšším paragrafům takovou důležitost jako jejich držitelé. V čem byl háček?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Systém vyhlášky 50 je pořád zažitý mezi lidmi tak, že když na minulém školení a zkoušce jsem měl šestku a teď už mám nárok na sedmičku a nikomu člověk nevysvětlí, že vyhláška 50 vlastně vůbec není o postupu paragrafů, ale o skutečné práci, který ten člověk provádí. S tím se setkávám na spoustě akcí, když zkoušíme lidi i někde venku, že v tomto duchu přijdou. Já říkám, co skutečně děláte? Děláte samostatně? Ano. Tak vám stačí 6, celý život. Nepotřebujete víc. S šestkou může mít 2 lidi k ruce, což mu bohatě stačí a on nepotřebuje víc. Ne, já mám teď nárok na sedmičku, já mám nárok na osmičku, protože předtím jsem měl... Ale oni když tu práci nedělají, ani lidi řídit neumí a i přesto, že tu sedmičku má a náhodou se k tomu dostane, tak pak je problém.

Jaký je dnes postup při žádosti o vyšší paragraf? V minulosti byl pracovník navržen organizací a dnes?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Ideální by samozřejmě bylo, kdyby člověk, který samostatně pracuje v nějaké partě, aby řekl ano, on je dobrý, zkušenosti má, takže by mohl i lidi řídit a teprve pak by se mělo jednat o sedmičce nebo osmičce. Dneska je to udělané tak, že každý řekne, já jsem si udělal živnost na montáž, oprava, revize, zkoušky a k tomu potřebuji osmičku, takže já jí chci. Tohle je sice pravda, on když splní podmínky praxe a vís po něm nikdo nechce. On, jestli někdy bude řídit, nebo nebude řídit jestli řídí dodavatelsky, nebo provoz to už se neřeší. Mezi sedmičkou a osmičkou propastný rozdíl není. Jestli někdo řídí málo lidí, nebo víc lidí, to už není tak velké rozhodnutí. Bohužel to tak bylo kdysi dávno nastavené.


Kde se dnes v žebříčku priorit paragrafů podle Josefa Vozobule nachází paragraf 7?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Já bych ho vypustil. Já bych tu sedmičku úplně vypustil a sloučil jí s osmičkou. Je to řízení a hotovo.

Pokud pomineme osoby samostatně výdělečně činné, kde najde osmičkář uplatnění?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Osmičkář v duchu, jak je to napsané, byl vždycky člověk, co zodpovídá za provoz, nebo za firmu. Buď je osmička rozdělená do dvou kategorií, řízení činnosti provádět dodavatelským způsobem a řízení provozu. Firma bude mít jednoho osmičkáře, který bude řídit všechny práce, jednotlivé parťáky… stačí jeden člověk, pokud je toho schopen. Pokud je to ve fabrice, tak tam bude mít osmičkář řízení provozu, který bude mít dílnu, kde je 200 montážních dělnic.




Pokud jste držitelem některého z paragrafů, znáte všechny související informace? Sledujte další díly videoseriálu V50!
Více podrobností o §7 a 8 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!





POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §7 - 8,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933